Svampsoppa med kräftstjärtar och tryffelskum

Svampsoppa. God festlig soppa till förrätt eller vardagslyx. Här med kräftstjärtar och tryffelskum.
Soppa med kantarell eller champinjon, Karl Johan eller annan god matsvamp.
Svampsoppan passar som förrätt, fin lunch eller festligare soppbjudning.
Serveras soppan som en förrätt så kan du ta lite mindre soppa och kräftstjärtar per portion och då räcker den till sex personer.
Ett gott bröd med färskost är gott till svampsoppan.

4 portioner svampsoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • cirka 600 gram rensad god matsvamp som champinjoner, ostronskivling, kantareller eller karl-johan (eller blanda)
  • 50 gram smör
  • 4 msk finhackad schalottenlök eller gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk mjöl
  • 4 dl grädde
  • 5 dl standard mjölk + 0,5 dl standardmjölk till tryffelskum
  • 3 msk ljus soja som Kikkoman (valfritt)
  • 4 droppar tryffelolja
  • 1 burk skalade kräftstjärtar i lag

Tillagning

  1. Skölj, rensa och grovhacka svampen.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök fint.
  3. Stek lök och vitlök i smör på medelvärme i en stor kastrull.
  4. Lägg i svampen, rör om och fräs på medelvärme i ca 5 minuter.
  5. Strö vetemjöl över svampen i kastrullen och rör om.
  6. Häll i grädde och mjölk lite i taget under omrörning. Koka upp under omrörning.
  7. Låt sedan svampsoppan koka minst 5 minuter. Rör då och då så att svampsoppan inte bränns.
  8. Mixa soppan med en stavmixer eller i mixer (kan uteslutas om du ej har dessa redskap).
  9. Smaka av svampsoppan med salt och peppar samt ljus soja.
  10. Häll av lagen från kräftstjärtarna.
  11. Vispa eller mixa 0,5 dl mjölk i en skål så att den skummar upp. Tillsätt tryffeloljan.
  12. Serveringsförslag: servera svampsoppan i djupa tallrikar. Lägg först upp några kräftstjärtar var i en hög på botten av tallriken. Lägg sedan soppa runt och skeda några matskedar tryffelskum runt.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer