Klimp till soppa
Introduktion och förberedelse
Gör gammaldags klimp till soppa.
Serveringsförslag
Soppklimp passar att serveras i köttsoppa, lammsoppa, älgsoppa, viltsoppa och grönsakssoppa och liknande klara soppor.
Varianter
- Om man vill kan man ha en nypa socker i klimpen.
- Vidare kan klimpen smaksättas med 2 msk riven ost; 2 msk hackad persilja eller något krm finriven muskot.
Tillagning
- Vispa ihop mjöl, grädde och mjölk i en kastrull. Lägg i smör och rör om samt koka upp under omrörning. Koka på svag värme i 4 minuter. Den ska tjockna likt en sås. Rör om då och då.
- Ta kastrullen från värmen. Låt svalna något.
- Vispa ner ägget och salt i klimpsåsen. Rör i ev. smaksättning.
- Skölj en skål med vatten och häll i klimpen. Låt svalna och stå att stelna en timme. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
- Stjälp upp klimpen och dela i bitar eller ta ut klumpar - klimp - med sked. Lägg en eller flera bitar i varje tallrik med varm soppa till servering. Man kan även lägga i klimp-bitar direkt i sjudande soppa och sedan servera.
Uppskattat näringsvärde per portion: 109 kcal