Fasolada bönsoppa

Fasolada är en bönsoppa med vita bönor, grönsaker, vitlök, tomat och olivolja. Vegetarisk, billig och god.

Fasolada kan göras på flera vis men innehåller alltid bönor, oftast vita bönor samt tomat, vitlök, lök, morot, selleri, persilja och lagerblad. Vid servering så toppar man ofta fasoladan med god olivolja. Vidare serverar man bröd till - gärna ett rustikt surdegsbröd.

Bönsoppan Fasolada är lite av Greklands nationalrätt men lagas i hela östra medelhavet som Cypern, Turkiet, Palestina, Jemen, Saudiarabien, balkan med mera.

Godast blir soppan med torkade vita bönor men man kan också fuska och ta konserverade. Istället för hela skalade tomater kan du skala färska tomater och hacka eller ersätta med tomatpuré.

Kokar du med torkade vita bönor så kan du dubblera receptet och spara soppan i kyl eller frys så har du fasolada ett tag.

ca 6 portioner fasolada

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 40 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 400 gram torkade vita bönor eller 2 burkar konserverade vita bönor
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 stjälkar blekselleri
  • 4 msk hackad persilja
  • 2 morötter
  • 400 gram, en burk, skalade hela tomater eller färska skalade tomater eller krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 tsk torkad oregano

Tillagning

  1. Koka upp ca 2 liter vatten i en stor kastrull.
  2. Koka torkade bönorna i fem minuter och häll av dem. Använder du färdigkokta bönor så lagar du först soppan utan bönor och kokar i 20 minuter. Tillsätt sedan de kokta bönorna och koka upp.
  3. Skala och finhacka lök och vitlök.
  4. Skala morötterna samt tärna dem samt tärna sellerin.
  5. Använd samma kastrull och fräs vitlök och lök i olivolja.
  6. Tillsätt morot, selleri, tomatpuré, salt, vitpeppar och oregano.
  7. Tillsätt tomater, bönorna, persilja och ca 2 liter vatten så att det täcker bönorna med ca 5 cm.
  8. Koka fasoladan med lock i 1,5 timmar eller tills de torkade bönorna är mjuka. Kokar du med burkbönor kokar du först soppan i 20 minuter. Tillsätt sedan de kokta bönorna och koka upp.
  9. Servera fasoladan med bröd samt ev. olivolja att ringla över soppan.
E-mail
Medel: 4.1 (15 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-12-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer