Gräddig färskost à la Provence

Syrlig och god färskost till lantbröd, ostbricka och som pålägg till det mesta.
Smaksätt med det du gillar ex. örter (ta ex. ett halvt paket frysta örter provencale och ett halvt paket fryst persilja); vitlök för färskost med vitlök; gräslök för gräslöksost; champinjoner för färskost med svamp; skalade räkor för hemgjord räkost.
Förslag på smaksättningar: Vitlöksfärskost: 1-2 tsk vitlökspulver eller 1 pressad klyfta färsk vitlök
Färskost med grönt: 1 kruka färsk gräslök, finskuren
Färskost med svamp: 1 liten burk champinjoner, väl avrunnen och finhackad
Räkost: 15-20 st skalade räkor, väl avrunna och finhackade
Vasslen (det som runnit av) är utmärkt att använda som degvätska till syrliga eller mörka matbröd.

4 dl färskost

  • Förberedelse: 4 tim 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 4 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 liter naturell yoghurt
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Häll yoghurt i ett kaffefilter (fyll upp lite i taget tills filen är slut) och låt stå och rinna av i minst 4 timmar eller över natten.
  2. Lägg ostmassan i en skål och blanda ner salt och smaktillsats med en gaffel.
  3. Lägg i en burk eller skål och förvara i kylen.
  4. Färskosten håller sig minst någon vecka i kylen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer