Grön ärtsoppa

Grön ärtsoppa eller Crème Nignon. Enkel, snabb och god fransk ärtsoppa på gröna ärter. Glöm påssopporna - gör hemgjord soppa istället - egen soppa blir både nyttig och billig.

Med någon dl grädde, droppar tryffelolja och mousserande vin så blir soppan en festsoppa som passar till förrättssoppa. För vegan variant välj ex. Oatly havregrädde.

Servera med gott nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor. Lyxigt serveringsförslag med grädde osv: Vispa grädden lätt. Mousserande vin passar bra att dricka till men också att ha en skvätt i soppan. Grädden rör man också i precis innan servering ex. genom att någon msk ringlas i en ring när soppan är i tallriken. Tryffelolja kan man droppa tre, fyra droppar runt i ärtsoppan för en sista touch.

Enklast är att servera din Crème Nignon som den är eller med en klick creme fraiche. Självklart kan du ha fler andra kokta grönsaker efter tycke och smak. Prova rotselleri och purjolök.

4 portioner grön ärtsoppa

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 gram gröna ärter
  • 1 liten gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 dl grädde
  • 7 dl liter mjölk eller buljong av vatten och grönsaks- eller kycklingbuljongtärning
  • 2 msk hackad färsk persilja (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 4 msk citronsaft eller vinäger
  • Extra soppfyllning: 150 gram fläsk
  • 2 äpplen
  • 5 champinjoner
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 msk vinäger
  • 0,5 dl riven parmesan

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Fräs lök och vitlök några minuter i olivolja i en stor kastrull.
  3. Tillsätt ärtorna och fräs några minuter. Rör då och då.
  4. Tillsätt mjölk, buljong eller vatten och buljongtärning och koka upp.
  5. Tillsätt salt och peppar samt ev. persilja.
  6. Koka ärtsoppan på medelvärme i 15 minuter.
  7. Tillsätt grädden och koka upp.
  8. Mixa soppan med en stavmixer, mixa i matberedare eller mosa ärtorna med en potatisstöt.
  9. Smaka av soppan med salt, vitpeppar och citronsaft.
  10. Serveringsförslag med extra soppfyllning: Skölj och tärna äpplen (ev. med skal), tärna fläsk samt skala och hacka löken. Skölj och tärna svampen. Skala och finhacka vitlök.
  11. Fräs allt i olivolja några minuter. Salta och peppra samt smaka av med vinäger.
  12. Lägg en hög av fyllningen i mitten på varje tallrik och slå soppa runt vid servering. Garnera ev. med lite riven parmesan.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-27

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer