Hemgjort smör

Kärna eget smör av creme fraiche. Det blir mycket gott och aromatiskt hemgjort smör som går snabbt och enkelt att laga. Kanon att bjuda på till fest och på buffé.

Med olja:

Om du vill ha ett mjukare och mer bredbart smör (och något nyttigare smör) kan du röra ut 20% vegetabilisk olja som ex. svensk rapsolja, olivolja eller solrosolja i smöret.

Smaksatt smör:

Smöret kan vidare smaksättas med ex. pressad vitlök för vitlökssmör; hackad persilja för persiljesmör; hackad dill för dillsmör; sambal oelek för chilismör osv.

Med kärnmjölk och grädde:

En variant är att göra med kärnmjölk och grädde: Blanda 1 dl kärnmjölk till 1 liter grädde och låt stå över natten i rumstemperatur och surna något. Sedan kan man vispa det till smör enligt nedan recept. Kärnmjölken som blir över kan man använda som vanlig mjölk och dricka eller baka med.

Med grädde:

Man kan även göra smör genom att vispa eller skaka grädde som också blir mycket gott.

Med brynt smör:

När smöret är mjukt kan man blanda i några msk brynt smör för extra god och nästan kola-aktig smak på smöret.

250 gram smör

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 liter creme fraiche
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Mät upp creme fraiche i en bunke (använd elvisp) eller matberedare med visp.
  2. Tillsätt ev. olja om du vill ha ett mjukare och bredbart smör.
  3. Vispa smöret i några minuter tills det klumpar ihop sig och släpper kärnmjölk.
  4. Häll av kärnmjölken och tillsätt lika mycket kallt vatten. Kärnmjölken kan du spara och ha till annat.
  5. Fortsätta vispa någon minut tills du har klumpar med smör. Häll av och släng det överblivna vattnet.
  6. Knåda ihop smöret och häll av vätskan efter hand.
  7. Tillsätt önskad mängd salt och knåda in det. Smaka av med salt.
  8. Nu kan du använda smöret. Slå ev. in det i smörpapper och förvara det i kylen.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-01-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor. 

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor. 

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter. 

Läs mer

Recept