Pumpasoppa med curry

Pumpasoppa med curry i indisk stil med smak av garam masala som passar mycket bra ihop med pumpa. Soppa med pumpa är gott och enkelt som förrätt, lunch, middag eller buffe. Curry och garam masala ger en fyllig smak till pumpasoppa men kan ersättas av ex. av en halv tsk örtkryddor som timjan och rosmarin. Baka gärna foccaciabröd till pumpasoppan och servera med färskost som pålägg.

God soppa att göra på överbliven pumpa från Halloween men godast blir pumpasoppa på sk Butternutchpumpa. 

Du kan garnera pumpasoppan med rostade gröna pumpafrön (köps i affären), riven parmesan samt några droppar smakrik pumpaolja.

4-6 portioner pumpasoppa med curry

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 1,5 kg pumpa, ca 800 gram pumpakött
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivoloja eller ghee (klarerat smör)
  • 1 vitlök
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk garam masala
  • 5 dl vatten
  • 1 dl kokosmjölk, vispgrädde, creme fraiche eller grekisk yoghurt

Tillagning

  1. Skär pumpan i klyftor och skär bort skalet. Skär bort kärnor och trådar. Skiva i bitar.
  2. Skala och hacka löken samt vitlöken.
  3. Fräs löken i olivolja i en stor gryta eller kastrull, tillsätt vitlöken, salt, curry, garam masala, vitpeppar och pumpa. Låt allt fräsa runt några minuter.
  4. Häll på vattnet och låt koka i 40 minuter - pumpabitarna ska vara mjuka och kunna gå att mosa sönder.
  5. Mixa pumpasoppan med en stavmixer. Du kan också mosa sönder bitarna för hand med ex. en potatisstöt eller visp. Tillsätt och rör ut grädde, creme fraiche eller grekisk yoghurt. Värm upp.
  6. Smaka av pumpasoppan med salt och vitpeppar.
  7. Servera gärna ett gott bröd till ex. foccacia.
  8. Ska du servera pumpasoppan lite finare ex. till förrätt kan du ha med rostade pumpafrön på toppen, riven parmesanost och ev. några droppar tryffelolja i varje tallrik.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer