Sötpotatissoppa
En soppa med sötpotatis, kokosmjölk, chili, lök, vitlök och lime. Gott och enkelt till lunch eller middag.
Tillagning
- Skala och hacka lök samt finhacka vitlök.
- Lägg i en stor soppkastrull och tillsätt olja.
- Skala sötpotatisen och tärna den.
- Fräs löken några minuter under omrörning.
- Hacka chilin.
- Tillsätt sötpotatis och chili. Fräs någon minut till.
- Häll i vatten och tillsätt buljongtärning samt salt.
- Låt koka på medelvärme i ca 20 minuter eller tills sötpotatisen är mjuk.
- Mixa sötpotatissoppan med stavmixer eller i matberedare. Du behöver inte mixa den helt slät. Det kan gärna vara några bitar hel sötpotatis kvar.
- Sätt tillbaka soppan och sänk värmen så att den sjuder.
- Rör i kokosmjölk samt tillsätt limesaft, limeblad och ev. en halv dl finhackade stjälkar av färsk koriander.
- Värm upp men koka ej.
- Smaka av sötpotatissoppan med salt och limesaft.
- Servera med limeklyftor (valfritt) och garnera om du vill med några blad färsk koriander (valfritt). Snyggt är också att ringla över några droppar kokosmjölk vid servering.
Serveringsförslag
Servera gärna med gott bröd, vitlöksbröd eller varma mackor - jag gjorde smaskiga pizzamackor till sötpotatissoppan - se bild.
Vegetarisk och vegan
Soppan är vegetarisk och vegan. Vill du ha annat i så passar grovt hackade räkor eller tärnad kyckling i soppan.
Varianter
- Annat gott i sötpotatissoppa är vanlig potatis, morötter, krossade tomater, röda eller gröna linser, röd paprika, broccoli, rotselleri, kålrot med flera grönsaker.
- Smaken på sötpotatissoppan kan varieras. Här har jag valt lite thailändsk stil. Andra förslag är att tillsätta 0,5 tsk vanlig curry; eller 1 tsk röd currypasta.
- Limeblad hittar du säkrast i en asiatisk livsmedelsbutik - det är dock valfritt men gott att ha i.
- Vill du dra ner på kalorierna så kan du ta i kokosmjölk light eller matlagningsgrädde istället för vanlig kokosmjölk.
Uppskattat näringsvärde per portion: 389 kcal