Röd linssoppa

Introduktion och förberedelse

Röd linssoppa eller soppa med röda linser, tomat, lök, vitlök, chili, paprika och grönsaksbuljong. Här med tärnad potatis och toppad med en klick creme fraiche eller Oalty Fraiche (vegan).

Linssoppa är enkelt, snabbt, billigt och mättande. Kan också garneras med färsk hackad koriander, bladpersilja eller gräslök.

Ett gott bröd med hummus passar till - på bilden Irakiskt plattbröd samt en hummus med koriander och citron.

Det finns finare röda linser som är hela och runda i formen och hittar du såna så köp dem. Annars går de bra med vanliga röda linser.

Stor omgång

Koka gärna linssoppa av ett helt paket linser på 500 gram eller 1 kg så kan du spara och ha linssoppa i kyl eller frysa in i portioner. Fräs först ex. två hackade gula lökar och några pressade vitlöksklyftor i olja, tillsätt tomatpuré och linser och späd med vatten när linssoppan tjocknar efter hand till önskad tjocklek. Krydda under tiden med grönsaksbuljongtärningar, paprikapulver, chiliflakes, salt och svartpeppar samt citronsaft. Tärna och tillsätt eventuellt några potatisar och koka dem mjuka med linserna.

Varianter

  • Istället för tomatpuré kan du ta krossade tomater.
  • Fryst hackad lök samt fryst hackad vitlök kan man också använda om man vill.
  • Tärnad potatis är valfritt men ger god smak, reder soppan lite och gör soppan lite matigare.
  • Lite timjan och ajvar eller en halv tesked curry, garam masala och gurkmeja är också gott i.
  • Andra grönsaker som tärnade morötter, gröna sojabönor, strimlad blomkål, hackad bladspenat, gröna ärtor, broccoli, rotselleri, stjälkselleri, andar bönor, tärnad färsk paprika och palsternacka funkar också.

4 portioner röd linssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 msk olivolja eller matolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 gul lök
  • 3 dl röda linser, okokta och torkade
  • 2 potatisar, tärnade
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • 1/2 dl tomatpuré
  • ca 1,2 liter vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 krm chiliflakes eller chili efter tycke
  • 1 msk citronsaft
  • Till servering: 8 msk creme fraiche eller Oalty Fraiche (vegan) samt gott bröd

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och pressa vitlök i en kastrull eller gryta med tjock botten.
  2. Fräs lök och vitlök i oljan.
  3. Skala potatisarna och dela dem i tärningar.
  4. Lägg i potatis och linser. Rör om och fräs i någon minut.
  5. Tillsätt tomatpuré, paprika, chiliflakes, salt, peppar och linser.
  6. Tillsätt vatten och buljongtärning. Koka gärna upp vatten i en tekokare så går det snabbare.
  7. Koka linssoppan i 20 minuter. Rör då och då. Blir soppan för tjock så är det bara att spä med mer vatten till önskad tjocklek.
  8. Smaka av så att linser och potatis är mjuka. Smaka av med citronsaft och chiliflakes samt salt och peppar.
  9. Servera linssoppan med en klick creme fraiche eller Oatly Fraiche. Ett gott bröd med hummus passar också till.
E-mail
Medel: 3.8 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 158 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.