Nässelsoppa

Introduktion och förberedelse

Nässelsoppa är nyttig, billig och god. Plocka fina nässlor och koka en god, billig och nyttig soppa på dem.

Serveringsförslag

Soppan kan lagas på flera vis och serveras vid olika tillfällen. Den är god som den är men vill du piffa till den är några förslag här:

  • På klassiskt vis med ägghalvor. Passar till lunch och vardagsmiddag. Gott med en efterrätt som mättar till - förslagsvis en paj som äppelpaj
  • Ett alternativ till ägghalvor är pocherade ägg.
  • Till soppmiddag med gott nybakt bröd och färskost. Du kan värma bake-off baguette eller baka eget bröd som baguette, brytbröd, grissinis, spenatbaguette eller eleganta rosenbröd till soppan. Som pålägg till bröd kan du ha en köpt färskost med örter eller vitlök eller hemgjord färskost.
  • Toppa med någon msk crème fraiche eller smula över fetaost.
  • Till förrätt och fest. Lägg i ägghalvor som vanligt men lägg till några fina handskalade räkor; eller en snurrad skiva rökt eller gravad lax. Vin som passar att dricka till nässelsoppa är vitt vin som ex. Chablis eller Chardonnay.

Vegan variant

Vill du laga en vegan nässelsoppa så ersätt grädden med Oatly Imat, kokosgrädde eller sojagrädde.

Varianter

  • Du kan ha i en dl vitt vin i soppan för att få upp smaken lite.
  • Du kan piffa upp soppan med något krm riven muskot.
  • Du kan också mixa och passera soppan genom en chinoise - stålsil eller durkslag. Då behöver du en kraftfull mixer typ matberedare för att mixa sönder nässelfibrerna. Med en stavmixer blir det bara trådiga nässelfibrer.
  • Andra grönsaker som passar i nässelsoppa är purjolök, potatis, morot, rotselleri, palsternacka mm.
  • Istället för schalottenlök kan du ta 1 gul lök eller 15 cm purjolök.

Tips att plocka nässlorna

  • Räkna runt 2 liter löst sammanpressade nässlor till nedan recept. Eller runt 5 dl förvällda nässlor.
  • Nässlor kan du plocka lite överallt där de växer (undvik att plocka vid vägen samt gödselstacken såklart).
  • Behöver jag säga att du ska använda handskar.
  • Plocka bladen av nässlornas toppskott ca 10 cm och rensa bort grova stammar. Godast är de nyutslagna bladen på våren. Då kan man plocka och koka upp samt frysa in likt fryst spenat.

Nyttiga nässlor

Nässlor innehåller mineraler och är känt som en ört med många goda egenskaper.

4 portioner nässelsoppa

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 gram färska eller förvällda nässelblad
  • 0,5 tsk salt
  • 8 dl vatten med en grönsaksbuljongtärning
  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 2 msk olivolja eller smör
  • 2 msk mjöl
  • 1 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 kokta ägg till servering

Tillagning

  1. Plocka, rensa och skölj nässlorna. Använd handskar.
  2. Lägg dem i en stor bunke eller hink med vatten och rör runt. Plocka sedan upp dem ur vattnet till ett durkslag. Grus med mera lägger sig då i botten på bunken eller hinken.
  3. Koka upp vatten i en stor kastrull. Salta vattnet med ca en tsk salt.
  4. Sänk ner nässlorna och koka i 5 minuter.
  5. Lägg över nässlorna i en stor bunke med kallt vatten. Spara kokvattnet om du vill till annat.
  6. Ta upp nässlorna och lägg i ett durkslag och pressa lätt ur vattnet.
  7. Hacka nässlorna.
  8. Dags att göra nässelsoppan. Skala och hacka lök och vitlök fint.
  9. Fräs löken i olivolja eller smör någon minut, tillsätt nässlorna och fräs någon minut till.
  10. Pudra över lite mjöl över nässlorna och rör ut det i nässlorna.
  11. Spä nässelsoppan med vatten och grädde samt vitt vin.
  12. Koka nässelsoppan i fem minuter.
  13. Smaka av soppan med salt och vitpeppar. Du kan också ha i en halv grönsaksbuljongtärning.
  14. Servera nässelsoppan med kokt ägghalva eller efter tycke.
E-mail
Medel: 3.8 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 172 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-11

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.