Klimp till soppa
Gör gammaldags klimp till soppa av vetemjöl, mjölk, grädde, smör och äggula. Smaksätt med ost, persilja och/eller muskot.
Tillagning
- Mät upp mjöl, grädde och mjölk i en kastrull. Rör ut klumpar.
- Koka upp under omrörning. Koka på svag värme i 4 minuter.
- Ta kastrullen från värmen.
- Rör i smör.
- Rör i äggulan.
- Rör i salt och önskad smaksättning.
- Blöt botten på en skål med vatten. Häll i klimpen och skrapa ur kastrullen med slickepott.
- Låt svalna. Låt sedan stå att stelna minst en timme i kylen. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
- Skär försiktigt i 6 eller 8 bitar eller ta ut klumpar - klimp - med sked. Man kan även göra flera mindre klimpar per portion.
- Sjud klimpen i 5 minuter i lättsaltad vatten. Klimpen ska flyta upp till ytan. Ta upp försiktigt och lägg över på en tallrik eller fat. Även hit kan du förbereda och ha i kylen.
- Servera en bit klimp i varje sopptallrik. Slå het soppa över och servera.
- Klimpen kan även sjudas direkt i soppan. Lägg stora eller små bitar klimp du skurit eller format med två skedar direkt i soppan och låt sjuda i 5 minuter tills klimpen flyter till ytan.
Serveringsförslag
Soppklimp passar att serveras i köttsoppa, lammsoppa, älgsoppa, viltsoppa och grönsakssoppa och liknande klara soppor.
Varianter
- Om man vill kan man ha en nypa socker i klimpen.
- Smaksätt med 2 msk riven ost för ostklimp.
- Vidare ger passar 2 msk hackad persilja fin färg och smak.
- Kryddor som passar är något krm finriven muskot eller stött kardemumma.
Uppskattat näringsvärde per portion: 109 kcal