Linssoppa med broccoli

Soppa med linser och broccoli är nyttig, god och snabb. Istället för gröna linser kan du ta röda liner eller svarta belugalinser.

Du kan ta färsk eller frys broccoli eller lägga till och koka med andra grönsaker som slantade morötter eller blomkål.

4 portioner linssoppa med broccoli

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 300 gram broccoli
  • 2 dl gröna linser
  • 2 schalottenlökar eller en gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 4 cm hackad röd chili
  • 1,2 liter vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 tsk curry (valfritt)
  • 1 tsk garam masala (valfritt)
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk socker

Tillagning

  1. Hacka löken samt vitlöken och fräs med chili i olivoljan i en stor kastrull.
  2. Rensa broccolin, skölj och skär av stjälkarna. Spara buketterna. Tillsätt vatten och buljongtärning i kastrullen. Hacka ner stjälkarna och tillsätt dem med linserna.
  3. Koka linserna och broccolistjälkarna i 25 minuter.
  4. Späd ev. soppan med mer vatten till önskad tjocklek.
  5. Lägg i broccolibuketterna och koka ytterligare 5 minuter.
  6. Smaka av linssoppan med curry, garam masala, gurkmeja, salt och vitpeppar.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept