Hummersoppa
Smakrik och krämig hummersoppa med hummerkött från kokt hummer och fyllig elegant smak av hemgjord hummerfond från hummerskal.
Tillagning
- Dela hummern på längden och krossa klorna och ta ur köttet. Spara undan hummerköttet i bitar i kylen till serveringen senare.
- Gör hummerfond på skalen - se länk ovan.
- Mikra smöret mjukt och blanda med vetemjölet till en röra utan klumpar i en skål.
- Koka upp hummerfonden.
- Tillsätt och vispa ut röran av smör och mjöl. Låt koka i 10 minuter på medelvärme. Rör bort klumpar. Låt soppan stå att sjuda medan du förbereder resten.
- Skala och tärna rotselleri, tärna fänkål och skölj samt strimla salladslök.
- Fräs rotselleri i smör i 5 minuter. Tillsätt sedan fänkål och fräs 5 minuter till. Tillsätt salladslök samt salt och fräs någon minut.
- Tillsätt grädde till soppan. Värm upp. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar.
- VITLÖKSSTÄNGER: Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn. Dela minibaguetter på längden i fyra delar. Rör ihop olivolja, pressad vitlök och finhackad persilja i en skål. Pensla bröden med röran. Rosta i ugnen i ca 5-8 minuter till fin färg.
- SERVERING: Se gärna till att ha varma tallrikar. Utnyttja förslagsvis eftervärmen i ugnen efter du gjort vitlöksstängerna och ställ in tallrikarna där.
- Fördela grönsakerna i en hög i mitten på varje tallrik.
- Fördela bitar av hummer i varje tallrik. Se till att alla får en fin bit som en klo eller bit stjärt samt fördela resten av bitarna jämnt.
- Häll upp het soppa runt om.
- Garnera med några spröt fänkål, dill, gräslök eller persilja.
- Droppa 5 droppar tryffelolja här och där över varje tallrik soppa (valfritt).
- Lägg ett vitlöksbröd snett över kanten på varje tallrik eller servera vid sidan i en brödkorg, fin skärbräda eller på fat.
- Grönsaker, grovt delad hummer samt tryffelolja kan också tillsättas direkt i soppan om du vill servera ur kastrull eller soppterrin i mer stil som en soppbuffé.
Serveringsförslag
- Hummersoppa är en klassiskt festrätt till Nyår, festlig middag eller kalas.
- Soppan kan serveras som huvudrätt till lyxig lunch eller soppbuffé men är kanske vanligast som förrätt.
- Jag serverade soppan garnerad med några spröt fänkål, fräst rotselleri, fänkål och salladslök, några droppar tryffelolja samt fina bitar hummerkött.
Bröd till
- I receptet nedan gjorde jag vitlöksstänger av minibaguetter och serverade till soppan.
- Fler förslag är nybakt bröd som baguette, grissinis eller focaccia; smördegsstänger, cheddartwist eller grissinis penslade med ägg och vända i riven parmesan som rostas i ugnen.
Hummerfond
Dagen innan eller några timmar innan lagar du hummerfond på skalen från humrarna. Hummerköttet sparar du undan i kylen till serveringen av soppan.
Varianter
- Den hemgjorda hummerfonden kan i nödfall ersättas av köpt valfri hummerbuljong.
- Spröt av fänkål kan bytas mot dill, hackad gräslök eller finhackad kruspersilja.
- 1/4 bit stjärnanis är också gott i soppan.
Portionsberäkning
- Som förrätt så är 3 dl soppa lagom och då räcker nedan recept till 8 portioner. Man kan även göra ännu mindre portioner på 2,5 dl och få den att räcka till 10 portioner.
- Serverar du soppan som huvudrätt så kan du räkna ca 4 dl åt 6 portioner.
Vintips
Servera med mousserande vin som Champagne, Cava eller Cremant de Bourgogne eller vitt vin av ex. Chablis eller en god chardonnay.
Uppskattat näringsvärde per portion: 228 kcal