Svampsoppa med kräftstjärtar och tryffelskum
Introduktion och förberedelse
Svampsoppa med kräftstjärtar och tryffelskum. God festlig soppa till förrätt eller vardagslyx.
Soppa med kantarell eller champinjon, Karl Johan eller annan god matsvamp.
Serveringsförslag
- Svampsoppan passar som förrätt, fin lunch eller festligare soppbjudning eller soppmiddag med guldkant.
- Ett gott bröd med färskost till är gott till svampsoppan.
Tips
- Tryffelskummet är helt enkelt uppvispad mjölk som påminner om mjölk du vispar upp till en cappucino fast den smaksätts med några droppar tryffelolja och skedas över soppan vid servering.
- Serveras svampsoppan som en förrätt så kan du ta lite mindre soppa och färre kräftstjärtar per portion och då räcker den till sex personer.
Tillagning
- Skölj, rensa och grovhacka svampen.
- Skala och hacka lök samt vitlök fint.
- Stek lök och vitlök i smör på medelvärme i en stor kastrull.
- Lägg i svampen, rör om och fräs på medelvärme i ca 5 minuter.
- Strö vetemjöl över svampen i kastrullen och rör om.
- Häll i grädde och mjölk lite i taget under omrörning. Koka upp under omrörning.
- Låt sedan svampsoppan koka minst 5 minuter. Rör då och då så att svampsoppan inte bränns.
- Mixa soppan med en stavmixer eller i mixer (kan uteslutas om du ej har dessa redskap).
- Smaka av svampsoppan med salt och peppar samt ljus soja.
- Häll av lagen från kräftstjärtarna.
- Vispa eller mixa 0,5 dl mjölk i en skål så att den skummar upp. Tillsätt tryffeloljan.
- Serveringsförslag: servera svampsoppan i djupa tallrikar. Lägg först upp några kräftstjärtar var i en hög på botten av tallriken. Lägg sedan soppa runt och skeda några matskedar tryffelskum runt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 398 kcal