Klimp till soppa

Gör gammaldags klimp till soppa av vetemjöl, mjölk, grädde, smör och äggula. Smaksätt med ost, persilja och/eller muskot.

6 till 8 portioner klimp

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim 10 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 4 msk vetemjöl
  • 1,5 dl mjölk
  • 0,5 dl grädde
  • 1 äggula
  • 10 gram smör
  • 2 krm salt
  • SMAKSÄTTNING: 2 msk riven ost och/eller hackad persilja; eller 1/2 krm muskot

Tillagning

  1. Mät upp mjöl, grädde och mjölk i en kastrull. Rör ut klumpar.
  2. Koka upp under omrörning. Koka på svag värme i 4 minuter.
  3. Ta kastrullen från värmen.
  4. Rör i smör.
  5. Rör i äggulan.
  6. Rör i salt och önskad smaksättning.
  7. Blöt botten på en skål med vatten. Häll i klimpen och skrapa ur kastrullen med slickepott.
  8. Låt svalna. Låt sedan stå att stelna minst en timme i kylen. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  9. Skär försiktigt i 6 eller 8 bitar eller ta ut klumpar - klimp - med sked. Man kan även göra flera mindre klimpar per portion.
  10. Sjud klimpen i 5 minuter i lättsaltad vatten. Klimpen ska flyta upp till ytan. Ta upp försiktigt och lägg över på en tallrik eller fat. Även hit kan du förbereda och ha i kylen.
  11. Servera en bit klimp i varje sopptallrik. Slå het soppa över och servera.
  12. Klimpen kan även sjudas direkt i soppan. Lägg stora eller små bitar klimp du skurit eller format med två skedar direkt i soppan och låt sjuda i 5 minuter tills klimpen flyter till ytan.
Ingredienser till klimpen: muskot, salt, smör, vetemjöl, mjölk, grädde och äggula.
Ingredienser till klimpen: muskot, salt, smör, vetemjöl, mjölk, grädde och äggula.
Mät upp mjölk, grädde och vetemjöl. Rör ut klumpar med en visp.
Mät upp mjölk, grädde och vetemjöl. Rör ut klumpar med en visp.
Koka upp under omrörning och koka i 4 minuter. Rör då och då. Ta av från värmen och rör i smör.
Koka upp under omrörning och koka i 4 minuter. Rör då och då. Ta av från värmen och rör i smör.
Rör i äggula, salt och kardemumma.
Rör i äggula, salt och kardemumma.
Låt svalna och stå kallt en timme att stelna.
Låt svalna och stå kallt en timme att stelna.
Skär i bitar eller ta skeda upp samt sjud i ca 4 minuter i lättsaltad vatten.
Skär försiktigt i bitar eller ta skeda upp samt sjud i ca 4 minuter i lättsaltad vatten.
När klimpen flutit upp till ytan är den klar.
När klimpen flutit upp till ytan är den klar.
Ta upp försiktigt och servera i soppa eller ställ i kylen till senare servering - häll då het soppa över klimpen i sopptallriken.
Ta upp försiktigt och servera i soppa eller ställ i kylen till senare servering - häll då het soppa över klimpen i sopptallriken.
Klimpen serverad i klassisk köttsoppa.
Klimpen serverad i klassisk köttsoppa.

Serveringsförslag

Soppklimp passar att serveras i köttsoppa, lammsoppa, älgsoppa, viltsoppa och grönsakssoppa och liknande klara soppor.

Varianter

  • Om man vill kan man ha en nypa socker i klimpen.
  • Smaksätt med 2 msk riven ost för ostklimp.
  • Vidare ger passar 2 msk hackad persilja fin färg och smak.
  • Kryddor som passar är något krm finriven muskot eller stött kardemumma.
E-mail
Medel: 3.6 (69 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 109 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-11-15