Gazpacho kall spansk tomatsoppa

Gazpacho är en kall spansk tomatsoppa. Gaspacho serveras traditionellt kall som läskande lunch, förrätt eller tapas med krutonger eller gott bröd. Vitlöksbröd är gott till.

Tomatsoppan går lätt att göra om man har en matberedare eller stavmixer. Istället för färska tomater kan man ta ca tre burkar hela skalade tomater.

Här har jag valt att servera Gazpacho i små koppar med två isbitar i samt parmesanpanerade grissinis (pinnbröd från italien) att doppa i soppan. Man kan också rulla runt tunnt skivad torkad skinka, som prosciutto, runt bröden. Att dricka till Gazpacho passar vitt vin, en torr fino sherry till eller kall Vinho Verde.

6 portioner Gazpacho

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 grön paprika
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 5 stora mogna tomater
  • 0,5 gurka
  • 2 skivor vitt rostbröd
  • 1 tsk salt
  • 5 blad örter typ persilja, basilika, mynta
  • 1 dl olivolja
  • 0,7 liter kallt vatten
  • 5 isbitar
  • 3 msk vinäger ex. sherryvinäger
  • 1 msk socker
  • 2 msk tomatpuré (valfritt)
  • 1 dl hela mandlar eller flagad (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp någon liter vatten i en kastrull som rymmer tomaterna (om du önskar skala färska tomater). Du kan göra soppan på tomater med skal också eller burktomater.
  2. Rensa, skala och hacka paprika, lök och vitlök. Skölj och tärna gurka.
  3. Lägg i en bunke eller matberedare tillsammans med olivoljan, vinäger, salt och socker.
  4. Skär ett kryss i toppen på tomaterna. Doppa tomaterna i kokande vatten 30 sekunder tills skinnet liksom flagnar. Ta upp och skölj kallt så kan du skala tomaterna, klyfta och ta ev. ur kärnorna om du önskar. Lägg dem med övriga ingredienser.
  5. Spara vattnet och koka upp igen.
  6. Lägg ner mandlarna i det kokande vattnet. Koka i två minuter och häll sedan av mandlarna. Låt svalna och plocka av skinnet av mandlarna. Lägg med övriga ingredienser.
  7. Tillsätt 7 dl kallt vatten till bunken eller matberedaren.
  8. Skär bort kanterna på brödet, doppa och blöt upp i vatten och krama ur. Tillsätt till övriga ingredienser.
  9. Skölj och lägg ev. i några blad örter som persilja, basilika och/eller mynta.
  10. Mixa allt till en jämn soppa. Ev. kan gazpachon silas men det tycker inte jag.
  11. Smaka av med mer salt och vitpeppar samt ev. en gnutta socker och vinäger. Späd också ev. med mer vatten om du önskar. Man kan också ha isbitar i gazpachon - mixa gärna med dem på slutet.
  12. Gazpachon serveras kall. Du kan kyla innan servering eller mixa i lite isbitar eller lägga i några isbitar innan servering.
  13. Serveringsförslag: vill man ha lite tuggmotstånd i soppan kan man blanda i fint tärnad gurka, tomat och paprika och strö i vid servering. Brödkrutonger, stekta i olivolja, är klassiskt tillbehör. Vitlöksbröd funkar också såklart. Grissinis, är avlånga brödpinnar som finns färdiga i affären. Pensla med lite vispat ägg, rulla i riven parmesan och rosta i ugnen.
E-mail
Medel: 4 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer