Potatis och fänkålssoppa

Potatis och fänkålssoppa med purjolök och en skvätt grädde. En god och mättande potatissoppa med smak av fänkål.

6 portioner potatis och fänkålssoppa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 0,5 purjolök
  • 3 msk olivolja
  • 400 gram fänkål
  • 800 gram potatis
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 dl vatten
  • 8 dl mjölk eller sojamjölk
  • 3 dl grädde eller sojagrädde
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala potatisen. Skär den i tärningar ca 2x2 cm.
  2. Dela och skölj purjolöken och strimla den.
  3. Fräs purjolöken i olivolja i en stor kastrull någon minut. Rör då och då.
  4. Tillsätt potatisen och rör då och då.
  5. Skölj och skär bort fula delar på fänkålen. Spara gärna gröna blad från fänkålen att garnera soppan med.
  6. Skär fänkålen i bitar ca 2x2 cm och fräs med purjolöken och potatisen.
  7. Skala och hacka vitlök samt tillsätt den.
  8. Häll i vatten och koka upp (gärna under lock).
  9. Tillsätt mjölk och låt koka upp. Koka sedan på medelvärme i 15 minuter minst.
  10. Mosa sedan sönder den mjuka potatisen med en visp, elvisp eller mixa soppan lite med en stavmixer.
  11. Smaka av soppan med salt och peppar samt ev. tryffelolja.
  12. Servera soppan med ett gott bröd. Du kan garnera med ex. lantchips eller rotfruktschips och det gröna från fänkålen.

Serveringsförslag

Servera gärna soppan med ett gott bröd, grissinis eller breadsticks med ost. Eller värm en köpt bakeoff surdegsbaguette.

Vegan variant

Soppan blir vegan om du lagar den med sojagrädde och sojamjölk eller havremjölk och Imat från Oatly.

Till fest

Med några droppar tryffelolja samt garnerad med lantchips, rödbetschips eller grönkålschips samt det gröna från fänkålen (eller hackad gräslök eller körvel) gör soppan till finare förrättssoppa, lunch- eller middagssoppa.

Att dricka till

Till festligare sammanhang passar ett kylt vitt vin till som chardonnay, semillon, torr sherry fino eller ett mousserande vin som champagne eller cava.

E-mail
Medel: 3.8 (24 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 323 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-29