Hemgjort smör

Introduktion och förberedelse

Kärna eget smör av creme fraiche. Det blir mycket gott och aromatiskt hemgjort smör som går snabbt och enkelt att laga. Kanon att bjuda på till fest och på buffé.

Med olja:

Om du vill ha ett mjukare och mer bredbart smör (och något nyttigare smör) kan du röra ut 20% vegetabilisk olja som ex. svensk rapsolja, olivolja eller solrosolja i smöret.

Smaksatt smör:

Smöret kan vidare smaksättas till kryddsmör med ex. pressad vitlök för vitlökssmör; hackad persilja för persiljesmör; hackad dill för dillsmör; sambal oelek för chilismör osv.

Med kärnmjölk och grädde:

En variant är att göra med kärnmjölk och grädde: Blanda 1 dl kärnmjölk till 1 liter grädde och låt stå över natten i rumstemperatur och surna något. Sedan kan man vispa det till smör enligt nedan recept. Kärnmjölken som blir över kan man använda som vanlig mjölk och dricka eller baka med.

Med grädde:

Man kan även göra smör genom att vispa eller skaka grädde som också blir mycket gott.

Med brynt smör:

När smöret är mjukt kan man blanda i några msk brynt smör för extra god och nästan kola-aktig smak på smöret.

250 gram smör

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 liter creme fraiche
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Mät upp creme fraiche i en bunke (använd elvisp) eller matberedare med visp.
  2. Tillsätt ev. olja om du vill ha ett mjukare och bredbart smör.
  3. Vispa smöret i några minuter tills det klumpar ihop sig och släpper kärnmjölk.
  4. Häll av kärnmjölken och tillsätt lika mycket kallt vatten. Kärnmjölken kan du spara och ha till annat.
  5. Fortsätta vispa någon minut tills du har klumpar med smör. Häll av och släng det överblivna vattnet.
  6. Knåda ihop smöret och häll av vätskan efter hand.
  7. Tillsätt önskad mängd salt och knåda in det. Smaka av med salt.
  8. Nu kan du använda smöret. Slå ev. in det i smörpapper och förvara det i kylen.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 146 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-04

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.