Klimp till soppa
Introduktion och förberedelse
Gör gammaldags klimp till soppa.
Serveringsförslag
Soppklimp passar att serveras i köttsoppa, lammsoppa, älgsoppa, viltsoppa och grönsakssoppa och liknande klara soppor.
Varianter
- Om man vill kan man ha en nypa socker i klimpen.
- Vidare kan klimpen smaksättas med 2 msk riven ost; 2 msk hackad persilja eller något krm finriven muskot
Tillagning
- Vispa ihop mjöl, grädde och mjölk i en kastrull. Lägg i smör och rör om samt koka upp under omrörning. Koka på svag värme i 4 minuter. Den ska tjockna likt en sås. Rör om då och då.
- Ta kastrullen från värmen. Låt svalna något.
- Vispa ner ägget och salt i klimpsåsen. Rör i ev. smaksättning.
- Nu kan man låta klimpen svalna i en skål sköljd med vatten. Låt stelna i kylen en timme. Stjälp sedan upp och lägg som klumpar - klimp - i het soppa vid servering.
- Klimpen kan också kokas direkt i soppan: fyll ett glas halvvägs med kallt vatten. Doppa en tesked eller matsked i vattnet och tag små klickar av klimpen och lägg i den sjudande soppan. Låt sjuda tills de flyter upp till ytan.
- Ett alternativ är att ta någon halv liter spad från soppan i en egen liten kastrull och sjuda klimparna i samt sedan lägga upp i en skål vid sidan. Häll sedan tillbaks soppspadet i soppan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 109 kcal