Vitlöksbröd
Tillagning
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Lägg smöret i en skål. Låt det bli mjukt, mikra lätt eller rör det mjukt.
- Skala och pressa vitlöksklyftor och blanda med smöret.
- Tillsätt hackad persilja och rör.
- Skär brödet i lagom bitar och bre på vitlökssmöret. Du kan också skära ett långtgående snitt i baguetten, bre i vitlökssmör och sedan skära baguetten i bitar på längden men lämna lite så att den ändå sitter ihop.
- Lägg vitlöksbröden eller brödet på ett galler. Ev. med smörpapper under.
- Värm och rosta vitlöksbröden tills de fått lite färg ca 5 min i mitten av ugnen. Passa dem så de inte bränns.
- Ta ut vitlöksbröden och servera dem varma på fat eller i brödkorg.
Varianter
- Istället för smör kan man ta olivolja, svensk rapsolja, solrosolja eller majsolja.
- Några droppar citronsaft samt worchestershiresås, salt och peppar kan man ha i vitlökssmöret.
- Du kan också grilla vitlöksbröden på grillen som tillbehör.
- Till vitlöksbröd så passar ljust och vitt bröd som baguette, formfranska, rostbröd, lantbröd osv.
- Gammalt annars trist bröd blir jättebra att uppgradera till vitlöksbröd.
Att dricka till
Till vitlöksbröden passar den mesta dryck men några förslag är rött vin som spansk tempranillo, franskt vin från Fitou eller italienskt av druvan Sangiovese. Även vitt fruktigt vin passar. Ljus lageröl eller torr cider passar också.
Uppskattat näringsvärde per portion: 263 kcal