Tomatsoppa med risoni och parmesan

Introduktion och förberedelse

Tomatsoppa med risoni och parmesan eller grana padano är en god vegetarisk soppa till lunch eller middag.

Lätt och billig att dubbla och laga till många.

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

6 portioner tomatsoppa med risoni

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 4 msk olivolja
  • 2 pkt eller burkar passerade tomater
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 tsk torkad basilika eller 0,5 dl hackad färsk basilika
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 krm torkad timjan
  • 1 krm torkad paprika
  • 1 krm garam masala eller curry (valfritt)
  • 150 gram risoni pasta
  • 1 msk vinäger
  • 1 tsk socker
  • 1 dl finriven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Skala och finhacka lök samt vitlök.
  2. Fräs i en stor kastrull i olivoljan under omrörning någon minut.
  3. Tillsätt tomatpuré, fräs någon minut under omrörning.
  4. Tillsätt passerade tomater samt ca 5 dl vatten.
  5. Låt koka upp samt rör i kryddor som basilika, salt, peppar, timjan, paprika, garam masala eller curry. Hit kan du förbereda och låta tomatbasen stå och puttra på låg värme - desto längre den puttrar desto godare blir den ca 1 timme är lagom. Men den blir också god direkt.
  6. Tillsätt risono pasta och koka ytterligare 10 minuter. Rör då och då.
  7. Smaka av med vinäger, socker, hälften av den rivna osten samt ev. salt och peppar. Du kan spä soppan med lite vatten om du tycker att den blivit för tjock. Den tjocknar något med risoni pastan.
  8. Tomatsoppan med risoni är klar att serveras med riven ost i en skål bredvid samt ett gott bröd som ex. baguette eller focaccia.
E-mail
Medel: 3.2 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 225 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-12