Gräddig färskost à la Provence

Gräddig färskost à la Provence med örter och vitlök. Syrlig och god färskost till lantbröd, ostbricka och som pålägg till det mesta. Lättlagad med yoghurt.

Smaksätt färskosten med det du gillar som här med ett halvt paket frysta örter provencale och ett halvt paket fryst persilja. Hittar du inte fryst Provencale krydda så kan du ta blanda några msk fryst eller 1/2 dl färsk hackad basilika med några krm torkad timjan och rosmarin.

Går också bra att laga med filmjölk eller matyoghurt.

Vasslen (det som runnit av) kan du spara om du vill och använda som en del av degvätskan till ett matbröd.

Förslag på smaksättningar:

 • Vitlöksfärskost: 1-2 tsk vitlökspulver eller 1 pressad klyfta färsk vitlök.
 • Färskost med gräslök: 1 dl hackad gräslök.
 • Andra ingredienser som passar i färskost är riven pepparrot, hackad basilika, hackade soltorkade tomater, rivet citronskal med mera.

4 dl färskost

 • Förberedelse: 4 tim 10 min
 • Tillagning: 10 min
 • Klart på: 4 tim 20 min

Ingredienser

 • 1 liter naturell yoghurt
 • 0,5 tsk salt

Tillagning

 1. Häll yoghurt i ett kaffefilter (fyll upp lite i taget tills filen är slut) och låt stå och rinna av i minst 4 timmar eller över natten.
 2. Lägg ostmassan i en skål och blanda ner salt och smaktillsats med en gaffel.
 3. Lägg i en burk eller skål och förvara i kylen.
 4. Färskosten håller sig minst någon vecka i kylen.
E-mail
Medel: 3.6 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-12

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept