Hemgjort smör

Kärna eget smör av creme fraiche. Det blir mycket gott och aromatiskt hemgjort smör som går snabbt och enkelt att laga. Kanon att bjuda på till fest och på buffé.

Med olja:

Om du vill ha ett mjukare och mer bredbart smör (och något nyttigare smör) kan du röra ut 20% vegetabilisk olja som ex. svensk rapsolja, olivolja eller solrosolja i smöret.

Smaksatt smör:

Smöret kan vidare smaksättas med ex. pressad vitlök för vitlökssmör; hackad persilja för persiljesmör; hackad dill för dillsmör; sambal oelek för chilismör osv.

Med kärnmjölk och grädde:

En variant är att göra med kärnmjölk och grädde: Blanda 1 dl kärnmjölk till 1 liter grädde och låt stå över natten i rumstemperatur och surna något. Sedan kan man vispa det till smör enligt nedan recept. Kärnmjölken som blir över kan man använda som vanlig mjölk och dricka eller baka med.

Med grädde:

Man kan även göra smör genom att vispa eller skaka grädde som också blir mycket gott.  

Med brynt smör:

När smöret är mjukt kan man blanda i några msk brynt smör för extra god och nästan kola-aktig smak på smöret. 

250 gram smör

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 liter creme fraiche
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Mät upp creme fraiche i en bunke (använd elvisp) eller matberedare med visp.
  2. Tillsätt ev. olja om du vill ha ett mjukare och bredbart smör.
  3. Vispa smöret i några minuter tills det klumpar ihop sig och släpper kärnmjölk.
  4. Häll av kärnmjölken och tillsätt lika mycket kallt vatten. Kärnmjölken kan du spara och ha till annat.
  5. Fortsätta vispa någon minut tills du har klumpar med smör. Häll av och släng det överblivna vattnet.
  6. Knåda ihop smöret och häll av vätskan efter hand.
  7. Tillsätt önskad mängd salt och knåda in det. Smaka av med salt.
  8. Nu kan du använda smöret. Slå ev. in det i smörpapper och förvara det i kylen.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer