Sötpotatissoppa

En soppa med sötpotatis, kokosmjölk, chili, lök, vitlök och lime. Gott och enkelt till lunch eller middag.
Servera gärna med gott bröd, vitlöksbröd eller varma mackor (på bilden pizzamackor).
Annat gott i sötpotatissoppa är vanlig potatis, morötter, krossade tomater, röda eller gröna linser, röd paprika, broccoli, rotselleri, kålrot med flera grönsaker.
Soppan är vegetarisk och vegan. Vill du ha annat i så passar grovt hackade räkor eller tärnad kyckling i soppan.
Smaken på sötpotatissoppan kan varieras. Här har jag valt lite thailändsk stil. Andra förslag är att tillsätta 0,5 tsk vanlig curry; eller 1 tsk röd currypasta;
Limeblad hittar du säkrast i en asiatisk livsmedelsbutik.

4 portioner sötpotatissoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja eller matolja
  • 700 gram sötpotatis, ca 5 stycken
  • 1 röd chili spansk peppar
  • 7 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 0,5 tsk salt
  • 1 burk kokosmjölk, ca 400 gram
  • 2 msk limesaft
  • 6 limeblad (valfritt)
  • 1 lime att garnera med (valfritt)
  • Några blad färsk koriander att garnera med samt stjälkar att hacka i soppan (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt finhacka vitlök.
  2. Lägg i en stor soppkastrull och tillsätt olja.
  3. Skala sötpotatisen och tärna den.
  4. Fräs löken några minuter under omrörning.
  5. Hacka chilin.
  6. Tillsätt sötpotatis och chili. Fräs någon minut till.
  7. Häll i vatten och tillsätt buljongtärning samt salt.
  8. Låt koka på medelvärme i ca 20 minuter eller tills sötpotatisen är mjuk.
  9. Mixa sötpotatissoppan med stavmixer eller i matberedare. Du behöver inte mixa den helt slät. Det kan gärna vara några bitar hel sötpotatis kvar.
  10. Sätt tillbaka soppan och sänk värmen så att den sjuder.
  11. Rör i kokosmjölk samt tillsätt limesaft, limeblad och ev. en halv dl finhackade stjälkar av färsk koriander.
  12. Värm upp men koka ej.
  13. Smaka av sötpotatissoppan med salt och limesaft.
  14. Servera med limeklyftor (valfritt) och garnera om du vill med några blad färsk koriander (valfritt). Snyggt är också att ringla över några droppar kokosmjölk vid servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer