Spenatsoppa

Introduktion och förberedelse

Spenatsoppa med kokt ägghalva. Man blir inte bara stark utan smart av spenat också.

Du kan laga soppan med färsk spenat som storbladig spenat eller babyspenat; vidare funkar fryst bladspenat eller hackad fryst spenat utmärkt.

Du kan variera mängden spenat efter tycke och ta i upp mot 100 gram eller ner mot 50 gram per portion. Vidare spä med vatten tills soppan blir som du vill ha den.

Var noga med att storbladig spenat innan tillagning då den kan vara lite grusig. Skär också bort grova stammar.

Serveringsförslag

Du kan pochera äggen eller ha stekt ägg till - vispa upp äggen och stek dem samt strimla och ha på soppan. Ägg kan också ersättas med ex. tärnad tofu eller fräst svamp.

Kan garneras med hackad gräslök, timjan, mejram och/eller körvel. En klick créme fraiche kan man också ha i eller på soppan till servering.

Smörgås och nybakt bröd som bake-off eller hembakt brytbröd, soppbröd, frallor med en god färskost eller smör är gott till. Mer mättande är varma mackor eller vitlöksbröd.

Éfterrätt som pannkakor eller äppelpaj är gott och mättar efter soppan.

Varianter

  • Fräs med en klyfta vitlök med löken. Vidare passar några krm chiliflakes i för lite hetare variant. Med en tsk garam masala och en tsk gurkmeja får du då lite mer indiska smaker vilket är gott.
  • Blanda ut spenaten med hälften förvällda nässlor, grönkål, savoykål eller mangold.
  • Grädden är valfri att ha i men ger extra krämig soppa.
  • För en matigare variant passar det att ha i 1 dl gröna eller röda okokta linser - koka i 15-20 minuter extra tills linserna är mjuka.
  • Vidare kan man blanda i kokta vita bönor.
  • Rotfrukter som passar är att tärna potatis, kålrot, palsternacka och/eller rotselleri och koka mjuka i 15 minuter.
  • Fräs med en halv tärnad röd paprika, 1 klyfta vitlök samt 2 msk tomatpuré, 1 krm spiskummin och smaksätt med paprikapulver, torkad oregano samt chilipulver.
  • Fräsa med en burk majs och smaksätt med något krm spiskummin samt en tsk fryst hackad koriander eller färsk koriander.

Smalare variant

Utesluter du grädden får du ner antalet kalorier rejält till runt 30 kcal per portion. Man kan också få ner kalorierna med matlagningsgrädde eller mellangrädde som har mindre fett.

Vegan variant

Använd havregrädde eller sojagrädde för vegan variant. Eller uteslut grädde helt. Använd olivolja och grönsaksbuljong. Ta i tärnad tofu, kokta vita bönor eller linser i istället för ägg för lite matigare variant.

Glutenfri variant

Istället för att reda med vetemjöl i början så kan du reda soppan med maizena.

4 portioner spenatsoppa med ägg

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 300 gram fryst spenat, hackad eller hel. Eller ca 400 gram färsk storbladig spenat eller 250 gram babyspenat
  • 1/2 gul lök eller 1 schalottenlök
  • 1 msk olivolja eller smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 12 dl vatten
  • 2 buljongtärningar, grönsak eller kyckling
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl grädde
  • 1 krm riven muskot (valfritt)
  • 1,5 msk färsk hackad körvel, timjan och mejram eller 1 tsk torkade örter (valfritt)
  • Servering: 4 ägg att koka till soppan

Tillagning

  1. Skölj färsk spenat noga. Speciellt om du köpt storbladig spenat med stammar. Lägg i en bunke med vatten och skölj runt så att eventuell smuts sjunker till botten. Ta upp i durkslag. Skär bort grova stammar. Babyspenat är bara att skölja med vatten. Hacka spenaten om du vill det eller så kan du senare mixa soppan med stavmixer.
  2. Tina fryst spenat om du köpt det. Hacka den.
  3. Skala och finhacka lök. Fräs löken i olja eller smör några minuter utan att ta färg i en soppkastrull med tjock botten.
  4. Tillsätt spenat och vänd runt. Fräs färsk spenat tills den tappat spänsten.
  5. Tillsätt färska eller torkade örter som timjan, mejram och körvel (valfritt).
  6. Pudra över vetemjöl, rör runt och häll på vatten samt smula i buljongtärningar.
  7. Koka i 5 minuter. Mixa soppan slät med en stavmixer om du vill det.
  8. Rör i grädden och koka upp.
  9. Smaka av spenatsoppan med salt, vitpeppar och riven muskot (valfritt).
  10. Reder du med ljus maizenaredning istället för vetemjöl kan du göra det på slutet genom att vispa i redning en msk i taget under omrörning till önskad tjocklek.
  11. Koka äggen, skala och skär i halvor eller klyftor samt toppa soppa med innan servering. Förslag är att koka upp äggen från kallt vatten och sedan ta koktiden 7-8 minuter på medelvärme och skölj sedan äggen i kallt vatten tills de går att skala.
  12. Servera soppan med ägghalvor i om du vill ha det.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 90 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.