Tomatsoppa med risoni och parmesan

God vegetarisk soppa till lunch eller middag. Lätt och billig att dubbla och laga till många.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

6 portioner tomatsoppa med risoni

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 4 msk olivolja
  • 2 pkt eller burkar passerade tomater
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 tsk torkad basilika eller 0,5 dl hackad färsk basilika
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 krm torkad timjan
  • 1 krm torkad paprika
  • 1 krm garam masala eller curry (valfritt)
  • 150 gram risoni pasta
  • 1 msk vinäger
  • 1 tsk socker
  • 1 dl finriven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Skala och finhacka lök samt vitlök.
  2. Fräs i en stor kastrull i olivoljan under omrörning någon minut.
  3. Tillsätt tomatpuré, fräs någon minut under omrörning.
  4. Tillsätt passerade tomater samt ca 5 dl vatten.
  5. Låt koka upp samt rör i kryddor som basilika, salt, peppar, timjan, paprika, garam masala eller curry. Hit kan du förbereda och låta tomatbasen stå och puttra på låg värme - desto längre den puttrar desto godare blir den ca 1 timme är lagom. Men den blir också god direkt.
  6. Tillsätt risono pasta och koka ytterligare 10 minuter. Rör då och då.
  7. Smaka av med vinäger, socker, hälften av den rivna osten samt ev. salt och peppar. Du kan spä soppan med lite vatten om du tycker att den blivit för tjock. Den tjocknar något med risoni pastan.
  8. Tomatsoppan med risoni är klar att serveras med riven ost i en skål bredvid samt ett gott bröd som ex. baguette eller focaccia.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer