Hemgjord nyponsoppa

Introduktion och förberedelse

Nyponsoppa, nyponkräm eller nyponsaft kan du laga av färska eller torkade nypon.

Den blir riktigt god och får fyllig nyponsmak.

Nyponsoppa har mycket C-vitamin från nyponen. Att torka nypon var vanligt förr och sedan lagade man soppa på vintern så fick man C-vitamin.

Det finns malda torkade nypon som blir god att laga nyponsoppa på eller så plockar du egna.

Tips vid plockning

  • Soppan blir riktigt billig om du plockar egna nypon.
  • Säsong för nypon är när de är mogna och röda i augusti till september. Går även att plocka när de blivit mörka på vintern.
  • Små nypon passar bäst att torka först och sedan göra soppa på och silar bort kärnorna vid tillagningen. Detta då små nypon är rätt pilliga att dela och kärna ur men det går såklart bra att rensa dem och koka soppa på dem direkt om du vill det.
  • Ett alternativ är nyponpulver som går fint att använda till nyponsoppa hela vintern eller så länge du har kvar torkade nypon.
  • Med stora nypon så passar det bäst att laga på färska nypon då de är lättare att dela och kärna ur samt koka soppan på direkt. De kan också frysas in rensade eller torkas rensade.

Serveringsförslag

  • Nyponsoppa passar till mellanmål, fika, lättlunch, kvällsmål, efterrätt eller dessert.
  • Passar även att dricka som nyponsaft kall eller varm efter en kall dag ute. God att ta med varm i termos på utflykt också. Då kan du spä den med lite vatten om du vill så den blir i den konsistens du vill ha den.
  • Servera nyponsoppan varm eller kall som mellanmål, kvällsmål eller frukost. Gott med kall gräddmjölk, havremjölk, mandelmjölk, vanlig mjölk, sojamjölk, fil, yoghurt, vaniljyoghurt, kvarg eller det du gillar till.
  • Nyponsoppan är även god till efterrätt och dessert. Lättvispad grädde smaksatt med vaniljsocker kan serveras till samt ev. små mandelbiskvier eller skorpor. En del föredrar ovispad grädde. Ett förslag är med en kula vaniljglass.
  • En modern efterrätt blir soppan om du serverar den ex. i fina små skålar eller koppar, tillsätter lite fruktsoda i varje portion, toppar med lite grädde och rostad flagad mandel samt serverar mandelbiscottis till. Ett sött dessertvin som ex. Late Harvest från Sydafrika eller Trockenberenauslese från Tyskland passar då till.

Gräddmjölk

Funkar till efterrätt eller mellanmål. Blanda kall grädde och mjölk samt servera den till varm eller kall kräm i djup tallrik. Förslag är att ta 2,5 dl mjölk och blanda i 0,5 dl grädde för två portioner kräm. Då kan man också ha mandelskorpor eller biscottis till.

Sötma

Du kan variera mängden socker efter hur söt du vill ha din nyponsoppa eller kräm.

Nyponsoppa med gräddmjölk i skål
Nyponsoppa kan du servera med kall mjölk - ovan med extra fyllig gräddmjölk du blandar av förslagsvis 1 del grädde och 3-5 delar mjölk. Vegomjölk passar också till - speciellt kall havremjölk och mandelmjölk. Kan även göras fylligare med havregrädde i.

6 portioner hemgjord nyponsoppa

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 3 tim 10 min
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 8 dl färska nypon eller 5 dl torkade hela nypon
  • 1,5 liter vatten
  • 1,3 dl strösocker
  • 1,5 msk potatismjöl
  • ca 10 sötmandlar (valfritt)
  • 1 kanelstång (valfritt)

Tillagning

  1. MED FÄRSKA NYPON: Skölj nyponen väl och ta bor blomfästet. Du kan använda orensade hela nypon (du silar ändå bort kärnorna sedan) eller rensa dem genom att dela dem och pilla bort innanmätet och kärnor.
  2. Mixa nyponen grovt med en stavmixer eller i en matberedare. Lägg tillbaks i kastrullen och mät upp med vatten.
  3. Koka de färska nyponen i 20 minuter och rör om samt mosa dem i slutet med en potatisstöt, mixer eller matberedare.
  4. Ta av nyponen från värmen och sila eller passera dem - dvs mosa nyponen samt sila bort kärnorna och grova skal. Förslagsvis häll nyponen några i taget i en sil, durkslag, silduk eller sk chinoise. Tryck och jobba med en slev igenom nyponen så de kommer ut som nyponsoppa på andra sidan i en skål eller andra kastrull. Släng bort skal samt kärnor. Jobba igenom nästa omgång nypon tills du har passerat alla nyponen.
  5. Mät upp nyponsoppan och ta ca 2 dl strösocker till 1,5 liter nyponsoppa.
  6. Red soppan så tjock du vill ha den genom att blanda 4 msk potatismjöl med någon halv dl vatten och vispa i soppan - börja gärna med hälften och se hur tjock den blir. Värm nyponsoppan i en kastrull under omrörning. Låt nyponsoppan precis bubbla upp så tjocknar den. Red ev. mer för tjockare soppa eller späd med vatten för lösare soppa. Koka den ej. Ställ nyponsoppan åt sidan att kallna eller servera nyponsoppan varm.
  7. MED TORKADE NYPON: Blötlägg torkade hela nypon i en kastrull med vattnet - minst någon timme - helst över natten. Nyponpulver kan du bara lägga med vatten i en kastrull - pulver behövs ej blötläggas.
  8. Mixa de blötlagda nyponen med vattnet med en stavmixer eller i en matberedare. Lägg tillbaks i kastrullen.Tillsätt kanelstång om du vill smaksätta (valfritt).
  9. Koka nyponen i 3 timmar på låg värme under lock. Rör då och då.
  10. Ta av nyponen från värmen och sila eller passera dem - dvs mosa nyponen samt sila bort kärnorna och grova skal. Förslagsvis häll nyponen några i taget i en sil, durkslag, silduk eller sk chinoise. Tryck och jobba med en slev igenom nyponen så de kommer ut som nyponsoppa på andra sidan i en skål eller andra kastrull. Släng bort skal samt kärnor. Jobba igenom nästa omgång nypon tills du har passerat alla nyponen.
  11. Mät upp nyponsoppan och ta ca 1,5 - 2 dl strösocker till 1,5 liter nyponsoppa. Det beror på hur söt du vill ha den.
  12. Red soppan så tjock du vill ha den genom att blanda 4 msk potatismjöl med någon halv dl vatten och vispa i soppan - börja gärna med hälften och se hur tjock den blir. Värm nyponsoppan i en kastrull under omrörning. Låt nyponsoppan precis bubbla upp så tjocknar den. Red ev. mer för tjockare soppa eller späd med vatten för lösare soppa. Koka den ej.
  13. Ställ nyponsoppan åt sidan att kallna eller servera nyponsoppan varm.
  14. SERVERING: Vanligast är att servera nyponsoppan kall med ex. mandelskorpor eller vanliga skorpor. Gott också med lättvispad grädde smaksatt med lite vaniljsocker.
  15. MED MANDEL: skålla och skala mandeln. Hacka mandeln i strimlor och lägg i soppan.
E-mail
Medel: 3.7 (33 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 384 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-12