Fasolada grekisk bönsoppa

Fasolada är en grekisk bönsoppa med vita bönor, grönsaker, vitlök, tomat och olivolja. Vegetarisk, billig och god.
Fasolada kan göras på flera vis men innehåller alltid bönor, oftast vita bönor samt tomat, vitlök, lök, morot, selleri, persilja och lagerblad. Vid servering så toppar man ofta fasoladan med god olivolja. Vidare serverar man bröd till - gärna ett rustikt surdegsbröd.
Bönsoppan är lite av Greklands nationalrätt.
Godast blir soppan med torkade vita bönor men man kan också fuska och ta konserverade. Istället för hela skalade tomater kan du skala färska tomater och hacka eller ersätta med tomatpuré.
Kokar du med torkade vita bönor så kan du dubblera receptet och spara soppan i kyl eller frys så har du fasolada ett tag.

ca 6 portioner fasolada

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 40 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 400 gram torkade vita bönor eller 2 burkar konserverade vita bönor
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 stjälkar blekselleri
  • 4 msk hackad persilja
  • 2 morötter
  • 400 gram, en burk, skalade hela tomater eller färska skalade tomater eller krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 tsk torkad oregano

Tillagning

  1. Koka upp ca 2 liter vatten i en stor kastrull.
  2. Koka torkade bönorna i fem minuter och häll av dem. Använder du färdigkokta bönor så lagar du först soppan utan bönor och kokar i 20 minuter. Tillsätt sedan de kokta bönorna och koka upp.
  3. Skala och finhacka lök och vitlök.
  4. Skala morötterna samt tärna dem samt tärna sellerin.
  5. Använd samma kastrull och fräs vitlök och lök i olivolja.
  6. Tillsätt morot, selleri, tomatpuré, salt, vitpeppar och oregano.
  7. Tillsätt tomater, bönorna, persilja och ca 2 liter vatten så att det täcker bönorna med ca 5 cm.
  8. Koka fasoladan med lock i 1,5 timmar eller tills de torkade bönorna är mjuka. Kokar du med burkbönor kokar du först soppan i 20 minuter. Tillsätt sedan de kokta bönorna och koka upp.
  9. Servera fasoladan med bröd samt ev. olivolja att ringla över soppan.
E-mail
Medel: 4.6 (7 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer