Pho-soppa med kött
Pho-soppa är en klassisk asiatisk risnudelsoppa med köttbuljong, sting av chili, fyllig buljong med bla färsk koriander, thaibasilika och böngroddar som topping.
Tillagning
- Lägg köttet i en stor kastrull. Täck med vatten.
- Koka upp köttet och skumma av ev. skum med en slev.
- Skölj och skiva ingefäran (behövs ej skalas). Tillsätt kryddorna: stjärnanis, kanelstång, torkad koriander, kryddnejlikor, svartpeppar, fisksås samt hoisinsås.
- Koka köttet mört under lock på medelvärme i ca 2,5 timmar. Köttet ska lossna lätt från benen.
- Lägg nudlarna i blöt i kallt vatten i en stor skål i 20 minuter innan buljongen kokt klart.
- Skala morötter och skiva dem tunt med osthyvel längs med. Skär i strimlor.
- Ta upp köttet och lägg i en skål att svalna något. Fiska också upp ev. stjälkar och benbitar samt kryddor.
- Ställ tillbaks buljongen att koka under tiden du förbereder tillbehör och nudlar. Om du vill kan du sila bort kryddorna från buljongen. Smaka på buljongen och tillsätt chilisås, ostronsås, hoisinsås, ljus soja, fisksås samt salt, socker och en halv pressad lime tills du tycker buljongen är god.
- Förbered tillbehör och lägg upp på en bricka: Skala gul lök och strimla den fint. Skölj salladslök och strimla den fint. Skölj färsk koriander och thaibasilika och plocka bladen av stammarna. Lägg stammarna att koka med i buljongen. Grovhacka koriander och thaibasilika. Skölj och lägg upp groddar. Rensa svamp (skölj den gärna också) och skiva den. Lägg upp allt på en bricka.
- Skär köttet från benen och skär i tärningar. Lägg tillbaks i buljongen eller lägg på en tallrik.
- Koka nudlarna med morötterna i 5 minuter i buljongen eller koka i en stor kastrull med saltat (1 tsk salt) vatten buljongen.
- Lägg upp nudlarna i en skål med en pastaslev. Eller lägg upp dem direkt i djupa portionsskålar eller tallrikar.
- Toppa nudlarna med böngroddar, gul lök, chili, salladslök, kött, färsk koriander, thaibasilika samt ev. svamp.
- Servera pho-soppan med såserna (chilisås, ljus sojasås, fisksås, ostronsås samt hoisinsås) gärna med pinnar.
- Blanda runt allt i soppskålen och njut.
- Sörpling från skål eller tallrik är tillåten :)
Serveringsförslag
Pho-soppa passar till lunch eller lättare middag.
Varianter
Vill du lyxa till pho-soppan kan du lägga till ca 70 gram tunnt skivat mört kött som oxfilé, biff, entrecote eller rostbiff på nudlarna och sedan hälla över het buljong.
Till många
Soppan är nyttig, smal och enkel att göra till många. Koka bara en stor kastrull köttbuljong med soppkött och öka på tillbehören.
Med köpt buljong
Godast blir soppan med buljong från kött med ben som i receptet nedan.
Vill du inte laga soppan från grunden med kokt kött så kan du ta buljongtärningar eller motsvarande. Lägg då till 500 gram tunnt skivat kött - några förslag är skivad entrecoté, biff, oxfilé eller rostbiff. Fördela köttet rått direkt i skålar och slå kokande het soppa över vid servering. Lägg sedan i övriga ingredienser.
Varianter
Istället för kött kan du laga soppan med kyckling eller vegetarisk med tofu.
Att dricka till
Ljus lageröl passar att dricka till pho-soppan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 175 kcal