Hummersoppa

Hummersoppa är riktigt gott och en klassisk festrätt till Nyår eller kalas. Soppan lagar du med en god hummerfond på skalet, sedan tillsätter du grädde, konjak och ev. tryffelolja. Och hummerkött förstås. 

Räkna att en kokt hummer väger ca 400 gram. Ta två humrar om de är mindre.

Tillbehör: nybakt bröd som baguette, grissinis eller focaccia passar till. Eller smördegsstänger eller oststänger ex. grissinis panerade med ägg och riven parmesan och bakade i ugnen.

Vintips: Servera med mousserande vin som Champagne, Cava eller Cremant de Bourgogne eller vitt vin av ex. Chablis eller en god chardonnay.

4 portioner hummersoppa

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 kokt hummer
  • 4 msk olivolja
  • 4 cl konjak
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 fänkål
  • 1 morot
  • 400 gram rotselleri
  • 1 lagerblad
  • 1 krm timjan eller 1 timjankvist
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 2 msk tomatpuré
  • 7 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm cayennepeppar
  • 4 droppar tryffelolja (valfritt)
  • Garnering: 4 kvistar dill
  • 1 dl lättvispad grädde
  • 1 dl mousserande vin
  • 4 msk hackad gräslök

Tillagning

  1. Skala grönsakerna och tärna dem. Dela hummern på längden och krossa klorna och ta ur köttet.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Skölj skalen och torka dem med papper, krossa dem sedan i mindre bitar och lägg i en långpanna. Rosta skalen under grill i 20 minuter.
  3. Värm olja i en stor kastrull på medelvärme. Bryn med grönsaker, lagerblad och timjan 5 minuter. Tillsätt tomatpure och vetemjöl. Rör och fräs någon minut, tillsätt vin och konjak, bryn 3 minuter och tillsätt sedan vatten och koka upp. Mixa gärna soppan med grönsakerna med en stavmixer. Ta upp lagerbladet isåfall.
  4. Tillsätt skalen och låt sjuda 30 min utan lock.
  5. Vispa ner grädden och koka upp. Smaka av med salt, peppar, cayenne och tryffelolja och eventuellt mer vin.
  6. Låt ev. hummersoppan stå och dra någon timme.
  7. Sila bort skalen.
  8. Värm hummersoppan i en kastrull och smaka av igen med salt, peppar, cayenne och ev. tryffelolja.
  9. Lägg fina bitar av hummern i soppan eller dela upp hummerköttet i botten på varje tallrik.
  10. Häll upp soppan runt om och garnera ev. med lite hackad gräslök eller dillkvist.
  11. Du kan också stila till det lite vid serveringen ex. med en boll i mitten av tallriken med hummerkött, fräst strimlad purjolök och rotselleri, toppat med rostade sesamfrön och strimlad rå rättika.
  12. Och/eller några droppar lättvispad grädde, konjak och kanske någon droppe tryffelolja lyfter hummersoppan ytterliggare.
  13. Ett gott nybakt bröd till ex. baguette, grissini eller bit foccacia. Andra förslag är ostgrissini som du kan göra av färdiga grissinis som du penslar med ägg och rullar i riven ost som parmesan samt rostar i ugn lite snabbt på grill. Lägges på kanten på tallriken.
E-mail
Medel: 4.2 (63 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer