Hummersoppa

Introduktion och förberedelse

Hummersoppa är riktigt gott och en klassisk festrätt till Nyår eller kalas. Soppan lagar du med en god hummerfond på skalet, sedan tillsätter du grädde, konjak och ev. tryffelolja. Och hummerkött förstås.

Räkna att en kokt hummer väger ca 400 gram. Ta två humrar om de är mindre.

Tillbehör:

Gott till soppan är nybakt bröd som baguette, grissinis eller focaccia passar till. Eller smördegsstänger eller oststänger ex. grissinis panerade med ägg och riven parmesan och bakade i ugnen.

Vintips till hummersoppan:

Servera med mousserande vin som Champagne, Cava eller Cremant de Bourgogne eller vitt vin av ex. Chablis eller en god chardonnay.

4 portioner hummersoppa

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 kokt hummer
  • 4 msk olivolja
  • 4 cl konjak
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 fänkål
  • 1 morot
  • 400 gram rotselleri
  • 1 lagerblad
  • 1 krm timjan eller 1 timjankvist
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 2 msk tomatpuré
  • 7 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm cayennepeppar
  • 4 droppar tryffelolja (valfritt)
  • Garnering: 4 kvistar dill
  • 1 dl lättvispad grädde
  • 1 dl mousserande vin
  • 4 msk hackad gräslök

Tillagning

  1. Skala grönsakerna och tärna dem. Dela hummern på längden och krossa klorna och ta ur köttet.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Skölj skalen och torka dem med papper, krossa dem sedan i mindre bitar och lägg i en långpanna. Rosta skalen under grill i 20 minuter.
  3. Värm olja i en stor kastrull på medelvärme. Bryn med grönsaker, lagerblad och timjan 5 minuter. Tillsätt tomatpure och vetemjöl. Rör och fräs någon minut, tillsätt vin och konjak, bryn 3 minuter och tillsätt sedan vatten och koka upp. Mixa gärna soppan med grönsakerna med en stavmixer. Ta upp lagerbladet isåfall.
  4. Tillsätt skalen och låt sjuda 30 min utan lock.
  5. Vispa ner grädden och koka upp. Smaka av med salt, peppar, cayenne och tryffelolja och eventuellt mer vin.
  6. Låt ev. hummersoppan stå och dra någon timme.
  7. Sila bort skalen.
  8. Värm hummersoppan i en kastrull och smaka av igen med salt, peppar, cayenne och ev. tryffelolja.
  9. Lägg fina bitar av hummern i soppan eller dela upp hummerköttet i botten på varje tallrik.
  10. Häll upp soppan runt om och garnera ev. med lite hackad gräslök eller dillkvist.
  11. Du kan också stila till det lite vid serveringen ex. med en boll i mitten av tallriken med hummerkött, fräst strimlad purjolök och rotselleri, toppat med rostade sesamfrön och strimlad rå rättika.
  12. Och/eller några droppar lättvispad grädde, konjak och kanske någon droppe tryffelolja lyfter hummersoppan ytterliggare.
  13. Ett gott nybakt bröd till ex. baguette, grissini eller bit foccacia. Andra förslag är ostgrissini som du kan göra av färdiga grissinis som du penslar med ägg och rullar i riven ost som parmesan samt rostar i ugn lite snabbt på grill. Lägges på kanten på tallriken.
E-mail
Medel: 4.1 (84 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.