Fisksoppa med aioli

Introduktion och förberedelse

En klar fisksoppa med aioli. Perfekt att njuta med ett glas vitt vin, vitlöksmajonnäs och knaprig pain riche eller baguette.

Om du gillar en krämigare soppa så kan du tillsätta 1-2 dl grädde på slutet och koka upp.

Att dricka till:

Ett vitt torrt vin passar bra till fisksoppan - ett förslag är en semillon/chardonnay från Australien.

4 portioner fisksoppa med ailoli

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 0,5 purjolök
  • 3 stänger selleri
  • 2 morötter
  • 4 potatisar
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 pkt saffran
  • 1 burk krossad tomat
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 200 g vit fisk som vitling, torsk eller flundra
  • 200 g lax
  • 100 g kokta skaldjur efter smak (räkor, musslor etc)
  • 2 krm salt
  • 0,5 tsk socker
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 burk aioli eller smaksätt majonnäs med pressad vitlök
  • 1 stor baguette

Tillagning

  1. Rensa grönsaker och hacka grovt.
  2. Fräs i olivolja några minuter.
  3. Tillsätt saffran, krossad tomat, buljong och 1 liter vatten. Salta och peppra.
  4. Koka i 20 minuter. Grönsaker ska vara mjuka.
  5. Smaka på soppan och tillsätt salt, socker och vitpeppar.
  6. Skär fisk i bitar.
  7. Koka upp soppa, vänd ner fisk, ta bort från värmen och låt stå i 5 minuter.
  8. Värm baguette.
  9. Precis innan servering lägger du till skaldjur.
  10. Klart att servera fisksoppan med aiolin vid sidan samt varm baguette.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 228 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-30

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.