Hummersoppa

Introduktion och förberedelse

Hummersoppa är riktigt gott och en klassisk festrätt till Nyår eller kalas.

Soppan lagar du med en god hummerfond på skalet, sedan tillsätter du grädde, konjak och ev. tryffelolja. Och hummerkött förstås.

Räkna att en kokt hummer väger ca 400 gram. Ta två humrar om de är mindre.

Tillbehör

Tips

  • Har du inga hummerskal kan du laga soppan utan skal och smaksätta med flytande hummerbuljong.
  • Vill du ha en kraftigare smak av hummer så kan du ta i och smaka av med några msk flytande hummerbuljong.
  • Du kan variera hettan på soppan med cayennepeppar efter tycke som du smaksätter med på slutet.

Vintips

Servera med mousserande vin som Champagne, Cava eller Cremant de Bourgogne eller vitt vin av ex. Chablis eller en god chardonnay.

4 portioner hummersoppa

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 kokt hummer
  • 4 msk olivolja
  • 4 cl konjak
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,25 fänkål
  • 1 morot
  • 200 gram rotselleri
  • 1 lagerblad
  • 1 krm timjan eller 1 timjankvist
  • 1 msk hackad persilja (valfritt)
  • 2 msk tomatpuré
  • 7 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning eller 2-3 msk hummerbuljong (valfritt)
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1-3 krm cayennepeppar
  • 4 droppar tryffelolja (valfritt)
  • Garnering: 4 kvistar dill
  • 1 dl lättvispad grädde
  • 1 dl mousserande vin
  • 4 msk hackad gräslök

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök. Rensa och tärna fänkål. Skala morot och rotselleri samt tärna dem. Dela hummern på längden och krossa klorna och ta ur köttet. Spara undan hummerköttet i bitar och i kyl till senare.
  2. Plocka bort spröt, ögon, huvud, magsäck, inälvor och tarm - allt utom fint skal. Skölj skalen och torka dem med papper, krossa eller skär dem sedan i grova bitar.
  3. Det är valfritt att rosta skalen men jag gillar det. Sätt då ugnen på 250 grader vanlig ugn. Sprid ut skalen i en långpanna på bakplåtspapper. Rosta skalen i 15-20 minuter i mitten av ugnen.
  4. Värm olja i en stor kastrull på medelvärme. Bryn grönsaker, lagerblad, persilja och timjan 5 minuter. Tillsätt tomatpuré och vetemjöl. Rör och fräs någon minut.
  5. Tillsätt vin och konjak. Bryn 3 minuter och tillsätt sedan vatten. Om du vill kan du även ta i fiskbuljongtärning eller hummerbuljong. Koka upp. Mixa gärna soppan med grönsakerna med en stavmixer. Ta upp lagerbladet innan isåfall.
  6. Tillsätt hummerskalen och låt sjuda 30 min utan lock.
  7. Vispa ner grädden och koka upp. Smaka av med salt, peppar, cayennepeppar och tryffelolja och eventuellt mer vin. Du kan även tillsätta hummerbuljong om du önskar ha en kraftigare hummersmak.
  8. Låt gärna soppan stå att få smak någon timme.
  9. Sila bort skalen.
  10. Värm hummersoppan i en kastrull till servering.
  11. Lägg fina bitar av hummern i soppan eller dela upp hummerköttet i botten på varje tallrik.
  12. Häll upp soppan runt om och garnera ev. med lite hackad gräslök eller dillkvist.
  13. Du kan också stila till det lite vid serveringen ex. med en boll i mitten av tallriken med hummerkött, fräst strimlad purjolök och rotselleri, toppat med rostade sesamfrön och strimlad rå rättika.
  14. Och/eller några droppar lättvispad grädde, konjak och kanske någon droppe tryffelolja lyfter hummersoppan ytterliggare.
  15. Ett gott nybakt bröd till ex. baguette, grissini eller bit foccacia. Andra förslag är ostgrissini som du kan göra av färdiga grissinis som du penslar med ägg och rullar i riven ost som parmesan samt rostar i ugn lite snabbt på grill. Lägges på kanten på tallriken.
E-mail
Medel: 3.9 (165 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 228 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-02