Vitlöksbröd

Rostade varma bröd med vitlökssmör och persilja. Vitlöksbröd är gott till det mesta. Klassiskt till fisksoppa eller musslor.

Hemgjorda vitlöksbröd är gott till buffé också. Istället för smör kan man ta olivolja. Några droppar citronsaft samt worchestershiresås, salt och peppar kan man ha i vitlökssmöret. Du kan också grilla vitlöksbröden på grillen som tillbehör. Till vitlöksbröd så passar ljust och vitt bröd som baguette, formfranska, rostbröd, lantbröd osv. Gammalt annars trist bröd går utmärkt att uppgradera till vitlöksbröd.

4 portioner vitlöksbröd

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 klyftor vitlök
  • 50 gram smör
  • 2 msk hackad persilja (valfritt)
  • 1 baguette, formfranska eller annat ljust bröd

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Lägg smöret i en skål. Låt det bli mjukt, mikra lätt eller rör det mjukt.
  3. Skala och pressa vitlöksklyftor och blanda med smöret.
  4. Tillsätt hackad persilja och rör.
  5. Skär brödet i lagom bitar och bre på vitlökssmöret. Du kan också skära ett långtgående snitt i baguetten, bre i vitlökssmör och sedan skära baguetten i bitar på längden men lämna lite så att den ändå sitter ihop.
  6. Lägg vitlöksbröden eller brödet på ett galler. Ev. med smörpapper under.
  7. Värm och rosta vitlöksbröden tills de fått lite färg ca 5 min i mitten av ugnen. Passa dem så de inte bränns.
  8. Ta ut vitlöksbröden och servera dem varma på fat eller i brödkorg.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer