Hemgjord nyponsoppa

Introduktion och förberedelse för tillagning

Soppa av färska nypon eller torkade nypon blir riktigt god och får fyllig nyponsmak. Det finns också malda torkade nypon som blir god att laga nyponsoppa på.

Nyponsoppa är nyttig med bla mycket C-vitamin. Servera soppan kall eller varm.

Lättvispad grädde smaksatt med vaniljsocker kan serveras till samt ev. små mandelbiskvier eller skorpor. En del föredrar ovispad grädde.

Du kan torka nypon själv och även göra eget nyponpulver som går fint att använda till soppan.

Som efterrätt till fest

En modern efterrätt blir soppan om du serverar den ex. i fina små skålar eller koppar, tillsätter lite fruktsoda i varje portion, toppar med lite grädde och rostad flagad mandel samt serverar biscottis (mandelskorpor) till.

Ett sött dessertvin som ex. Late Harvest från Sydafrika eller Trockenberenauslese från Tyskland passar då till.

6 portioner hemgjord nyponsoppa

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim 10 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 8 dl färska nypon eller 5 dl torkade hela nypon
  • 1,5 liter vatten
  • 1,3 dl strösocker
  • 1,5 msk potatismjöl
  • ca 10 sötmandlar (valfritt)
  • 1 kanelstång (valfritt)

Tillagning

  1. MED FÄRSKA NYPON: Skölj nyponen väl och ta bor blomfästet. Du kan använda orensade hela nypon (du silar ändå bort kärnorna sedan) eller rensa dem genom att dela dem och pilla ut innanmätet.
  2. Mixa nyponen grovt med en stavmixer eller i en matberedare. Lägg tillbaks i kastrullen och mät upp med vatten.
  3. Koka de färska nyponen i 20 minuter och rör om samt mosa dem i slutet med en potatisstöt, mixer eller matberedare.
  4. Ta av nyponen från värmen och sila eller passera dem - dvs mosa nyponen samt sila bort kärnorna och grova skal. Förslagsvis häll nyponen några i taget i en sil, durkslag, silduk eller sk chinoise. Tryck och jobba med en slev igenom nyponen så de kommer ut som nyponsoppa på andra sidan i en skål eller andra kastrull. Släng bort skal samt ev. kärnor (du kan också tillsätta vatten till skalen och sila dem en gång till och få en drickbar nyponjuice). Jobba igenom nästa omgång nypon tills du har passerat alla nyponen.
  5. Mät upp nyponsoppan och ta ca 2 dl strösocker till 1,5 liter nyponsoppa.
  6. Red soppan så tjock du vill ha den genom att blanda 4 msk potatismjöl med någon halv dl vatten och vispa i soppan - börja gärna med hälften och se hur tjock den blir. Värm nyponsoppan i en kastrull under omrörning. Låt nyponsoppan precis bubbla upp så tjocknar den. Red ev. mer för tjockare soppa eller späd med vatten för lösare soppa. Koka den ej. Ställ nyponsoppan åt sidan att kallna eller servera nyponsoppan varm.
  7. MED TORKADE NYPON: Blötlägg torkade hela nypon i en kastrull med vattnet - minst någon timme - helst över natten. Hemgjort nyponpulver kan du koka direkt enligt nedan.
  8. Mixa nyponen grovt med en stavmixer eller i en matberedare. Lägg tillbaks i kastrullen.Tillsätt ev. kanelstång.
  9. Koka de nyponen i 3 timmar på låg värme underlock. Rör då och då.
  10. Ta av nyponen från värmen och sila eller passera dem - dvs mosa nyponen samt sila bort kärnorna och grova skal. Förslagsvis häll nyponen några i taget i en sil, durkslag, silduk eller sk chinoise. Tryck och jobba med en slev igenom nyponen så de kommer ut som nyponsoppa på andra sidan i en skål eller andra kastrull. Släng bort skal samt ev. kärnor (du kan också tillsätta vatten till skalen och sila dem en gång till och få en drickbar nyponjuice). Jobba igenom nästa omgång nypon tills du har passerat alla nyponen.
  11. Mät upp nyponsoppan och ta ca 2 dl strösocker till 1,5 liter nyponsoppa.
  12. Red soppan så tjock du vill ha den genom att blanda 4 msk potatismjöl med någon halv dl vatten och vispa i soppan - börja gärna med hälften och se hur tjock den blir. Värm nyponsoppan i en kastrull under omrörning. Låt nyponsoppan precis bubbla upp så tjocknar den. Red ev. mer för tjockare soppa eller späd med vatten för lösare soppa. Koka den ej. Ställ nyponsoppan åt sidan att kallna eller servera nyponsoppan varm.
  13. SERVERING: Vanligast är att servera nyponsoppan kall med ex. mandelskorpor eller vanliga skorpor. Gott också med lättvispad grädde smaksatt med lite vaniljsocker.
  14. MED MANDEL: skålla och skala mandeln. Hacka mandeln i strimlor och lägg i soppan.
E-mail
Medel: 3.6 (16 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.