Klimp till soppa

Introduktion och förberedelse

Gör gammaldags klimp till soppa.

Serveringsförslag

Soppklimp passar att serveras i köttsoppa, lammsoppa, älgsoppa, viltsoppa och grönsakssoppa och liknande klara soppor.

Varianter

  • Om man vill kan man ha en nypa socker i klimpen.
  • Vidare kan klimpen smaksättas med 2 msk riven ost; 2 msk hackad persilja eller något krm finriven muskot.

4 portioner klimp

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim 10 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 3 msk vetemjöl
  • 1,5 dl mjölk
  • 0,5 dl grädde (eller mjölk)
  • 1 ägg, medelstort
  • 1 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • SMAKSÄTTNING: 2 msk riven ost och/eller hackad persilja; eller något krm muskot

Tillagning

  1. Vispa ihop mjöl, grädde och mjölk i en kastrull. Lägg i smör och rör om samt koka upp under omrörning. Koka på svag värme i 4 minuter. Den ska tjockna likt en sås. Rör om då och då.
  2. Ta kastrullen från värmen. Låt svalna något.
  3. Vispa ner ägget och salt i klimpsåsen. Rör i ev. smaksättning.
  4. Skölj en skål med vatten och häll i klimpen. Låt svalna och stå att stelna en timme. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  5. Stjälp upp klimpen och dela i bitar eller ta ut klumpar - klimp - med sked. Lägg en eller flera bitar i varje tallrik med varm soppa till servering. Man kan även lägga i klimp-bitar direkt i sjudande soppa och sedan servera.
E-mail
Medel: 3.6 (60 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 109 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-27