Svampsoppa med kräftstjärtar och tryffelskum

Svampsoppa. God festlig soppa till förrätt eller vardagslyx. Här med kräftstjärtar och tryffelskum.
Soppa med kantarell eller champinjon, Karl Johan eller annan god matsvamp.
Svampsoppan passar som förrätt, fin lunch eller festligare soppbjudning.
Serveras soppan som en förrätt så kan du ta lite mindre soppa och kräftstjärtar per portion och då räcker den till sex personer.
Ett gott bröd med färskost är gott till svampsoppan.

4 portioner svampsoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • cirka 600 gram rensad god matsvamp som champinjoner, ostronskivling, kantareller eller karl-johan (eller blanda)
  • 50 gram smör
  • 4 msk finhackad schalottenlök eller gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk mjöl
  • 4 dl grädde
  • 5 dl standard mjölk + 0,5 dl standardmjölk till tryffelskum
  • 3 msk ljus soja som Kikkoman (valfritt)
  • 4 droppar tryffelolja
  • 1 burk skalade kräftstjärtar i lag

Tillagning

  1. Skölj, rensa och grovhacka svampen.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök fint.
  3. Stek lök och vitlök i smör på medelvärme i en stor kastrull.
  4. Lägg i svampen, rör om och fräs på medelvärme i ca 5 minuter.
  5. Strö vetemjöl över svampen i kastrullen och rör om.
  6. Häll i grädde och mjölk lite i taget under omrörning. Koka upp under omrörning.
  7. Låt sedan svampsoppan koka minst 5 minuter. Rör då och då så att svampsoppan inte bränns.
  8. Mixa soppan med en stavmixer eller i mixer (kan uteslutas om du ej har dessa redskap).
  9. Smaka av svampsoppan med salt och peppar samt ljus soja.
  10. Häll av lagen från kräftstjärtarna.
  11. Vispa eller mixa 0,5 dl mjölk i en skål så att den skummar upp. Tillsätt tryffeloljan.
  12. Serveringsförslag: servera svampsoppan i djupa tallrikar. Lägg först upp några kräftstjärtar var i en hög på botten av tallriken. Lägg sedan soppa runt och skeda några matskedar tryffelskum runt.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Lyckas med buffe till en mindre fest

Att laga mat till en mindre fest behöver inte vara så svårt. Gör det lätt för dig - här är mina bästa tips på enkla men festliga recept till en mindre bjudning på runt 10-20 personer.

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Tips till stor buffé upp till 50 gäster

Här är mina tips om du vill bjuda på en större buffé - kanske väntar du upp till 50 gäster. Passar till studentfest, konfirmandfest, födelsedagsfest eller annat större kalas.

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer