Hemgjort smör av crème fraiche
Kärna eget smör av vispad crème fraiche.
Det blir mycket gott och aromatiskt hemgjort smör som går snabbt och enkelt att laga.
Kanon att bjuda på till fest och på buffé.
Tillagning
- Mät upp creme fraiche i en bunke (använd elvisp) eller matberedare med visp.
- Tillsätt ev. olja om du vill ha ett mjukare och bredbart smör.
- Vispa smöret i några minuter tills det klumpar ihop sig och släpper kärnmjölk.
- Häll av kärnmjölken och tillsätt lika mycket kallt vatten. Kärnmjölken kan du spara och ha till annat ex. att baka med.
- Fortsätta vispa någon minut tills du har klumpar med smör. Häll av och släng det överblivna vattnet.
- Knåda ihop smöret och häll av vätskan efter hand.
- Tillsätt önskad mängd salt och knåda in det. Smaka av med salt.
- Nu kan du använda smöret. Slå ev. in det i smörpapper och förvara det i kylen.
Mjukt smör med lite olja
Om du vill ha ett mjukare och mer bredbart smör (och något nyttigare smör) kan du röra ut 20% vegetabilisk olja som ex. svensk rapsolja, olivolja eller solrosolja i smöret.
Smaksatt smör
Smöret kan vidare smaksättas till kryddsmör med ex. pressad vitlök för vitlökssmör; hackad persilja för persiljesmör; hackad dill för dillsmör; sambal oelek för chilismör osv.
Med kärnmjölk och grädde
En variant är att göra smöret med kärnmjölk och grädde: Blanda 1 dl kärnmjölk till 1 liter grädde och låt stå över natten i rumstemperatur och surna något. Sedan kan man vispa det till smör enligt nedan recept. Kärnmjölken som blir över kan man använda som vanlig mjölk och dricka eller baka med.
Med grädde
Man kan även göra smör genom att vispa eller skaka grädde som också blir mycket gott.
Med brynt smör
När smöret är mjukt kan man blanda i några msk brynt smör för extra god och nästan kola-aktig smak på smöret.
Överbliven kärnmjölk
Kärnmjölken som blir över kan du spara i kylen några dagar. Den är god att baka bröd, muffins, sockerkaka eller paj med. Eller göra pannkakor på.
Uppskattat näringsvärde per portion: 146 kcal