Tom Yaam Goong

Tom Yaam Goong är en thailändsk skaldjurssoppa. Alla som varit i Thailand har nog provat Tom Yaam Goong, en soppa med räkor, limeblad, koriander, tamarind och chili.

Den funkar med fond och stjärtar från kräftor också. Istället för jätteräkor (vars odling är miljöförstörande) så blir det mycket gott med vanliga mindre räkor.

Obs man äter ej citrongräset samt limebladen - de är bara med för smakens skull.

4 portioner Tom Yaam Goong

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 g räkor med skal
  • 2 msk matolja, gärna jordnötsolja
  • 1,5 liter vatten eller kycklingbuljong (vatten och två buljongtärningar)
  • 2 stjälkar citrongräs
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 röd chili eller efter smak
  • 12 champinjoner
  • 6 limeblad (kaffir limeleaves)
  • 3 msk fisksås
  • 5 msk tamarind
  • 3 msk limesaft
  • 3 msk hackad koriander

Tillagning

  1. Skala räkorna och spara skalen. Spara räkorna på en tallrik i kylen.
  2. Fräs skalen i en kastrull i oljan i fem minuter och rör då och då.
  3. Skala och hacka under tiden vitlök och tillsätt den.
  4. Krossa den vita delen av citrongräset och dela den i grova bitar samt tillsätt den.
  5. Har du en köpt en limefrukt kan du riva ner det yttersta gröna skalet också.
  6. Tillsätt vatten samt ev. buljongtärningar.
  7. Låt koka 15 minuter och skiva under tiden champinjonerna samt hacka chilin.
  8. Sila över buljongen till en annan kastrull eller skål. Har man ingen sil kan man använda durkslag.
  9. Tillsätt limebladen, chilin, champinjoner, tamarind, limesaft och fisksås. Smaka av soppan med fisksås och chili.
  10. Hacka koriandern och tillsätt den tillsammans med räkorna.
  11. Koka upp soppan och servera.
  12. Vill man ha lika många räkor på varje tallrik, delar man först upp dem i skålarna och slår kokande soppa över.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept