Grönkålssoppa med kokosmjölk

Introduktion och förberedelse

En het och smakrik thaivariant på grönkålssoppa som dessutom är även vegan. Smaksatt med kokosmjölk, Birds Eye chilis (thaichilis), vitlök, lök, färsk koriander och grönsaksbuljong. Här garnerad med avokadoolja som är mycket nyttigt och gott.

Mycket enkel att laga och öka på mängden om du använder fryst hackad grönkål samt fryst hackad lök. Laga en stor omgång och frys in lunchlådor vet jag.

Här har jag satt 1-6 Birds Eye Chilis till soppan. De är mycket starka (säkert 200 000 scoville) så börja med någon och tillsätt sedan mer efter tycke.

Ett tips är även att strimla fem chilis och blanda med några msk avokadoolja i ett glas så kan man droppa chilioljan över soppan efter tycke till lagom hetta. Birds Eye chilis finns i asiatiska affärer. Kan ersättas med röd spansk chili - ta då förslagsvis en röd chili till soppan.

Soppan kan även lyxas till och serveras med en skål räkor till. Lägg 0,5 -1 dl i soppskålen och häll soppan över. Förslag är att blanda ca 200 gram tinade skalade räkor med en tsk sesamolja, en halv klyfta pressad vitlök, 1 dl hackad färsk koriander samt 1-3 finhackade birds eye chilis (eller röd spansk chili).

4 port grönkålssoppa

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram hackad fryst grönkål eller 450 gram påse färsk hackad grönkål eller ca 700 gram färsk grönkål med stam
  • 1 gul lök eller 100 gram hackad fryst lök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1,5 liter vatten
  • 1 burk kokosmjölk
  • 4 msk kokosfett
  • 1-6 Birds Eye Chilis - små jättestarka gröna thaichilis eller annan chili efter tycke
  • 4 tsk avokadoolja (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 0,5 kruka färsk koriander

Tillagning

  1. Rensa bort grova stammar på grönkålen om du köpt färsk hel grönkål. Skölj den noga och hacka den.
  2. Skala och hacka lök. Skala och pressa vitlök. Lägg i en stor soppkastrull.
  3. Fräs löken i kokosfett någon halv minut.
  4. Tillsätt grönkålen och fräs någon minut.
  5. Tillsätt grönsaksbuljongtärningar och vatten samt koka upp. Tips är att koka upp vattnet i en tekokare först.
  6. Hacka chilis fint och tillsätt dem.
  7. Tillsätt kokosmjölk.
  8. Koka soppan i 10 minuter på låg värme.
  9. Mixa soppan med en stavmixer.
  10. Hacka färsk koriander.
  11. Smaka av soppan med ev. mer buljongtärning, salt samt vänd i färsk koriander. Tillsätt mer chili om du vill - ett alternativ är att servera soppan med en liten skål med några finhackade chilis blandade med lite matolja så kan de som vill ha starkare soppa kan droppa över lite het olja.
  12. Servera grönkålsoppan några droppar avokadoolja samt ett gott bröd kanske med färskost till. Se ovan för förslag med räkor samt chiliolja.
E-mail
Medel: 3.9 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 80 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-30

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer