Tom Yaam Goong

Tom Yaam Goong är en thailändsk skaldjurssoppa. Alla som varit i Thailand har nog provat Tom Yaam Goong, en soppa med räkor, limeblad, koriander, tamarind och chili.
Den funkar med fond och stjärtar från kräftor också. Istället för jätteräkor (vars odling är miljöförstörande) så blir det mycket gott med vanliga mindre räkor.
Obs man äter ej citrongräset samt limebladen - de är bara med för smakens skull.

4 portioner Tom Yaam Goong

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 g räkor med skal
  • 2 msk matolja, gärna jordnötsolja
  • 1,5 liter vatten eller kycklingbuljong (vatten och två buljongtärningar)
  • 2 stjälkar citrongräs
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 röd chili eller efter smak
  • 12 champinjoner
  • 6 limeblad (kaffir limeleaves)
  • 3 msk fisksås
  • 5 msk tamarind
  • 3 msk limesaft
  • 3 msk hackad koriander

Tillagning

  1. Skala räkorna och spara skalen. Spara räkorna på en tallrik i kylen.
  2. Fräs skalen i en kastrull i oljan i fem minuter och rör då och då.
  3. Skala och hacka under tiden vitlök och tillsätt den.
  4. Krossa den vita delen av citrongräset och dela den i grova bitar samt tillsätt den.
  5. Har du en köpt en limefrukt kan du riva ner det yttersta gröna skalet också.
  6. Tillsätt vatten samt ev. buljongtärningar.
  7. Låt koka 15 minuter och skiva under tiden champinjonerna samt hacka chilin.
  8. Sila över buljongen till en annan kastrull eller skål. Har man ingen sil kan man använda durkslag.
  9. Tillsätt limebladen, chilin, champinjoner, tamarind, limesaft och fisksås. Smaka av soppan med fisksås och chili.
  10. Hacka koriandern och tillsätt den tillsammans med räkorna.
  11. Koka upp soppan och servera.
  12. Vill man ha lika många räkor på varje tallrik, delar man först upp dem i skålarna och slår kokande soppa över.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer