Hummersoppa

Smakrik och krämig hummersoppa med hummerkött från kokt hummer och fyllig elegant smak av hemgjord hummerfond från hummerskal.

6 portioner hummersoppa som huvudrätt och 8 portioner som förrätt

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 2 kokta humrar à ca 370 gram styck (använd skalen till hummerfond - se länk ovan)
  • 2,4 liter hummerfond
  • 3 dl grädde
  • 50 gram smör
  • 6 msk vetemjöl
  • 2 tsk salt till soppan
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 150 gram rotselleri, skalad och tärnad
  • 1/4 fänkål, 60 gram tärnad
  • 2 salladslökar
  • 30 gram smör
  • 1 krm salt till grönsaksblandningen
  • SERVERING: 5 droppar tryffelolja per tallrik (valfritt)
  • VITLÖKSSTÄNGER: 2 minibaguetter
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 10 gram hackad kruspersilja

Tillagning

  1. Dela hummern på längden och krossa klorna och ta ur köttet. Spara undan hummerköttet i bitar i kylen till serveringen senare.
  2. Gör hummerfond på skalen - se länk ovan.
  3. Mikra smöret mjukt och blanda med vetemjölet till en röra utan klumpar i en skål.
  4. Koka upp hummerfonden.
  5. Tillsätt och vispa ut röran av smör och mjöl. Låt koka i 10 minuter på medelvärme. Rör bort klumpar. Låt soppan stå att sjuda medan du förbereder resten.
  6. Skala och tärna rotselleri, tärna fänkål och skölj samt strimla salladslök.
  7. Fräs rotselleri i smör i 5 minuter. Tillsätt sedan fänkål och fräs 5 minuter till. Tillsätt salladslök samt salt och fräs någon minut.
  8. Tillsätt grädde till soppan. Värm upp. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar.
  9. VITLÖKSSTÄNGER: Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn. Dela minibaguetter på längden i fyra delar. Rör ihop olivolja, pressad vitlök och finhackad persilja i en skål. Pensla bröden med röran. Rosta i ugnen i ca 5-8 minuter till fin färg.
  10. SERVERING: Se gärna till att ha varma tallrikar. Utnyttja förslagsvis eftervärmen i ugnen efter du gjort vitlöksstängerna och ställ in tallrikarna där.
  11. Fördela grönsakerna i en hög i mitten på varje tallrik.
  12. Fördela bitar av hummer i varje tallrik. Se till att alla får en fin bit som en klo eller bit stjärt samt fördela resten av bitarna jämnt.
  13. Häll upp het soppa runt om.
  14. Garnera med några spröt fänkål, dill, gräslök eller persilja.
  15. Droppa 5 droppar tryffelolja här och där över varje tallrik soppa (valfritt).
  16. Lägg ett vitlöksbröd snett över kanten på varje tallrik eller servera vid sidan i en brödkorg, fin skärbräda eller på fat.
  17. Grönsaker, grovt delad hummer samt tryffelolja kan också tillsättas direkt i soppan om du vill servera ur kastrull eller soppterrin i mer stil som en soppbuffé.
Ingredienser till hummersoppan: hummerkött, hummerfond, spröt från fänkål till garnering, salladslök, rotselleri, smör, fänkål, grädde, vetemjöl, smör; pressad vitlök, olivolja, hackad persilja samt bröd till vitlöksstängerna.
Ingredienser till hummersoppan: hummerkött, hummerfond, spröt från fänkål till garnering, salladslök, rotselleri, smör, fänkål, grädde, vetemjöl, smör; pressad vitlök, olivolja, hackad persilja samt bröd till vitlöksstängerna.
Hummerfonden reds med en blandning av mjöl och smör till önskad tjocklek.
Hummerfonden reds med en blandning av mjöl och smör till önskad tjocklek. Låt koka 10 minuter minst.
Fräs rotselleri med smör i ca 5 minuter.
Fräs rotselleri med smör i ca 5 minuter.
Tillsätt fänkål och fräs 5 minuter till.
Tillsätt fänkål och fräs 5 minuter till.
Tillsätt salladslök och salt. Fräs några minuter. Håll varmt till servering.
Tillsätt salladslök och salt. Fräs några minuter. Håll varmt till servering.
Tillsätt grädde och koka upp. Smaka av soppan med salt, peppar och cayennepeppar.
Tillsätt grädde och koka upp. Smaka av soppan med salt, peppar och cayennepeppar. Håll varm till servering.
Dela minibaguetter i fyra delar på längden. Pensla med en röra av pressad vitlök, olivolja och hackad persilja.
Dela minibaguetter i fyra delar på längden. Pensla med en röra av pressad vitlök, olivolja och hackad persilja.
Rosta vitlökstängerna i ungen på 250 grader i 5-8 minuter till fin färg.
Rosta vitlökstängerna i ungen på 250 grader i 5-8 minuter till fin färg.
Hummersoppa klar att servera i varma tallrikar. Flingsalt, spröt av fänkål eller hackad persilja samt tryffelolja till garnering. Grönsaksröran att lägga i tallrikarna. Vitlöksstänger.
Hummersoppa klar att servera i varma tallrikar. Flingsalt, spröt av fänkål eller hackad persilja samt tryffelolja till garnering. Grönsaksröran att lägga i tallrikarna. Vitlöksstänger.
Lägg en hög av grönsaksblandingen samt några fina bitar hummer, slå het soppa runt och garnera med lite spröt från fänkål samt lägg ett bröd snett över tallrikens kant eller vid sidan. Droppa ca 5 droppar tryffelolja över.
Lägg en hög av grönsaksblandingen samt några fina bitar hummer, slå het soppa runt och garnera med lite spröt från fänkål samt lägg ett bröd snett över tallrikens kant eller vid sidan. Droppa ca 5 droppar tryffelolja över.

Serveringsförslag

  • Hummersoppa är en klassiskt festrätt till Nyår, festlig middag eller kalas.
  • Soppan kan serveras som huvudrätt till lyxig lunch eller soppbuffé men är kanske vanligast som förrätt.
  • Jag serverade soppan garnerad med några spröt fänkål, fräst rotselleri, fänkål och salladslök, några droppar tryffelolja samt fina bitar hummerkött.

Bröd till

  • I receptet nedan gjorde jag vitlöksstänger av minibaguetter och serverade till soppan.
  • Fler förslag är nybakt bröd som baguette, grissinis eller focaccia; smördegsstänger, cheddartwist eller grissinis penslade med ägg och vända i riven parmesan som rostas i ugnen.

Hummerfond

Dagen innan eller några timmar innan lagar du hummerfond på skalen från humrarna. Hummerköttet sparar du undan i kylen till serveringen av soppan.

Varianter

  • Den hemgjorda hummerfonden kan i nödfall ersättas av köpt valfri hummerbuljong.
  • Spröt av fänkål kan bytas mot dill, hackad gräslök eller finhackad kruspersilja.
  • 1/4 bit stjärnanis är också gott i soppan.

Portionsberäkning

  • Som förrätt så är 3 dl soppa lagom och då räcker nedan recept till 8 portioner. Man kan även göra ännu mindre portioner på 2,5 dl och få den att räcka till 10 portioner.
  • Serverar du soppan som huvudrätt så kan du räkna ca 4 dl åt 6 portioner.

Vintips

Servera med mousserande vin som Champagne, Cava eller Cremant de Bourgogne eller vitt vin av ex. Chablis eller en god chardonnay.

E-mail
Medel: 3.8 (217 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 228 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-11-04