Grönkålssoppa med kokosmjölk

En het och smakrik thaivariant på grönkålssoppa som dessutom är även vegan. Smaksatt med kokosmjölk, Birds Eye chilis (thaichilis), vitlök, lök, färsk koriander och grönsaksbuljong. Här garnerad med avokadoolja som är mycket nyttigt och gott. Mycket enkel att laga och öka på mängden om du använder fryst hackad grönkål samt fryst hackad lök. Laga en stor omgång och frys in lunchlådor vet jag. 

Här har jag satt 1-6 Birds Eye Chilis till soppan. De är mycket starka (säkert 200 000 scoville) så börja med någon och tillsätt sedan mer efter tycke. Ett tips är även att strimla fem chilis och blanda med några msk avokadoolja i ett glas så kan man droppa chilioljan över soppan efter tycke till lagom hetta. Birds Eye chilis finns i asiatiska affärer. Kan ersättas med röd spansk chili - ta då förslagsvis en röd chili till soppan.

Soppan kan även lyxas till och serveras med en skål räkor till. Lägg 0,5 -1 dl i soppskålen och häll soppan över. Förslag är att blanda ca 200 gram tinade skalade räkor med en tsk sesamolja, en halv klyfta pressad vitlök, 1 dl hackad färsk koriander samt 1-3 finhackade birds eye chilis (eller röd spansk chili). 

4 port grönkålssoppa

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram hackad fryst grönkål eller 450 gram påse färsk hackad grönkål eller ca 700 gram färsk grönkål med stam
  • 1 gul lök eller 100 gram hackad fryst lök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1,5 liter vatten
  • 1 burk kokosmjölk
  • 4 msk kokosfett
  • 1-6 Birds Eye Chilis - små jättestarka gröna thaichilis eller annan chili efter tycke
  • 4 tsk avokadoolja (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 0,5 kruka färsk koriander

Tillagning

  1. Rensa bort grova stammar på grönkålen om du köpt färsk hel grönkål. Skölj den noga och hacka den.
  2. Skala och hacka lök. Skala och pressa vitlök. Lägg i en stor soppkastrull.
  3. Fräs löken i kokosfett någon halv minut.
  4. Tillsätt grönkålen och fräs någon minut.
  5. Tillsätt grönsaksbuljongtärningar och vatten samt koka upp. Tips är att koka upp vattnet i en tekokare först.
  6. Hacka chilis fint och tillsätt dem.
  7. Tillsätt kokosmjölk.
  8. Koka soppan i 10 minuter på låg värme.
  9. Mixa soppan med en stavmixer.
  10. Hacka färsk koriander.
  11. Smaka av soppan med ev. mer buljongtärning, salt samt vänd i färsk koriander. Tillsätt mer chili om du vill - ett alternativ är att servera soppan med en liten skål med några finhackade chilis blandade med lite matolja så kan de som vill ha starkare soppa kan droppa över lite het olja.
  12. Servera grönkålsoppan några droppar avokadoolja samt ett gott bröd kanske med färskost till. Se ovan för förslag med räkor samt chiliolja.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer