Röd linssoppa

Introduktion och förberedelse

Röd linssoppa eller soppa med röda linser, tomat, lök, vitlök, chili, paprika och grönsaksbuljong.

Här med tärnad potatis och toppad med en klick crème fraiche eller Oalty Fraiche för vegan variant.

Linssoppa är enkelt, snabbt, billigt och mättande.

Det finns finare röda linser som är hela och runda i formen och hittar du såna så köp dem. Annars går de bra med vanliga röda linser.

Serveringsförslag

Ett gott bröd med hummus passar till - jag serverade med Irakiskt plattbröd Libabröd samt en hummus med koriander och citron som på bilden.

Stor omgång

Koka gärna linssoppa av ett helt paket linser på 500 gram eller 1 kg så kan du spara och ha linssoppa i kyl eller frysa in i portioner.

Fräs först ex. två hackade gula lökar och några pressade vitlöksklyftor i olja, tillsätt tomatpuré och linser och späd med vatten när linssoppan tjocknar efter hand till önskad tjocklek. Krydda under tiden med grönsaksbuljongtärningar, paprikapulver, chiliflakes, salt och svartpeppar samt citron.

Tärna och tillsätt eventuellt några potatisar och koka dem mjuka med linserna.

Varianter

  • Kan också garneras med färsk hackad koriander, bladpersilja eller gräslök.
  • Istället för tomatpuré kan du ta en burk krossade tomater.
  • Fryst hackad lök samt fryst hackad vitlök kan man också använda om man vill.
  • Tärnad potatis är valfritt men ger god smak, reder soppan lite och gör soppan lite matigare.
  • Lite timjan och ajvar eller en halv tesked curry, garam masala och gurkmeja är också gott i.
  • Andra grönsaker som tärnade morötter, gröna sojabönor, strimlad blomkål, hackad bladspenat, gröna ärtor, broccoli, rotselleri, stjälkselleri, andar bönor, tärnad färsk paprika och palsternacka funkar också.
  • Extra krämig soppa får du med en burk kokosmjölk eller laga denna soppa med röda linser och kokosmjölk.

4 portioner röd linssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 msk olivolja eller matolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 gul lök
  • 3 dl röda linser, okokta och torkade
  • 2 potatisar, tärnade
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • 1/2 dl tomatpuré
  • ca 1,2 liter vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 krm chiliflakes eller chili efter tycke
  • 1/2 msk färskpressad citron
  • Till servering: 8 msk creme fraiche eller Oalty Fraiche (vegan) samt gott bröd

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och pressa vitlök i en kastrull eller gryta med tjock botten.
  2. Fräs lök och vitlök i oljan.
  3. Skala potatisarna och dela dem i tärningar.
  4. Lägg i potatis och linser. Rör om och fräs i någon minut.
  5. Tillsätt tomatpuré, paprika, chiliflakes, salt och peppar.
  6. Tillsätt vatten och buljongtärning. Koka gärna upp vatten i en tekokare så går det snabbare.
  7. Koka linssoppan i 20 minuter. Rör då och då. Blir soppan för tjock så är det bara att spä med mer vatten till önskad tjocklek.
  8. Smaka av så att linser och potatis är mjuka. Smaka av med färskpressad citron och chiliflakes samt salt och peppar.
  9. Servera linssoppan med en klick creme fraiche eller Oatly Fraiche. Ett gott bröd med hummus passar också till.
E-mail
Medel: 3.6 (37 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 158 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-12