Potatis och fänkålssoppa

Potatis och fänkålssoppa med purjolök och en skvätt grädde. En god och mättande potatissoppa med smak av fänkål.
Servera gärna soppan med ett gott bröd.
Några droppar tryffelolja, garnerad med lantchips samt fänkålsgrönt gör soppan till finare förrättssoppa eller middagssoppa.

6 portioner potatis och fänkålssoppa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 0,5 purjolök
  • 3 msk olivolja
  • 400 gram fänkål
  • 800 gram potatis
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 dl vatten
  • 8 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala potatisen. Skär den i tärningar ca 2x2 cm.
  2. Dela och skölj purjolöken och strimla den.
  3. Fräs purjolöken i olivolja i en stor kastrull någon minut. Rör då och då.
  4. Tillsätt potatisen och rör då och då.
  5. Skölj och skär bort fula delar på fänkålen. Spara gärna gröna blad från fänkålen att garnera soppan med.
  6. Skär fänkålen i bitar ca 2x2 cm och fräs med purjolöken och potatisen.
  7. Skala och hacka vitlök samt tillsätt den.
  8. Häll i vatten och koka upp (gärna under lock).
  9. Tillsätt mjölk och låt koka upp. Koka sedan på medelvärme i 15 minuter minst.
  10. Mosa sedan sönder den mjuka potatisen med en visp, elvisp eller mixa soppan lite med en stavmixer.
  11. Smaka av soppan med salt och peppar samt ev. tryffelolja.
  12. Servera soppan med ett gott bröd. Du kan garnera med ex. lantchips eller rotfruktschips och det gröna från fänkålen.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer