Potatis och fänkålssoppa
Potatis och fänkålssoppa med purjolök och en skvätt grädde. En god och mättande potatissoppa med smak av fänkål.
Tillagning
- Skala potatisen. Skär den i tärningar ca 2x2 cm.
- Dela och skölj purjolöken och strimla den.
- Fräs purjolöken i olivolja i en stor kastrull någon minut. Rör då och då.
- Tillsätt potatisen och rör då och då.
- Skölj och skär bort fula delar på fänkålen. Spara gärna gröna blad från fänkålen att garnera soppan med.
- Skär fänkålen i bitar ca 2x2 cm och fräs med purjolöken och potatisen.
- Skala och hacka vitlök samt tillsätt den.
- Häll i vatten och koka upp (gärna under lock).
- Tillsätt mjölk och låt koka upp. Koka sedan på medelvärme i 15 minuter minst.
- Mosa sedan sönder den mjuka potatisen med en visp, elvisp eller mixa soppan lite med en stavmixer.
- Smaka av soppan med salt och peppar samt ev. tryffelolja.
- Servera soppan med ett gott bröd. Du kan garnera med ex. lantchips eller rotfruktschips och det gröna från fänkålen.
Serveringsförslag
Servera gärna soppan med ett gott bröd, grissinis eller breadsticks med ost. Eller värm en köpt bakeoff surdegsbaguette.
Vegan variant
Soppan blir vegan om du lagar den med sojagrädde och sojamjölk eller havremjölk och Imat från Oatly.
Till fest
Med några droppar tryffelolja samt garnerad med lantchips, rödbetschips eller grönkålschips samt det gröna från fänkålen (eller hackad gräslök eller körvel) gör soppan till finare förrättssoppa, lunch- eller middagssoppa.
Att dricka till
Till festligare sammanhang passar ett kylt vitt vin till som chardonnay, semillon, torr sherry fino eller ett mousserande vin som champagne eller cava.
Uppskattat näringsvärde per portion: 323 kcal