Sötpotatissoppa

En soppa med sötpotatis, kokosmjölk, chili, lök, vitlök och lime. Gott och enkelt till lunch eller middag.
Servera gärna med gott bröd, vitlöksbröd eller varma mackor (på bilden pizzamackor).
Annat gott i sötpotatissoppa är vanlig potatis, morötter, krossade tomater, röda eller gröna linser, röd paprika, broccoli, rotselleri, kålrot med flera grönsaker.
Soppan är vegetarisk och vegan. Vill du ha annat i så passar grovt hackade räkor eller tärnad kyckling i soppan.
Smaken på sötpotatissoppan kan varieras. Här har jag valt lite thailändsk stil. Andra förslag är att tillsätta 0,5 tsk vanlig curry; eller 1 tsk röd currypasta;
Limeblad hittar du säkrast i en asiatisk livsmedelsbutik.

4 portioner sötpotatissoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja eller matolja
  • 700 gram sötpotatis, ca 5 stycken
  • 1 röd chili spansk peppar
  • 7 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 0,5 tsk salt
  • 1 burk kokosmjölk, ca 400 gram
  • 2 msk limesaft
  • 6 limeblad (valfritt)
  • 1 lime att garnera med (valfritt)
  • Några blad färsk koriander att garnera med samt stjälkar att hacka i soppan (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt finhacka vitlök.
  2. Lägg i en stor soppkastrull och tillsätt olja.
  3. Skala sötpotatisen och tärna den.
  4. Fräs löken några minuter under omrörning.
  5. Hacka chilin.
  6. Tillsätt sötpotatis och chili. Fräs någon minut till.
  7. Häll i vatten och tillsätt buljongtärning samt salt.
  8. Låt koka på medelvärme i ca 20 minuter eller tills sötpotatisen är mjuk.
  9. Mixa sötpotatissoppan med stavmixer eller i matberedare. Du behöver inte mixa den helt slät. Det kan gärna vara några bitar hel sötpotatis kvar.
  10. Sätt tillbaka soppan och sänk värmen så att den sjuder.
  11. Rör i kokosmjölk samt tillsätt limesaft, limeblad och ev. en halv dl finhackade stjälkar av färsk koriander.
  12. Värm upp men koka ej.
  13. Smaka av sötpotatissoppan med salt och limesaft.
  14. Servera med limeklyftor (valfritt) och garnera om du vill med några blad färsk koriander (valfritt). Snyggt är också att ringla över några droppar kokosmjölk vid servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

5 orimligt goda avokadomackor

Här är smörgåsarna som du bara måste testa.

Läs mer

Sponsrat

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer