Bondbönsoppa

Bondbönsoppa av mixade bondbönor eller favabönor. En god och riktigt nyttig soppa på bondbönor även kallade favabönor.

4 portioner bondbönssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram skalade bondbönor, frysta eller färska
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1,5 liter vatten
  • 0,5 tsk fänkålsfrön (valfritt)
  • 2,5 dl grädde
  • Salt och svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Skala bondbönorna om du köpt färska.
  2. Skala och hacka löken.
  3. Fräs löken i olivolja och smör. Tillsätt pressad vitlök.
  4. Tillsätt bondbönor och fräs runt någon minut.
  5. Tillsätt buljongtärning, vatten samt ev. fänkålsfrön.
  6. Koka bondbönsoppan i 15 minuter tills bondbönorna är mjuka.
  7. Tillsätt grädden och koka upp.
  8. Mixa soppan slät med en stavmixer.
  9. Koka upp och smaka av bondbönsoppan med salt och peppar. Späd den om du vill till önskad tjocklek.
  10. Bondbönsoppan är klar att serveras.

Serveringsförslag

Servera soppan med ett gott bröd, varma mackor eller som jag gjorde på bilden med en slice - halva - hembakt pizza bakad på tunnbröd.

Med färska eller frysta bondbönor

Du kan laga soppan på färska skalade bondbönor eller frysta skalade bondbönor. Soppan kan du laga året runt med frysta skalade bondbönor som finns i välsorterade butiker.

Varianter

  • Soppan blir också god att laga på gröna sojabönor eller edamame-bönor. Vita kokta bönor eller gröna ärtor blir också gott.
  • Om du vill kan du kombinera och tillsätta andra grönsaker i bondbönssoppan. Gott är fänkål, rotselleri, morot, vita bönor med mera. Eller prova med broccoli och potatis.
E-mail
Medel: 3.5 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 213 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-11