Fasolada grekisk bönsoppa

Fasolada är en grekisk bönsoppa med vita bönor, grönsaker, vitlök, tomat och olivolja. Vegetarisk, billig och god.
Fasolada kan göras på flera vis men innehåller alltid bönor, oftast vita bönor samt tomat, vitlök, lök, morot, selleri, persilja och lagerblad. Vid servering så toppar man ofta fasoladan med god olivolja. Vidare serverar man bröd till - gärna ett rustikt surdegsbröd.
Bönsoppan är lite av Greklands nationalrätt.
Godast blir soppan med torkade vita bönor men man kan också fuska och ta konserverade. Istället för hela skalade tomater kan du skala färska tomater och hacka eller ersätta med tomatpuré.
Kokar du med torkade vita bönor så kan du dubblera receptet och spara soppan i kyl eller frys så har du fasolada ett tag.

ca 6 portioner fasolada

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 40 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 400 gram torkade vita bönor eller 2 burkar konserverade vita bönor
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 stjälkar blekselleri
  • 4 msk hackad persilja
  • 2 morötter
  • 400 gram, en burk, skalade hela tomater eller färska skalade tomater eller krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 tsk torkad oregano

Tillagning

  1. Koka upp ca 2 liter vatten i en stor kastrull.
  2. Koka torkade bönorna i fem minuter och häll av dem. Använder du färdigkokta bönor så lagar du först soppan utan bönor och kokar i 20 minuter. Tillsätt sedan de kokta bönorna och koka upp.
  3. Skala och finhacka lök och vitlök.
  4. Skala morötterna samt tärna dem samt tärna sellerin.
  5. Använd samma kastrull och fräs vitlök och lök i olivolja.
  6. Tillsätt morot, selleri, tomatpuré, salt, vitpeppar och oregano.
  7. Tillsätt tomater, bönorna, persilja och ca 2 liter vatten så att det täcker bönorna med ca 5 cm.
  8. Koka fasoladan med lock i 1,5 timmar eller tills de torkade bönorna är mjuka. Kokar du med burkbönor kokar du först soppan i 20 minuter. Tillsätt sedan de kokta bönorna och koka upp.
  9. Servera fasoladan med bröd samt ev. olivolja att ringla över soppan.
E-mail
Medel: 4.6 (9 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Frisk sufflé med passionsfrukt och fruktsallad

Här är det enkla receptet. Detta är en annons från Kenwood. 

Läs mer

Sponsrat

Mustiga och lättlagade soppor

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middagar. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla. Eller fixa lunchlådan till jobbet. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer