Grön ärtsoppa

Grön ärtsoppa eller Crème Nignon. Enkel, snabb och god fransk ärtsoppa på gröna ärter. Glöm påssopporna - gör hemgjord soppa istället - egen soppa blir både nyttig och billig.

Med någon dl grädde, droppar tryffelolja och mousserande vin så blir soppan en festsoppa som passar till förrättssoppa. För vegan variant välj ex. Oatly havregrädde.

Servera med gott nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor. Lyxigt serveringsförslag med grädde osv: Vispa grädden lätt. Mousserande vin passar bra att dricka till men också att ha en skvätt i soppan. Grädden rör man också i precis innan servering ex. genom att någon msk ringlas i en ring när soppan är i tallriken. Tryffelolja kan man droppa tre, fyra droppar runt i ärtsoppan för en sista touch.

Enklast är att servera din Crème Nignon som den är eller med en klick creme fraiche. Självklart kan du ha fler andra kokta grönsaker efter tycke och smak. Prova rotselleri och purjolök.
 

4 portioner grön ärtsoppa

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 gram gröna ärter
  • 1 liten gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 dl grädde
  • 7 dl liter mjölk eller buljong av vatten och grönsaks- eller kycklingbuljongtärning
  • 2 msk hackad färsk persilja (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 4 msk citronsaft eller vinäger
  • Extra soppfyllning: 150 gram fläsk
  • 2 äpplen
  • 5 champinjoner
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 msk vinäger
  • 0,5 dl riven parmesan

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Fräs lök och vitlök några minuter i olivolja i en stor kastrull.
  3. Tillsätt ärtorna och fräs några minuter. Rör då och då.
  4. Tillsätt mjölk, buljong eller vatten och buljongtärning och koka upp.
  5. Tillsätt salt och peppar samt ev. persilja.
  6. Koka ärtsoppan på medelvärme i 15 minuter.
  7. Tillsätt grädden och koka upp.
  8. Mixa soppan med en stavmixer, mixa i matberedare eller mosa ärtorna med en potatisstöt.
  9. Smaka av soppan med salt, vitpeppar och citronsaft.
  10. Serveringsförslag med extra soppfyllning: Skölj och tärna äpplen (ev. med skal), tärna fläsk samt skala och hacka löken. Skölj och tärna svampen. Skala och finhacka vitlök.
  11. Fräs allt i olivolja några minuter. Salta och peppra samt smaka av med vinäger.
  12. Lägg en hög av fyllningen i mitten på varje tallrik och slå soppa runt vid servering. Garnera ev. med lite riven parmesan.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer