Bondbönsoppa

Introduktion och förberedelse

Bondbönsoppa av mixade bondbönor eller favabönor. En god och riktigt nyttig soppa på bondbönor även kallad favabönor. Servera soppan med ett gott bröd, varma mackor eller som på bilden en halv pizza på tunnbröd.

Du kan laga soppan på färska skalade bondbönor eller frysta skalade bondbönor. Soppan kan du laga året runt med frysta skalade bondbönor som finns i välsorterade butiker.

Om du vill kan du kombinera och tillsätta andra grönsaker i bondbönssoppan. Gott är fänkål, rotselleri, morot, vita bönor med mera.

4 portioner bondbönssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram skalade bondbönor, frysta eller färska
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1,5 liter vatten
  • 0,5 tsk fänkålsfrön (valfritt)
  • 2,5 dl grädde
  • Salt och svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Skala bondbönorna om du köpt färska.
  2. Skala och hacka löken.
  3. Fräs löken i olivolja och smör. Tillsätt pressad vitlök.
  4. Tillsätt bondbönor och fräs runt någon minut.
  5. Tillsätt buljongtärning, vatten samt ev. fänkålsfrön.
  6. Koka bondbönsoppan i 15 minuter tills bondbönorna är mjuka.
  7. Tillsätt grädden och koka upp.
  8. Mixa soppan slät med en stavmixer.
  9. Koka upp och smaka av bondbönsoppan med salt och peppar. Späd den om du vill till önskad tjocklek.
  10. Bondbönsoppan är klar att serveras.
E-mail
Medel: 3 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-29

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.