Hummersoppa

Introduktion och förberedelse

Hummersoppa är riktigt gott och en klassisk festrätt till Nyår eller kalas.

Soppan lagar du med en god hummerfond på skalet, sedan tillsätter du grädde, konjak och ev. tryffelolja. Och hummerkött förstås.

Räkna att en kokt hummer väger ca 400 gram. Ta två humrar om de är mindre.

Tillbehör

Tips

  • Har du inga hummerskal kan du laga soppan utan skal och smaksätta med flytande hummerbuljong.
  • Vill du ha en kraftigare smak av hummer så kan du ta i och smaka av med några msk flytande hummerbuljong.
  • Du kan variera hettan på soppan med cayennepeppar efter tycke som du smaksätter med på slutet.

Portionsberäkning

  • Serverar du hummersoppan som förrätt så är 2-2,5 dl lagom och då räcker nedan recept till 6 portioner.
  • Serverar du soppan som huvudrätt så kan du ta lite mer ca 3-3,5 dl och lite större sopptallrikar åt fyra portioner.

Vintips

Servera med mousserande vin som Champagne, Cava eller Cremant de Bourgogne eller vitt vin av ex. Chablis eller en god chardonnay.

6 portioner hummersoppa som förrätt och 4 portioner som huvudrätt

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 kokt hummer
  • 4 msk olivolja
  • 4 cl konjak
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,25 fänkål
  • 1 morot
  • 200 gram rotselleri
  • 1 lagerblad
  • 1 krm timjan eller 1 timjankvist
  • 1 msk hackad persilja (valfritt)
  • 2 msk tomatpuré
  • 7 dl vatten
  • 2 fiskbuljongtärningar eller 3 msk hummerbuljong (valfritt)
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1-3 krm cayennepeppar
  • 4 droppar tryffelolja (valfritt)
  • GARNERING: 4 kvistar dill
  • 1 dl lättvispad grädde
  • 1 dl mousserande vin
  • 4 msk hackad gräslök

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök. Rensa och tärna fänkål. Skala morot och rotselleri samt tärna dem. Dela hummern på längden och krossa klorna och ta ur köttet. Spara undan hummerköttet i bitar och i kyl till senare.
  2. Plocka bort spröt, ögon, huvud, magsäck, inälvor och tarm - allt utom fint skal. Skölj skalen och torka dem med papper, krossa eller skär dem sedan i grova bitar.
  3. Det är valfritt att rosta skalen men jag gillar det. Sätt då ugnen på 250 grader vanlig ugn. Sprid ut skalen i en långpanna på bakplåtspapper. Rosta skalen i 15-20 minuter i mitten av ugnen.
  4. Värm olja i en stor kastrull på medelvärme. Bryn grönsaker, lagerblad, persilja och timjan 5 minuter. Tillsätt tomatpuré och vetemjöl. Rör och fräs någon minut.
  5. Tillsätt vin och konjak. Bryn 3 minuter och tillsätt sedan vatten. Om du vill kan du även ta i fiskbuljongtärning eller hummerbuljong. Koka upp. Mixa gärna soppan med grönsakerna med en stavmixer. Ta upp lagerbladet innan isåfall.
  6. Tillsätt hummerskalen och låt sjuda 30 min utan lock.
  7. Vispa ner grädden och koka upp.
  8. Låt gärna soppan stå att få smak någon timme.
  9. Sila bort skalen.
  10. Värm hummersoppan i en kastrull till servering. Smaka av med salt, peppar, cayennepeppar och tryffelolja och eventuellt mer vin. Du kan även tillsätta hummerbuljong om du önskar ha en kraftigare hummersmak - akta så du ej får i för mycket bara då den ofta är rätt salt.
  11. Lägg fina grovt delade bitar av hummern i soppan eller dela upp hummerköttet i grova bitar i botten på varje tallrik.
  12. Häll upp soppan runt om och garnera ev. med lite hackad gräslök eller dillkvist.
  13. Ytterligare förslag är att forma en boll i mitten av tallriken med hummerkött, blandat med fräst strimlad purjolök och rotselleri, toppat med rostade sesamfrön och strimlad rå rättika.
  14. Och/eller skeda över några msk lättvispad grädde, några droppar konjak och någon droppe tryffelolja.
  15. Ett gott nybakt bröd till ex. baguette, grissini eller bit foccacia. Andra förslag är ostgrissini som du kan göra av färdiga grissinis som du penslar med ägg och rullar i riven ost som parmesan samt rostar i ugn lite snabbt på grill. Lägges på kanten på tallriken.
E-mail
Medel: 3.9 (201 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 228 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-12-27