Tom Yaam Goong
Tom Yaam Goong är en thailändsk skaldjurssoppa. Alla som varit i Thailand har nog provat Tom Yaam Goong, en soppa med räkor, limeblad, koriander, tamarind och chili.
Tillagning
- Skala räkorna och spara skalen. Spara räkorna på en tallrik i kylen.
- Fräs skalen i en kastrull i oljan i fem minuter och rör då och då.
- Skala och hacka under tiden vitlök och tillsätt den.
- Krossa den vita delen av citrongräset och dela den i grova bitar samt tillsätt den.
- Har du en köpt en limefrukt kan du riva ner det yttersta gröna skalet också.
- Tillsätt vatten samt ev. buljongtärningar.
- Låt koka 15 minuter och skiva under tiden champinjonerna samt hacka chilin.
- Sila över buljongen till en annan kastrull eller skål. Har man ingen sil kan man använda durkslag.
- Tillsätt limebladen, chilin, champinjoner, tamarind, limesaft och fisksås. Smaka av soppan med fisksås och chili.
- Hacka koriandern och tillsätt den tillsammans med räkorna.
- Koka upp soppan och servera.
- Vill man ha lika många räkor på varje tallrik, delar man först upp dem i skålarna och slår kokande soppa över.
Tips
- Den funkar att laga med kräftor också - gör fond på skalen och ta kräftstjärtarna i soppan.
- Istället för jätteräkor (vars odling är miljöförstörande) så blir det mycket gott med vanliga mindre räkor.
- Obs man äter ej citrongräset samt limebladen - de är bara med för smakens skull.
Uppskattat näringsvärde per portion: 175 kcal