Tom Yaam Goong

Introduktion och förberedelse för tillagning

Tom Yaam Goong är en thailändsk skaldjurssoppa. Alla som varit i Thailand har nog provat Tom Yaam Goong, en soppa med räkor, limeblad, koriander, tamarind och chili.

Den funkar med fond och stjärtar från kräftor också. Istället för jätteräkor (vars odling är miljöförstörande) så blir det mycket gott med vanliga mindre räkor.

Obs man äter ej citrongräset samt limebladen - de är bara med för smakens skull.

4 portioner Tom Yaam Goong

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 g räkor med skal
  • 2 msk matolja, gärna jordnötsolja
  • 1,5 liter vatten eller kycklingbuljong (vatten och två buljongtärningar)
  • 2 stjälkar citrongräs
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 röd chili eller efter smak
  • 12 champinjoner
  • 6 limeblad (kaffir limeleaves)
  • 3 msk fisksås
  • 5 msk tamarind
  • 3 msk limesaft
  • 3 msk hackad koriander

Tillagning

  1. Skala räkorna och spara skalen. Spara räkorna på en tallrik i kylen.
  2. Fräs skalen i en kastrull i oljan i fem minuter och rör då och då.
  3. Skala och hacka under tiden vitlök och tillsätt den.
  4. Krossa den vita delen av citrongräset och dela den i grova bitar samt tillsätt den.
  5. Har du en köpt en limefrukt kan du riva ner det yttersta gröna skalet också.
  6. Tillsätt vatten samt ev. buljongtärningar.
  7. Låt koka 15 minuter och skiva under tiden champinjonerna samt hacka chilin.
  8. Sila över buljongen till en annan kastrull eller skål. Har man ingen sil kan man använda durkslag.
  9. Tillsätt limebladen, chilin, champinjoner, tamarind, limesaft och fisksås. Smaka av soppan med fisksås och chili.
  10. Hacka koriandern och tillsätt den tillsammans med räkorna.
  11. Koka upp soppan och servera.
  12. Vill man ha lika många räkor på varje tallrik, delar man först upp dem i skålarna och slår kokande soppa över.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-09

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.