Pho-soppa med kött

Pho-soppa är en klassisk asiatisk risnudelsoppa med köttbuljong, sting av chili, fyllig buljong med bla färsk koriander, thaibasilika och böngroddar som topping.

6 portioner pho-soppa

  • Förberedelse: 2 tim 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 3 tim

Ingredienser

  • 1,5 kg grytkött med ben ex. sågade revben med ben, fläsklägg eller högrev med ben; eller 1,2 kg utan ben; eller sidfläsk
  • 10 cm färsk ingefära
  • 1 stjärnanis
  • 1 kanelstång
  • 2 msk torkad koriander
  • 1 msk kryddnejlikor
  • 1 tsk svartpeppar
  • 0,5 dl fisksås
  • 2 msk hoisinsås
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 3 liter vatten
  • Tillbehör: 400 gram platta risnudlar, förslagsvis 3 mm breda
  • 2 morötter
  • 5 dl färska böngroddar
  • 1 gul lök
  • 2 röda chilifrukter
  • 1 knippe salladslök
  • 1 dl grovhackad färsk koriander
  • 1 dl grovhackad thaibasilika
  • ca 6 svampar ex. shiitake, ostronskivling eller champinjon (valfritt)
  • 4 klyftor lime
  • 2 tsk het chilisås
  • 2 msk ljus soja
  • 2 tsk fisksås
  • 2 tsk ostronsås
  • 1 tsk hoisinsås

Tillagning

  1. Lägg köttet i en stor kastrull. Täck med vatten.
  2. Koka upp köttet och skumma av ev. skum med en slev.
  3. Skölj och skiva ingefäran (behövs ej skalas). Tillsätt kryddorna: stjärnanis, kanelstång, torkad koriander, kryddnejlikor, svartpeppar, fisksås samt hoisinsås.
  4. Koka köttet mört under lock på medelvärme i ca 2,5 timmar. Köttet ska lossna lätt från benen.
  5. Lägg nudlarna i blöt i kallt vatten i en stor skål i 20 minuter innan buljongen kokt klart.
  6. Skala morötter och skiva dem tunt med osthyvel längs med. Skär i strimlor.
  7. Ta upp köttet och lägg i en skål att svalna något. Fiska också upp ev. stjälkar och benbitar samt kryddor.
  8. Ställ tillbaks buljongen att koka under tiden du förbereder tillbehör och nudlar. Om du vill kan du sila bort kryddorna från buljongen. Smaka på buljongen och tillsätt chilisås, ostronsås, hoisinsås, ljus soja, fisksås samt salt, socker och en halv pressad lime tills du tycker buljongen är god.
  9. Förbered tillbehör och lägg upp på en bricka: Skala gul lök och strimla den fint. Skölj salladslök och strimla den fint. Skölj färsk koriander och thaibasilika och plocka bladen av stammarna. Lägg stammarna att koka med i buljongen. Grovhacka koriander och thaibasilika. Skölj och lägg upp groddar. Rensa svamp (skölj den gärna också) och skiva den. Lägg upp allt på en bricka.
  10. Skär köttet från benen och skär i tärningar. Lägg tillbaks i buljongen eller lägg på en tallrik.
  11. Koka nudlarna med morötterna i 5 minuter i buljongen eller koka i en stor kastrull med saltat (1 tsk salt) vatten buljongen.
  12. Lägg upp nudlarna i en skål med en pastaslev. Eller lägg upp dem direkt i djupa portionsskålar eller tallrikar.
  13. Toppa nudlarna med böngroddar, gul lök, chili, salladslök, kött, färsk koriander, thaibasilika samt ev. svamp.
  14. Servera pho-soppan med såserna (chilisås, ljus sojasås, fisksås, ostronsås samt hoisinsås) gärna med pinnar.
  15. Blanda runt allt i soppskålen och njut.
  16. Sörpling från skål eller tallrik är tillåten :)
Koka buljongen med grytkött med ben samt krydda med gul lök, torkad koriander, kryddnejlika, kanel samt färsk ingefära och svartpeppar.
Koka buljongen med grytkött med ben samt krydda med gul lök, torkad koriander, kryddnejlika, kanel samt färsk ingefära och svartpeppar.
Silad köttbuljong smaksätts med soja, lime med mera; vidare grönsaker och örter; kokta nudlar och kött till soppan.
Silad köttbuljong smaksätts med soja, lime med mera; vidare grönsaker och örter; kokta nudlar och kött till soppan.
Buljongen får god smak av kokt kött som du sedan serverar i soppan.
Buljongen får god smak av kokt kött som du sedan serverar i soppan.
Smaksätt den kokta buljongen med pressad lime, fisksås, hoisinsås samt ostronsås.
Smaksätt den kokta buljongen med pressad lime, fisksås, hoisinsås samt ostronsås.
Ljus sojasås samt chilisås smaksätts soppan också med.
Ljus sojasås samt chilisås smaksätts soppan också med.
Soppköttet till soppan serverat på fat i tärningar garnerat med salladslök.
Soppköttet till soppan serverat på fat i tärningar garnerat med salladslök.
Platta risnudlar till soppan.
Platta risnudlar till soppan.
Topping till soppan: lime i klyftor, grovt hackad färsk koriander, böngroddar, grovhackad thaibasilika, finhackad röd chili, finstrimlad gul lök, strimlad salladslök samt ev. strimlad svamp som shiitake.
Topping till soppan: lime i klyftor, grovt hackad färsk koriander, böngroddar, grovhackad thaibasilika, finhackad röd chili, finstrimlad gul lök, strimlad salladslök samt ev. strimlad svamp som shiitake.

Serveringsförslag

Pho-soppa passar till lunch eller lättare middag.

Varianter

Vill du lyxa till pho-soppan kan du lägga till ca 70 gram tunnt skivat mört kött som oxfilé, biff, entrecote eller rostbiff på nudlarna och sedan hälla över het buljong.

Till många

Soppan är nyttig, smal och enkel att göra till många. Koka bara en stor kastrull köttbuljong med soppkött och öka på tillbehören.

Med köpt buljong

Godast blir soppan med buljong från kött med ben som i receptet nedan.

Vill du inte laga soppan från grunden med kokt kött så kan du ta buljongtärningar eller motsvarande. Lägg då till 500 gram tunnt skivat kött - några förslag är skivad entrecoté, biff, oxfilé eller rostbiff. Fördela köttet rått direkt i skålar och slå kokande het soppa över vid servering. Lägg sedan i övriga ingredienser.

Varianter

Istället för kött kan du laga soppan med kyckling eller vegetarisk med tofu.

Att dricka till

Ljus lageröl passar att dricka till pho-soppan.

E-mail
Medel: 4.7 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 175 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-29