Tomatsoppa med risoni och parmesan

God vegetarisk soppa till lunch eller middag. Lätt och billig att dubbla och laga till många.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

6 portioner tomatsoppa med risoni

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 4 msk olivolja
  • 2 pkt eller burkar passerade tomater
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 tsk torkad basilika eller 0,5 dl hackad färsk basilika
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 krm torkad timjan
  • 1 krm torkad paprika
  • 1 krm garam masala eller curry (valfritt)
  • 150 gram risoni pasta
  • 1 msk vinäger
  • 1 tsk socker
  • 1 dl finriven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Skala och finhacka lök samt vitlök.
  2. Fräs i en stor kastrull i olivoljan under omrörning någon minut.
  3. Tillsätt tomatpuré, fräs någon minut under omrörning.
  4. Tillsätt passerade tomater samt ca 5 dl vatten.
  5. Låt koka upp samt rör i kryddor som basilika, salt, peppar, timjan, paprika, garam masala eller curry. Hit kan du förbereda och låta tomatbasen stå och puttra på låg värme - desto längre den puttrar desto godare blir den ca 1 timme är lagom. Men den blir också god direkt.
  6. Tillsätt risono pasta och koka ytterligare 10 minuter. Rör då och då.
  7. Smaka av med vinäger, socker, hälften av den rivna osten samt ev. salt och peppar. Du kan spä soppan med lite vatten om du tycker att den blivit för tjock. Den tjocknar något med risoni pastan.
  8. Tomatsoppan med risoni är klar att serveras med riven ost i en skål bredvid samt ett gott bröd som ex. baguette eller focaccia.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer