Hemgjord färskost à la Provence
Hemgjord färskost à la Provence med franska örter, vitlök och honung.
Lättlagad färskost med naturell yoghurt eller filmjölk som får rinna av i ett kaffefilter.
Denna färskost blir en lite lösare variant jämfört med köpt färskost. Med yoghurt blir den lite syrligare och med filmjölk mer neutral i smaken.
Tillagning
- Häll yoghurten i ett kaffefilter och låt stå och rinna av minst fyra timmar eller över natten i kylen. Skrapa ur ostmassan ur filtret ner i en bunke. Vasslen som blir kvar kan man spara och baka bröd på eller slänga.
- Blanda ner salt. Nu har du en naturell färskost du kan smaksätta om du önskar det.
- Rör i smaksättning som pressad vitlök, honung och Franska örter, Provensalsk kryddblandning eller den smak du vill.
- Den blir godast om den får stå någon natt i kylen och få rundare smak av kryddningen.
- Förvara i kylen. Färskosten håller sig minst någon vecka i kylen.
Serveringsförslag
- En god färskost till lantbröd, dessert ost till ostbricka och som pålägg till det mesta.
- Passar också som röra och topping till mat som oxfilé, lax, kyckling, grönsaker med mera.
Smaksättning
- Smaksätt färskosten enligt förslag i receptet eller som du vill. Eller låt den vara naturell.
- Jag smaksatte med vitlök, honung och torkade franska örter Provencale.
- Du kan även blanda egen kryddning av färska örter eller några msk fryst hackad basilika och persilja med några krm torkad timjan, salvia och rosmarin. Oregano, mejram och kyndel kan man också ha i.
- Andra ingredienser som passar i är hackad gräslök, riven pepparrot, hackad basilika, hackade soltorkade tomater, rivet citronskal med mera.
- Eller smaksätt med dill, citron och vitlök som denna variant.
Varianter
För en krämigare färskost kan du byta ut hälften av yoghurten eller filmjölken med gräddfil eller matyoghurt.
Vasslan
Vasslan (det som runnit av) kan du spara om du vill och använda som en del av degvätskan till hemgjord surkål eller som degvätska till bakning som matbröd.
Uppskattat näringsvärde per portion: 28 kcal