Morotssoppa med parmesan

En god soppa med morot, potatis och grädde. På bilden garnerad med riven parmesanost samt vitlöksolja med persilja och serverad med nybakta baguetter toppade med aubergineröra Baba Ganush.
Välj helst ekologiskt odlade svenska morötter som har god fyllig söt smak.
Morotssoppan passar till lunch, soppbuffé eller förrätt till middag.
Vill du ha en vegan eller vegetarisk soppa så uteslut osten samt byt ut grädde mot ex. Oatly Imat.

4 portioner morotssoppa med parmesan

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 500 gram morötter
  • 3 potatisar
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 7 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 msk vinäger eller citronsaft
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl riven parmesanost eller grana padano

Tillagning

  1. Skala morötterna och skär bort fästet en bit in. Skala potatisarna.
  2. Slanta morötter och tärna potatis och lägg i en stor kastrull med olivoljan.
  3. Skala och hacka vitlök grovt. Tillsätt till morötterna.
  4. Fräs morötter, potatis och vitlök i några minuter.
  5. Häll på vatten och koka upp. Rör då och då.
  6. Tillsätt salt, svartpeppar, persilja och vinäger.
  7. Låt morotssoppan koka på låg värme i 30 minuter.
  8. Tillsätt grädden, rör om och koka upp.
  9. Mixa morotssoppan med en stavmixer eller använd en matberedare. Du kan också mosa sönder potatis och morötter med en vanlig visp eller elvisp. Då kan du koka sönder morötter och potatis i 10 minuter extra så är de lättare att mosa.
  10. Smaka av morotssoppan med salt, svartpeppar och vinäger.
  11. Servera morotssoppan garnerad med riven parmesan.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer