Grönsakssoppa från Björkholmen

Introduktion och förberedelse

En grönsakssoppa med gröna ärtor, paprika, lök, purjolök och vitlök med lite chili som ger en god het twist.

Serveringsförslag

  • Grönsakssoppan passar till soppmiddag, lunch, matlåda eller som förrättssoppa.
  • Gott med bröd som bake-off baguette, hembakt baguette, brytbröd, vitlöksbröd, kuvertbröd eller breadsticks med ost.
  • Kan även toppas - förutom tärnad paprika - med en klick smetana eller crème fraiche samt rostade pumpafrön.

Varianter

  • Vill du ha en hetare soppa kan du ta någon finhackade thailändska Birds Eye chilis - OBS de är mycket starka. Eller annan chili i soppan.
  • Kan även serveras med bitar av knaperstekt bacon samt kokta ägg i halvor.
  • Andra grönsaker som passar i är tärnad morot, tomat, spenat, rotselleri, kålrot, palsternacka, blomkål, broccoli, vitkål, grönkål med mera. 

Grönsakssoppa med ärtor och paprika som mixas slät
Grönsakssoppa med ärtor och paprika som mixas slät. Gott med bröd som bake-off baguette, vitlöksbröd, brytbröd eller breadsticks med ost till.

6 portioner grön ärtsoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 purjolök
  • 1 röd paprika
  • 1 grön chilifrukt
  • 2 msk olivolja
  • 600 gram frysta gröna ärtor
  • 1,2 liter vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 30 gram bladpersilja
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk citronsaft

Tillagning

  1. Ansa och skölj purjolök och skär den i skivor.
  2. Ansa paprikan och ta bort kärnhuset, skär den små tärningar. Sätt undan hälften i en skål till servering.
  3. Finhacka lök och vitlök.
  4. Fräs lök, vitlök, purjo och paprika i olivolja i en gryta någon minut.
  5. Finhacka chilifrukten och tillsätt den.
  6. Häll på ärtor, vatten och buljongtärningar.
  7. Koka soppan i 10 minuter på medelvärme.
  8. Skölj och hacka bladpersilja.
  9. Mixa soppan grovt med stavmixer direkt i grytan.
  10. Rör ner vispgrädde och värm upp.
  11. Smaka av med salt, svartpeppar och citronsaft.
  12. Servera med hackad persilja och tärnad paprika på toppen.
E-mail
Medel: 4.3 (20 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 255 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-03-27