Klimp till soppa

Klimp till soppa eller soppklimp som serveras i köttsoppa, lammsoppa, älgsoppa, viltsoppa och grönsakssoppa.

Om man vill kan man ha en nypa socker i klimpen. 

Vidare kan klimpen smaksättas med 2 msk riven ost; 2 msk hackad persilja
eller något krm finriven muskot

4 portioner klimp

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 10 min
 • Klart på: 15 min

Ingredienser

 • 3 msk vetemjöl
 • 1,5 dl mjölk
 • 0,5 dl grädde (eller mjölk)
 • 1 ägg, medelstort
 • 1 msk smör
 • 0,5 tsk salt

Tillagning

 1. Vispa ihop mjöl, grädde och mjölk i en kastrull. Lägg i smör och rör om samt koka upp under omrörning. Koka på svag värme i 4 minuter. Den ska tjockna likt en sås. Rör om då och då.
 2. Ta kastrullen från värmen. Låt svalna något.
 3. Vispa ner ägget och salt i klimpsåsen. Rör i ev. smaksättning.
 4. Nu kan man låta klimpen svalna i en skål sköljd med vatten. Låt stelna i kylen en timme. Stjälp sedan upp och lägg som klumpar - klimp - i het soppa vid servering.
 5. Klimpen kan också kokas direkt i soppan: fyll ett glas halvvägs med kallt vatten. Doppa en tesked eller matsked i vattnet och tag små klickar av klimpen och lägg i den sjudande soppan. Låt sjuda tills de flyter upp till ytan.
 6. Ett alternativ är att ta någon halv liter spad från soppan i en egen liten kastrull och sjuda klimparna i samt sedan lägga upp i en skål vid sidan. Häll sedan tillbaks soppspadet i soppan.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer