Fasolada bönsoppa
Fasolada är en bönsoppa med vita bönor, grönsaker, vitlök, tomat och olivolja. Vegetarisk, billig och god.
Bönsoppan Fasolada är lite av Greklands nationalrätt men lagas i hela östra medelhavet som Cypern, Turkiet, Palestina, Jemen, Saudiarabien, balkan med mera.
Tillagning
- MED TORKADE BÖNOR: Lägg torkade bönor i blöt över natten kvällen innan eller på morgonen om du ska laga på kvällen.
- Koka upp ca 2 liter vatten i en stor kastrull. Koka de torkade bönorna i fem minuter, häll av samt skölj dem i durkslag.
- MED FÄRDIGKOKTA BÖNOR: Använder du färdigkokta bönor så lagar du först soppan utan bönor enligt nedan.
- Skala och finhacka lök och vitlök.
- Skala morötterna samt tärna dem samt tärna sellerin.
- Använd samma kastrull och löken i fem minuter i olivolja. Tillsätt vitlöken och fräs någon minut till.
- Tillsätt morot, selleri, tomatpuré, salt, vitpeppar och oregano. Fräs en minut.
- Tillsätt tomater och persilja.
- MED TORKADE BÖNOR: Tillsätt de blötlagda samt uppkokta bönorna.
- Tillsätt ca 2 liter vatten så att det täcker bönorna med ca 5 cm.
- Koka fasoladan med lock i 45 minuter. Smaka på en böna om den är mjuk annars kokar du tills bönorna är mjuka.
- MED FÄRDIGKOKTA BÖNOR: Tillsätt 1,25 liter vatten och koka först soppan utan bönor i 20 minuter. Tillsätt sedan de kokta bönorna på slutet och koka upp.
- Servera fasoladan med ett gott bröd. Vidare kan man droppa över lite olivolja i grytan eller i tallriken vid servering.
Framförhållning
Använder du torkade vita bönor - som blir godast - så lägger du dem i blöt över natten kvällen innan eller på morgonen om du ska laga till kvällen.
- Soppan tycker jag blir fylligare i smaken om man lagar den någon dag i förväg och den får stå i kylen att få rundare smak men den kan också serveras direkt.
Varianter
- Fasolada kan göras på flera vis men innehåller alltid bönor, oftast vita bönor samt tomat, vitlök, lök, morot, selleri, persilja och lagerblad.
- Godast blir soppan med torkade vita bönor men man kan också fuska och ta färdigköpta kokta bönor på burk eller i paket.
- Istället för hela skalade tomater kan du skala färska tomater och hacka eller ersätta med tomatpuré.
- Kokar du med torkade vita bönor så kan du koka ett helt paket och spara de bönor som blir över till annat i frysen eller dubblera receptet och spara soppan i kyl eller frys så har du fasolada ett tag.
- Det finns också frysta blandade bönor som passar att laga soppan på.
- Du kan även ta i en halvflaska grekiskt torrt vitt vin istället för en del av vattnet.
Serveringsförslag
- Vid servering så toppar man ofta fasoladan med några droppar god olivolja.
- Vidare serverar man bröd till - gärna ett rustikt surdegsbröd, brytbröd eller bondbröd.
Uppskattat näringsvärde per portion: 86 kcal