Gräddig färskost à la Provence

Introduktion och förberedelse

Gräddig färskost à la Provence med örter och vitlök. Syrlig och god färskost till lantbröd, ostbricka och som pålägg till det mesta. Lättlagad med yoghurt.

Smaksätt färskosten med det du gillar som här med ett halvt paket frysta örter provencale och ett halvt paket fryst persilja. Hittar du inte fryst Provencale krydda så kan du ta blanda några msk fryst eller 1/2 dl färsk hackad basilika med några krm torkad timjan och rosmarin.

Går också bra att laga med filmjölk eller matyoghurt.

Vasslen (det som runnit av) kan du spara om du vill och använda som en del av degvätskan till ett matbröd.

Förslag på smaksättningar:

 • Vitlöksfärskost: 1-2 tsk vitlökspulver eller 1 pressad klyfta färsk vitlök.
 • Färskost med gräslök: 1 dl hackad gräslök.
 • Andra ingredienser som passar i färskost är riven pepparrot, hackad basilika, hackade soltorkade tomater, rivet citronskal med mera.

4 dl färskost

 • Förberedelse: 4 tim 10 min
 • Tillagning: 10 min
 • Klart på: 4 tim 20 min

Ingredienser

 • 1 liter naturell yoghurt
 • 0,5 tsk salt

Tillagning

 1. Häll yoghurt i ett kaffefilter (fyll upp lite i taget tills filen är slut) och låt stå och rinna av i minst 4 timmar eller över natten.
 2. Lägg ostmassan i en skål och blanda ner salt och smaktillsats med en gaffel.
 3. Lägg i en burk eller skål och förvara i kylen.
 4. Färskosten håller sig minst någon vecka i kylen.
E-mail
Medel: 3.6 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-12

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer