Fisksoppa med aioli

En klar fisksoppa med aioli. Perfekt att njuta med ett glas vitt vin, vitlöksmajonnäs och knaprig pain riche eller baguette.

4 portioner fisksoppa med ailoli

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 0,5 purjolök
  • 3 stänger selleri
  • 2 morötter
  • 4 potatisar
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 pkt saffran
  • 1 burk krossad tomat
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 200 g vit fisk som vitling, torsk, lubb eller flundra
  • 200 g lax
  • 100 g kokta skaldjur efter smak (räkor, musslor etc)
  • 2 krm salt
  • 0,5 tsk socker
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 burk aioli eller smaksätt majonnäs med pressad vitlök
  • 1 stor baguette

Tillagning

  1. Rensa grönsaker och hacka grovt.
  2. Fräs i olivolja några minuter.
  3. Tillsätt saffran, krossad tomat, buljong och 1 liter vatten. Salta och peppra.
  4. Koka i 20 minuter. Grönsaker ska vara mjuka.
  5. Smaka på soppan och tillsätt salt, socker och vitpeppar.
  6. Skär fisk i bitar.
  7. Koka upp soppa, vänd ner fisk, ta bort från värmen och låt stå i 5 minuter.
  8. Värm baguette.
  9. Precis innan servering lägger du till skaldjur.
  10. Klart att servera fisksoppan med aiolin vid sidan samt varm baguette.
Fisksoppa i kastrull
Fisksoppan kan du laga med räkor, lax och vit fisk som torsk med mera.

Variant

Om du gillar en krämigare soppa så kan du tillsätta 1-2 dl grädde på slutet och koka upp.

Serveringsförslag

  • Servera med ett gott bröd som baguette - baka eget, köp nybakt eller värm bake-off. Eller servera med vitlöksbröd.
  • Vidare passar vitlöksmajonnäs som aioli eller het rouille - majonnäs med vitlök, cayenne och saffran - att klicka i soppan vid servering.
  • Kan serveras till vardags, fest, buffé eller till helgen.

Att dricka till:

Ett vitt torrt vin passar bra till fisksoppan - ett förslag är en Semillon/Chardonnay från Australien.

E-mail
Medel: 4.3 (15 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 228 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-14

Tillbehör och liknande: