Hemgjort smör av crème fraiche

Kärna eget smör av vispad crème fraiche.

Det blir mycket gott och aromatiskt hemgjort smör som går snabbt och enkelt att laga.

Kanon att bjuda på till fest och på buffé.

250 gram smör crème fraiche

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 liter crème fraiche, naturell 32%
  • 1 tsk salt, flingsalt eller himalayasalt eller efter tycke

Tillagning

  1. Mät upp creme fraiche i en bunke (använd elvisp) eller matberedare med visp.
  2. Tillsätt ev. olja om du vill ha ett mjukare och bredbart smör.
  3. Vispa smöret i några minuter tills det klumpar ihop sig och släpper kärnmjölk.
  4. Häll av kärnmjölken och tillsätt lika mycket kallt vatten. Kärnmjölken kan du spara och ha till annat ex. att baka med.
  5. Fortsätta vispa någon minut tills du har klumpar med smör. Häll av och släng det överblivna vattnet.
  6. Knåda ihop smöret och häll av vätskan efter hand.
  7. Tillsätt önskad mängd salt och knåda in det. Smaka av med salt.
  8. Nu kan du använda smöret. Slå ev. in det i smörpapper och förvara det i kylen.
Crème fraiche vispas tills det bildas smör och kärnmjölk
Crème fraiche vispas tills det bildas smör och kärnmjölk
Ta upp smöret och krama ur samt låt kärnmjölken rinna av
Ta upp smöret och krama ur samt låt kärnmjölken rinna av. Kärnmjölken kan du spara - den är god att baka bröd eller kakor med. Eller göra pannkakor på.
Vatten och den sista kärnmjölken knådas ur smöret i en bunke för hand
Vatten och den sista kärnmjölken knådas ur smöret i en bunke för hand
Smöret smakas av med salt och packas in i smörpapper
Smöret smakas av med salt och packas in i smörpapper

Mjukt smör med lite olja

Om du vill ha ett mjukare och mer bredbart smör (och något nyttigare smör) kan du röra ut 20% vegetabilisk olja som ex. svensk rapsolja, olivolja eller solrosolja i smöret.

Smaksatt smör

Smöret kan vidare smaksättas till kryddsmör med ex. pressad vitlök för vitlökssmör; hackad persilja för persiljesmör; hackad dill för dillsmör; sambal oelek för chilismör osv.

Med kärnmjölk och grädde

En variant är att göra smöret med kärnmjölk och grädde: Blanda 1 dl kärnmjölk till 1 liter grädde och låt stå över natten i rumstemperatur och surna något. Sedan kan man vispa det till smör enligt nedan recept. Kärnmjölken som blir över kan man använda som vanlig mjölk och dricka eller baka med.

Med grädde

Man kan även göra smör genom att vispa eller skaka grädde som också blir mycket gott.

Med brynt smör

När smöret är mjukt kan man blanda i några msk brynt smör för extra god och nästan kola-aktig smak på smöret.

Överbliven kärnmjölk

Kärnmjölken som blir över kan du spara i kylen några dagar. Den är god att baka bröd, muffins, sockerkaka eller paj med. Eller göra pannkakor på.

E-mail
Medel: 3.4 (31 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 146 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-21