Gazpacho kall spansk tomatsoppa

Introduktion och förberedelse

Gazpacho är en kall spansk tomatsoppa.

Serveringsförslag

Gazpacho serveras traditionellt kall som läskande lunch, förrätt eller tapas med krutonger eller gott bröd.

Vitlöksbröd är gott till tycker jag.

Ett annat förslag till är grissinis (pinnbröd från italien) att doppa i soppan. Man kan också rulla runt tunnt skivad torkad skinka, som prosciutto, runt pinnbröden.

Gazpacho kan även serveras i små koppar med två isbitar i. Då räcker receptet till flera - räkna förslagsvis 12 portioner.

Med eller utan mixer

Tomatsoppan går lätt och blir bäst att laga i en matberedare, blender eller med en stavmixer. Det går också att hacka fint för hand men tar då tid.

Istället för färska tomater kan man ta ca tre burkar hela skalade tomater - bra om du ej har möjlighet att mixa. Välj lite finare märke och gärna ekologiska tomater.

Att dricka till

Att dricka till Gazpacho passar vitt vin, en torr fino sherry till eller kall Vinho Verde.

6 portioner Gazpacho

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 grön paprika
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 5 stora mogna tomater, ca 400 gram
  • 0,5 gurka
  • 2 skivor vitt ljust bröd, typ rostbröd, bondbröd eller baguette
  • 1 tsk salt
  • 5 blad örter typ persilja, basilika, mynta
  • 1 dl olivolja
  • 0,7 liter kallt vatten
  • 5 isbitar
  • 3 msk vinäger ex. sherryvinäger
  • 1 msk socker
  • 2 msk tomatpuré (valfritt)
  • 1 dl hela mandlar eller flagad (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp någon liter vatten i en kastrull som rymmer tomaterna (om du önskar skala färska tomater). Du kan göra soppan på tomater med skal också eller burktomater.
  2. Rensa, skala och hacka paprika, lök och vitlök. Skölj och tärna gurka.
  3. Lägg i en bunke eller matberedare tillsammans med olivoljan, vinäger, salt och socker.
  4. Skär ett kryss i toppen på tomaterna. Doppa tomaterna i kokande vatten 30 sekunder tills skinnet liksom flagnar. Ta upp och skölj kallt så kan du skala tomaterna, klyfta och ta ev. ur kärnorna om du önskar. Lägg dem med övriga ingredienser.
  5. Spara vattnet och koka upp igen.
  6. Lägg ner mandlarna i det kokande vattnet. Koka i två minuter och häll sedan av mandlarna. Låt svalna och plocka av skinnet av mandlarna. Lägg med övriga ingredienser.
  7. Tillsätt 7 dl kallt vatten till bunken eller matberedaren.
  8. Skär bort kanterna på brödet, doppa och blöt upp i vatten och krama ur. Tillsätt till övriga ingredienser.
  9. Skölj och lägg ev. i några blad örter som persilja, basilika och/eller mynta.
  10. Mixa allt till en jämn soppa. Ev. kan gazpachon silas men det tycker inte jag.
  11. Smaka av med mer salt och vitpeppar samt ev. en gnutta socker och vinäger. Späd också ev. med mer vatten om du önskar. Man kan också ha isbitar i gazpachon - mixa gärna med dem på slutet.
  12. Gazpachon serveras kall. Du kan kyla innan servering eller mixa i lite isbitar eller lägga i några isbitar innan servering.
  13. Serveringsförslag: vill man ha lite tuggmotstånd i soppan kan man blanda i fint tärnad gurka, tomat och paprika och strö i vid servering. Brödkrutonger, stekta i olivolja, är klassiskt tillbehör. Vitlöksbröd funkar också såklart. Grissinis, är avlånga brödpinnar som finns färdiga i affären. Pensla med lite vispat ägg, rulla i riven parmesan och rosta i ugnen.
E-mail
Medel: 4.2 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 144 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-15

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.