Klimp till soppa

Introduktion och förberedelse

Klimp till soppa eller soppklimp som serveras i köttsoppa, lammsoppa, älgsoppa, viltsoppa och grönsakssoppa.

Varianter

  • Om man vill kan man ha en nypa socker i klimpen.
  • Vidare kan klimpen smaksättas med 2 msk riven ost; 2 msk hackad persilja eller något krm finriven muskot

4 portioner klimp

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 msk vetemjöl
  • 1,5 dl mjölk
  • 0,5 dl grädde (eller mjölk)
  • 1 ägg, medelstort
  • 1 msk smör
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Vispa ihop mjöl, grädde och mjölk i en kastrull. Lägg i smör och rör om samt koka upp under omrörning. Koka på svag värme i 4 minuter. Den ska tjockna likt en sås. Rör om då och då.
  2. Ta kastrullen från värmen. Låt svalna något.
  3. Vispa ner ägget och salt i klimpsåsen. Rör i ev. smaksättning.
  4. Nu kan man låta klimpen svalna i en skål sköljd med vatten. Låt stelna i kylen en timme. Stjälp sedan upp och lägg som klumpar - klimp - i het soppa vid servering.
  5. Klimpen kan också kokas direkt i soppan: fyll ett glas halvvägs med kallt vatten. Doppa en tesked eller matsked i vattnet och tag små klickar av klimpen och lägg i den sjudande soppan. Låt sjuda tills de flyter upp till ytan.
  6. Ett alternativ är att ta någon halv liter spad från soppan i en egen liten kastrull och sjuda klimparna i samt sedan lägga upp i en skål vid sidan. Häll sedan tillbaks soppspadet i soppan.
E-mail
Medel: 3.5 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 109 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-01

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.