Hemgjort smör

Kärna eget smör av creme fraiche. Det blir mycket gott och aromatiskt smör som går snabbt och enkelt att laga. Kanon att bjuda på till fest och på buffé.

Om du vill ha ett mjukare och mer bredbart smör kan du röra ut 20% vegetabilisk olja som ex. rapsolja, olivolja eller solrosolja i smöret.

Man kan också göra smör på grädde men då bör man tillsätta 1 dl kärnmjölk till 1 liter grädde och låta den stå över natten i rumstemperatur och surna något. Sedan kan man vispa det till smör enligt nedan recept.
Kärnmjölken som blir över kan man använda som vanlig mjölk och dricka eller baka med.
 

250 gram smör

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 liter creme fraiche
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Mät upp creme fraiche i en bunke (använd elvisp) eller matberedare med visp.
  2. Tillsätt ev. olja om du vill ha ett mjukare och bredbart smör.
  3. Vispa smöret i några minuter tills det klumpar ihop sig och släpper kärnmjölk.
  4. Häll av kärnmjölken och tillsätt lika mycket kallt vatten. Kärnmjölken kan du spara och ha till annat.
  5. Fortsätta vispa någon minut tills du har klumpar med smör. Häll av och släng det överblivna vattnet.
  6. Knåda ihop smöret och häll av vätskan efter hand.
  7. Tillsätt önskad mängd salt och knåda in det. Smaka av med salt.
  8. Nu kan du använda smöret. Slå ev. in det i smörpapper och förvara det i kylen.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Fira surströmmingen på klassiskt vis

Håll för näsan den tredje torsdagen i augusti för då är det traditionsenligt surströmmingspremiär. Här hittar du tips på hur du serverar surströmming, hur du öppnar surströmmingsburken samt klassiker som surströmmingsklämma.

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål till kräftskivan. Designade av Receptfavoriters kock och skapare Henrik Mattsson för Hackman. Passar till kräftor och andra skaldjur som krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat