Nässelsoppa

Nässelsoppa är nyttig, billig och god. Nässelsoppan kan lagas på flera vis och serveras vid olika tillfällen både till vardags med ägg på klassiskt vis, till soppmiddag med gott nybakt bröd och färskost, till fest med lax och grädde till gott vitt vin.

Serverar du nässelsoppan som förrätt kan du ha ägghalvor som vanligt men lägga till någon msk räkor, eller två snurrade laxskivor rökt eller gravad lax, toppa med någon msk färskost, ricotta eller keso eller smula över fetaost.

Vidare kan du ha i en dl vitt vin i soppan för att få upp smaken lite. Vin som passar till nässelsoppa är vitt vin som ex. Chablis eller Chardonnay.

Du kan piffa upp soppan med något krm riven muskot. Du kan också mixa och passera soppan genom ex. ett durkslag. Då behöver du ren kraftfull mixer typ matberedare som kan slå sönder nässelfibrerna. Med en stavmixer blir det bara trådiga nässelfibrer.

Nässlor innehåller mycket nyttigt som mineraler och är känt sedan länge som en ört med många goda egenskaper. Andra grönsaker som passar i nässelsoppa är purjolök, potatis, morot, rotselleri, palsternacka mm.

Nässlor kan du plocka lite överallt där de växer (undvik att plocka vid vägen samt gödselstacken såklart). Behöver jag säga att du ska använda handskar. Plocka bladen av nässlornas toppskott ca 10 cm och rensa bort grova stammar. Godast är de nyutslagna bladen på våren. Då kan man plocka och koka upp samt frysa in likt fryst spenat.

Brännässla är speciellt bra för blodet samt är urindrivande (detox). Avkok (koka 10 minuter) på brännässlor är bra för hårbotten - använd som sköljvatten eller massera in i hårbotten.

Räkna runt 2 liter löst sammanpressade nässlor till nedan recept. Eller runt 5 dl förvällda nässlor.

Istället för schalottenlök kan du ta 1 gul lök eller 15 cm purjolök.

4 portioner nässelsoppa

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 gram färska eller förvällda nässelblad
  • 0,5 tsk salt
  • 8 dl vatten med en grönsaksbuljongtärning
  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 2 msk olivolja eller smör
  • 2 msk mjöl
  • 1 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 kokta ägg till servering

Tillagning

  1. Plocka, rensa och skölj nässlorna. Använd handskar.
  2. Lägg dem i en stor bunke eller hink med vatten och rör runt. Plocka sedan upp dem ur vattnet till ett durkslag. Grus med mera lägger sig då i botten på bunken eller hinken.
  3. Koka upp vatten i en stor kastrull. Salta vattnet med ca en tsk salt.
  4. Sänk ner nässlorna och koka i 5 minuter.
  5. Lägg över nässlorna i en stor bunke med kallt vatten. Spara kokvattnet om du vill till annat.
  6. Ta upp nässlorna och lägg i ett durkslag och pressa lätt ur vattnet.
  7. Hacka nässlorna.
  8. Dags att göra nässelsoppan. Skala och hacka lök och vitlök fint.
  9. Fräs löken i olivolja eller smör någon minut, tillsätt nässlorna och fräs någon minut till.
  10. Pudra över lite mjöl över nässlorna och rör ut det i nässlorna.
  11. Spä nässelsoppan med vatten och grädde samt vitt vin.
  12. Koka nässelsoppan i fem minuter.
  13. Smaka av soppan med salt och vitpeppar. Du kan också ha i en halv grönsaksbuljongtärning.
  14. Servera nässelsoppan med kokt ägghalva eller efter tycke.
E-mail
Medel: 3.6 (12 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer