Svampsoppa med kräftstjärtar och tryffelskum

Svampsoppa med kräftstjärtar och tryffelskum. God festlig soppa till förrätt eller vardagslyx. Soppa med kantarell eller champinjon, Karl Johan eller annan god matsvamp. Svampsoppan passar som förrätt, fin lunch eller festligare soppbjudning eller soppmiddag med guldkant.

Tryffelskummet är helt enkelt uppvispad mjölk som påminner om mjölk du vispar upp till en cappucino fast den smaksätts med några droppar tryffelolja och skedas över soppan vid servering.

Serveras svampsoppan som en förrätt så kan du ta lite mindre soppa och färre kräftstjärtar per portion och då räcker den till sex personer.

Ett gott bröd med färskost till är gott till svampsoppan.

4 portioner svampsoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • cirka 600 gram rensad god matsvamp som champinjoner, ostronskivling, kantareller eller karl-johan (eller blanda)
  • 50 gram smör
  • 4 msk finhackad schalottenlök eller gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk mjöl
  • 4 dl grädde
  • 5 dl standard mjölk + 0,5 dl standardmjölk till tryffelskum
  • 3 msk ljus soja som Kikkoman (valfritt)
  • 4 droppar tryffelolja
  • 1 burk skalade kräftstjärtar i lag

Tillagning

  1. Skölj, rensa och grovhacka svampen.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök fint.
  3. Stek lök och vitlök i smör på medelvärme i en stor kastrull.
  4. Lägg i svampen, rör om och fräs på medelvärme i ca 5 minuter.
  5. Strö vetemjöl över svampen i kastrullen och rör om.
  6. Häll i grädde och mjölk lite i taget under omrörning. Koka upp under omrörning.
  7. Låt sedan svampsoppan koka minst 5 minuter. Rör då och då så att svampsoppan inte bränns.
  8. Mixa soppan med en stavmixer eller i mixer (kan uteslutas om du ej har dessa redskap).
  9. Smaka av svampsoppan med salt och peppar samt ljus soja.
  10. Häll av lagen från kräftstjärtarna.
  11. Vispa eller mixa 0,5 dl mjölk i en skål så att den skummar upp. Tillsätt tryffeloljan.
  12. Serveringsförslag: servera svampsoppan i djupa tallrikar. Lägg först upp några kräftstjärtar var i en hög på botten av tallriken. Lägg sedan soppa runt och skeda några matskedar tryffelskum runt.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.