Gazpacho kall spansk tomatsoppa

Gazpacho är en kall spansk tomatsoppa. Gaspacho serveras traditionellt kall som läskande lunch, förrätt eller tapas med krutonger eller gott bröd. Vitlöksbröd är gott till.

Tomatsoppan går lätt att göra om man har en matberedare eller stavmixer. Istället för färska tomater kan man ta ca tre burkar hela skalade tomater.

Här har jag valt att servera Gazpacho i små koppar med två isbitar i samt parmesanpanerade grissinis (pinnbröd från italien) att doppa i soppan. Man kan också rulla runt tunnt skivad torkad skinka, som prosciutto, runt bröden. Att dricka till Gazpacho passar vitt vin, en torr fino sherry till eller kall Vinho Verde.

6 portioner Gazpacho

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 grön paprika
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 5 stora mogna tomater
  • 0,5 gurka
  • 2 skivor vitt rostbröd
  • 1 tsk salt
  • 5 blad örter typ persilja, basilika, mynta
  • 1 dl olivolja
  • 0,7 liter kallt vatten
  • 5 isbitar
  • 3 msk vinäger ex. sherryvinäger
  • 1 msk socker
  • 2 msk tomatpuré (valfritt)
  • 1 dl hela mandlar eller flagad (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp någon liter vatten i en kastrull som rymmer tomaterna (om du önskar skala färska tomater). Du kan göra soppan på tomater med skal också eller burktomater.
  2. Rensa, skala och hacka paprika, lök och vitlök. Skölj och tärna gurka.
  3. Lägg i en bunke eller matberedare tillsammans med olivoljan, vinäger, salt och socker.
  4. Skär ett kryss i toppen på tomaterna. Doppa tomaterna i kokande vatten 30 sekunder tills skinnet liksom flagnar. Ta upp och skölj kallt så kan du skala tomaterna, klyfta och ta ev. ur kärnorna om du önskar. Lägg dem med övriga ingredienser.
  5. Spara vattnet och koka upp igen.
  6. Lägg ner mandlarna i det kokande vattnet. Koka i två minuter och häll sedan av mandlarna. Låt svalna och plocka av skinnet av mandlarna. Lägg med övriga ingredienser.
  7. Tillsätt 7 dl kallt vatten till bunken eller matberedaren.
  8. Skär bort kanterna på brödet, doppa och blöt upp i vatten och krama ur. Tillsätt till övriga ingredienser.
  9. Skölj och lägg ev. i några blad örter som persilja, basilika och/eller mynta.
  10. Mixa allt till en jämn soppa. Ev. kan gazpachon silas men det tycker inte jag.
  11. Smaka av med mer salt och vitpeppar samt ev. en gnutta socker och vinäger. Späd också ev. med mer vatten om du önskar. Man kan också ha isbitar i gazpachon - mixa gärna med dem på slutet.
  12. Gazpachon serveras kall. Du kan kyla innan servering eller mixa i lite isbitar eller lägga i några isbitar innan servering.
  13. Serveringsförslag: vill man ha lite tuggmotstånd i soppan kan man blanda i fint tärnad gurka, tomat och paprika och strö i vid servering. Brödkrutonger, stekta i olivolja, är klassiskt tillbehör. Vitlöksbröd funkar också såklart. Grissinis, är avlånga brödpinnar som finns färdiga i affären. Pensla med lite vispat ägg, rulla i riven parmesan och rosta i ugnen.
E-mail
Medel: 4.3 (7 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer