Svampsoppa med kräftstjärtar och tryffelskum
Svampsoppa med kräftstjärtar och tryffelskum. God festlig soppa till förrätt eller vardagslyx.
Soppa med kantarell eller champinjon, Karl Johan eller annan god matsvamp.
Tillagning
- Skölj, rensa och grovhacka svampen.
- Skala och hacka lök samt vitlök fint.
- Stek lök och vitlök i smör på medelvärme i en stor kastrull.
- Lägg i svampen, rör om och fräs på medelvärme i ca 5 minuter.
- Strö vetemjöl över svampen i kastrullen och rör om.
- Häll i grädde och mjölk lite i taget under omrörning. Koka upp under omrörning.
- Låt sedan svampsoppan koka minst 5 minuter. Rör då och då så att svampsoppan inte bränns.
- Mixa soppan med en stavmixer eller i mixer (kan uteslutas om du ej har dessa redskap).
- Smaka av svampsoppan med salt och peppar samt ljus soja.
- Häll av lagen från kräftstjärtarna.
- Vispa eller mixa 0,5 dl mjölk i en skål så att den skummar upp. Tillsätt tryffeloljan.
- Serveringsförslag: servera svampsoppan i djupa tallrikar. Lägg först upp några kräftstjärtar var i en hög på botten av tallriken. Lägg sedan soppa runt och skeda några matskedar tryffelskum runt.
Serveringsförslag
- Svampsoppan passar som förrätt, fin lunch eller festligare soppbjudning eller soppmiddag med guldkant.
- Ett gott bröd med färskost till är gott till svampsoppan.
Tips
- Tryffelskummet är helt enkelt uppvispad mjölk som påminner om mjölk du vispar upp till en cappucino fast den smaksätts med några droppar tryffelolja och skedas över soppan vid servering.
- Serveras svampsoppan som en förrätt så kan du ta lite mindre soppa och färre kräftstjärtar per portion och då räcker den till sex personer.
Uppskattat näringsvärde per portion: 398 kcal