Hemgjord färskost à la Provence

Hemgjord färskost à la Provence med franska örter, vitlök och honung.

Lättlagad färskost med naturell yoghurt eller filmjölk som får rinna av i ett kaffefilter.

Denna färskost blir en lite lösare variant jämfört med köpt färskost. Med yoghurt blir den lite syrligare och med filmjölk mer neutral i smaken.

2 dl färskost

  • Förberedelse: 4 tim 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 4 tim 20 min

Ingredienser

  • 5 dl naturell yoghurt, mild 6% eller filmjölk
  • 2 krm salt
  • SMAKSÄTTNING: 1/2 klyfta vitlök
  • 1/2 msk Franska örter, Provensalsk kryddblandning eller Herbes de Provence
  • 1 tsk honung

Tillagning

  1. Häll yoghurten i ett kaffefilter och låt stå och rinna av minst fyra timmar eller över natten i kylen. Skrapa ur ostmassan ur filtret ner i en bunke. Vasslen som blir kvar kan man spara och baka bröd på eller slänga.
  2. Blanda ner salt. Nu har du en naturell färskost du kan smaksätta om du önskar det.
  3. Rör i smaksättning som pressad vitlök, honung och Franska örter, Provensalsk kryddblandning eller den smak du vill.
  4. Den blir godast om den får stå någon natt i kylen och få rundare smak av kryddningen.
  5. Förvara i kylen. Färskosten håller sig minst någon vecka i kylen.
Färskosten är enkel att göra - låt yoghurt eller fil rinna av några timmar i ett kaffefilter.
Färskosten är enkel att göra - låt yoghurt eller fil rinna av några timmar i ett kaffefilter. Ovan med naturell yoghurt mild 6%.
Variant på färskost med avrunnen filmjölk som får en lite mer neutral smak och inte blir så syrlig.
Variant på färskost med avrunnen filmjölk som får en lite mer neutral smak och inte blir så syrlig.
Fil eller yoghurt får rinna av minst 4 timmar men gärna över natten i kylen.
Fil eller yoghurt får rinna av minst 4 timmar men gärna över natten i kylen.
Färskosten blir lite lösare och inte så fast som köpt färskost men är lättgjord, krämig och god.
Färskosten blir lite lösare och inte så fast som köpt färskost men är lättgjord, krämig och god.
Färskosten kan du sedan smaksätta med torkade franska örter eller färska örter, salt, vitlök och honung eller som du önskar.
Färskosten kan du sedan smaksätta med torkade franska örter eller färska örter, salt, vitlök och honung eller som du önskar.
Låt gärna färskosten stå med kryddningen några timmar eller någon dag för att få en rundare och godare smak.
Låt gärna färskosten stå med kryddningen några timmar eller någon dag för att få en rundare och godare smak.
Färskosten kan du förvara i en burk eller skål i kylen någon vecka minst.
Färskosten kan du förvara i en burk eller skål i kylen någon vecka minst.

Serveringsförslag

Smaksättning

  • Smaksätt färskosten enligt förslag i receptet eller som du vill. Eller låt den vara naturell.
  • Jag smaksatte med vitlök, honung och torkade franska örter Provencale.
  • Du kan även blanda egen kryddning av färska örter eller några msk fryst hackad basilika och persilja med några krm torkad timjan, salvia och rosmarin. Oregano, mejram och kyndel kan man också ha i.
  • Andra ingredienser som passar i är hackad gräslök, riven pepparrot, hackad basilika, hackade soltorkade tomater, rivet citronskal med mera.
  • Eller smaksätt med dill, citron och vitlök som denna variant.

Varianter

För en krämigare färskost kan du byta ut hälften av yoghurten eller filmjölken med gräddfil eller matyoghurt.

Vasslan

Vasslan (det som runnit av) kan du spara om du vill och använda som en del av degvätskan till hemgjord surkål eller som degvätska till bakning som matbröd.

Färskosten passar förutom som pålägg och dessertost även som röra och topping till maträtter som oxfilé med rostade rotfrukter ovan.
Färskosten passar förutom som pålägg och dessertost även som röra och topping till maträtter som oxfilé med rostade rotfrukter ovan.

E-mail
Medel: 3.7 (22 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 28 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-11