Morotssoppa med parmesan

Introduktion och förberedelse

En god soppa med morot, potatis och grädde. På bilden garnerad med riven parmesanost samt vitlöksolja med persilja och serverad med nybakta baguetter toppade med aubergineröra Baba Ganush.

Välj helst ekologiskt odlade svenska morötter som har god fyllig söt smak.

Morotssoppan passar till lunch, soppbuffé eller förrätt till middag.

Vill du ha en vegan eller vegetarisk soppa så uteslut osten samt byt ut grädde mot ex. Oatly Imat.

4 portioner morotssoppa med parmesan

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 500 gram morötter
  • 3 potatisar
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 7 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 msk vinäger eller citronsaft
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl riven parmesanost eller grana padano

Tillagning

  1. Skala morötterna och skär bort fästet en bit in. Skala potatisarna.
  2. Slanta morötter och tärna potatis och lägg i en stor kastrull med olivoljan.
  3. Skala och hacka vitlök grovt. Tillsätt till morötterna.
  4. Fräs morötter, potatis och vitlök i några minuter.
  5. Häll på vatten och koka upp. Rör då och då.
  6. Tillsätt salt, svartpeppar, persilja och vinäger.
  7. Låt morotssoppan koka på låg värme i 30 minuter.
  8. Tillsätt grädden, rör om och koka upp.
  9. Mixa morotssoppan med en stavmixer eller använd en matberedare. Du kan också mosa sönder potatis och morötter med en vanlig visp eller elvisp. Då kan du koka sönder morötter och potatis i 10 minuter extra så är de lättare att mosa.
  10. Smaka av morotssoppan med salt, svartpeppar och vinäger.
  11. Servera morotssoppan garnerad med riven parmesan.
E-mail
Medel: 2.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 92 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer