Ribollita

Introduktion och förberedelse

Min variant på Ribollita som är en värmande italiensk bondsoppa med vita bönor, grönsaker och bröd.

Serveringsförslag

  • Passar som lunch eller middag. Blir också god i lunchlåda eller i mattermos.
  • Jag serverade med rustik baguette som jag bröt i bitar och la i soppan att blötas upp vid servering. Vidare hade jag på några droppar olivolja, grovt riven parmesan och lite färsk timjan som garnering.

Varianter

  • Som bönor ska det helst vara cannellinibönor men andra små vita bönor funkar också.
  • Du kan ta grönsaker efter tillgång. Andra grönsaker som passar i är tomater, olika slags kål, zucchini, paprika, aubergine, kålrot, palsternacka, blomkål, kålrabbi, rotselleri med mera.
  • Jag la i brödet vid servering men en variant är att låta brödet ligga och dra i soppan innan servering. Skär då brödet i skivor. Lägg några skivor bröd på botten av en skål eller terrin som tål värme. Täck med ett par slevar soppa. Fortsätt varva bröd och soppa. Låt svalna till rumstemperatur och ställ sedan i kylen täckt plastfilm i 2 timmar. Hit kan du förbereda och ha i kylen. När brödet sväller får soppan en halvfast konsistens. Värm soppan till servering.

Tips

Gör gärna soppan någon dag i förväg och låt stå i kylen. Den blir ännu godare när den får stå och dra i smakerna.

Ribollitan serveras med bröd som blöts upp i soppan. Soppan var förr ett sätt att ta vara på gammalt torrt bröd.
Ribollitan serveras med bröd som blöts upp i soppan. Soppan var förr ett sätt att ta vara på gammalt torrt bröd.

6 portioner ribollita soppa

  • Förberedelse: 8 tim
  • Tillagning: 2 tim 30 min
  • Klart på: 10 tim 30 min

Ingredienser

  • BÖNKOK: 350 gram vita små bönor, torkade, helst cannellinibönor, 7 dl kokta bönor
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 kvist rosmarin
  • 2 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • SOPPA: 4 msk olivolja
  • 1 morot, 100 gram
  • 1 gul lök
  • 100 gram stjälkselleri
  • 1 medelstor potatis, 100 gram
  • 300 gram savoykål
  • 200 gram svartkål
  • 400 gram skalade körsbärstomater, 1 burk
  • 1/2 msk tomatpuré
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 kvist färsk timjan
  • 1 tsk salt
  • 250 gram ljust bröd typ rustik baguette, italienskt lantbröd, ljust surdegsbröd eller liknande
  • 2 msk olivolja till servering

Tillagning

  1. Blötlägg bönorna en skål med vatten över natten eller minst 8 timmar. Häll av vattnet.
  2. Värm olivolja med en skalade klyfta vitlök samt en kvist rosmarin i en stor kastrull med lock. Fräs någon minut. Tillsätt bönorna och fräs runt någon minut till.
  3. Tillsätt dubbla mängden vatten och koka under lock i 1 timme eller tills bönorna är mjuka.
  4. Tillsätt salt och ta upp rosmarinkvisten. Ta upp 3/4 av bönorna och lägg i en skål vid sidan.
  5. Mixa resten av bönor och buljong med en stavmixer. Ställ åt sidan.
  6. Skala löken och hacka den fint. Tvätta sellerin och strimla fint. Skala morot och potatis samt tärna dem. Skölj bort stärkelsen från potatisen i ett durkslag.
  7. Fräs lök, selleri, morot, potatis, chiliflakes samt timjan i olivolja i stor kastrull eller gryta med tjock botten några minuter.
  8. Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut till.
  9. Tillsätt tomater och koka ihop. Mosa sönder tomaterna.
  10. Dela savoykålen på mitten och skär bort stammen. Strimla den. Skölj och skär svartkålen i grova bitar. Tillsätt kålen till grytan.
  11. Tillsätt den mixade bönbuljongen. Rör om och koka upp under lock.
  12. Låt soppan koka under lock i 45 minuter.
  13. Smaka av med salt och peppar.
  14. Tillsätt de hela bönorna. Rör om och koka upp.
  15. Toppa eventuellt med någon kvist timjan.
  16. Lägg upp i djupa tallrikar. Bryt bitar av brödet och lägg i soppan och låt de dra och mjukna någon minut. Droppa över lite olivolja.
  17. Gott är även att strö över lite grovt riven parmesan eller pecorino till servering.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 418 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-11-21

Tillbehör och liknande recept: