Grönsakssoppa från Björkholmen
En grönsakssoppa med gröna ärtor, paprika, lök, purjolök och vitlök med lite chili som ger en god het twist.
Tillagning
- Ansa och skölj purjolök och skär den i skivor.
- Ansa paprikan och ta bort kärnhuset, skär den små tärningar. Sätt undan hälften i en skål till servering.
- Finhacka lök och vitlök.
- Fräs lök, vitlök, purjo och paprika i olivolja i en gryta någon minut.
- Finhacka chilifrukten och tillsätt den.
- Häll på ärtor, vatten och buljongtärningar.
- Koka soppan i 10 minuter på medelvärme.
- Skölj och hacka bladpersilja.
- Mixa soppan grovt med stavmixer direkt i grytan.
- Rör ner vispgrädde och värm upp.
- Smaka av med salt, svartpeppar och citronsaft.
- Servera med hackad persilja och tärnad paprika på toppen.
Serveringsförslag
- Grönsakssoppan passar till soppmiddag, lunch, matlåda eller som förrättssoppa.
- Gott med bröd som bake-off baguette, hembakt baguette, brytbröd, vitlöksbröd, kuvertbröd eller breadsticks med ost.
- Kan även toppas - förutom tärnad paprika - med en klick smetana eller crème fraiche samt rostade pumpafrön.
Varianter
- Vill du ha en hetare soppa kan du ta någon finhackade thailändska Birds Eye chilis - OBS de är mycket starka. Eller annan chili i soppan.
- Kan även serveras med bitar av knaperstekt bacon samt kokta ägg i halvor.
- Andra grönsaker som passar i är tärnad morot, tomat, spenat, rotselleri, kålrot, palsternacka, blomkål, broccoli, vitkål, grönkål med mera.
Uppskattat näringsvärde per portion: 255 kcal