Soppa med röda linser och kokosmjölk

Introduktion och förberedelse

En slät mixad krämig soppa med röda linser, kokosmjölk, kokosflingor, lime, röd currypasta, ingefära och grönsaksbuljong.

Linssoppa är enkelt, snabbt, billigt och mättande.

Tips

  • Det finns finare röda linser som är hela och runda i formen och hittar du såna så köp dem. Annars går de bra med vanliga röda linser.
  • Jag kokte linserna i soppan i 30 minuter för god smak men det räcker att koka dem mjuka i 10 minuter.

Serveringsförslag

Ett gott bröd som bake-off surdegsbaguette eller hembakt baguette eller nattjästa frallor passar till.

Varianter

  • Du kan även laga en linssoppa utan kokosmjölk med mer tomat, potatis och paprika.
  • Fryst hackad lök samt fryst hackad vitlök kan man också använda om man vill.
  • Andra grönsaker som tärnade morötter, gröna sojabönor, strimlad blomkål, hackad bladspenat, gröna ärtor, broccoli, rotselleri, stjälkselleri, andar bönor, tärnad färsk paprika och palsternacka funkar också.
  • Vill du lyxa till med lite matig soppa så kan du vända i några handpillade räkor eller kräftstjärtar på slutet. Eller tärnad fräst halloumi, tempeh eller tofu för vegovariant.

Garnering

  • Förutom förslaget på garnering nedan så kan du strö över strimlad salladslök eller gräslök.
  • En klyfta lime extra kan man också servera vid sidan.
  • Några droppar thailändsk chiliolja kan man toppa med.

En mixad slät soppa med grund av röda linser, kokosmjölk, röd currypasta, lime och lök samt vitlök.
En mixad slät soppa med grund av röda linser, kokosmjölk, röd currypasta, lime och lök samt vitlök.

4 portioner soppa med röda linser och kokosmjölk

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 msk rapsolja
  • 2 dl röda linser, okokta och torkade
  • 3 tsk röd currypasta
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 liter vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1 tsk riven eller finhackad färsk ingefära
  • 1 tsk limesaft
  • 2 krm salt eller flingsalt
  • 1 krm svartpeppar
  • 50 gram kokosflingor eller kokosflakes till garnering
  • 4 msk hackad persilja eller färsk koriander till garnering

Tillagning

  1. Skala och hacka lök. Lägg i en tjockbottnad kastrull eller gryta.
  2. Fräs utan att få färg i olja fem minuter. Rör om då och då.
  3. Tillsätt linser samt röd currypasta och fräs några minuter till.
  4. Tillsätt buljongtärning och vatten samt koka i 30 minuter under lock.
  5. Tillsätt kokosmjölk, rör om och koka fem minuter utan lock.
  6. Mixa soppan slät med en stavmixer.
  7. Koka upp soppan igen.
  8. Tillsätt och smaka av med ingefära, limesaft, salt och peppar. Vidare kan du ta i någon tsk till currypasta till önskad styrka och smak.
  9. Garnera med färsk koriander och/eller persilja till servering samt kokosflingor eller kokosflakes på toppen.
E-mail
Medel: 4.3 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 198 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-08-01