Torsksoppa
Torsksoppa med räkor, saffran, grädde, potatis, morot, fänkål, palsternacka och vitt vin.
En riktigt god fiskgryta med torsk som passar till vardags, fest; huvudrätt eller förrätt.
Välj gärna MSC-märkt torsk. Förutom fin svensk torsk så har den goda norska Skrei-torsken säsong på vinterhalvåret.
Tillagning
- Skala räkor och spara räkorna i en skål samt lägg skalen i en stor kastrull. Täck över de skalade räkorna och ställ i kylen.
- Fräs räkskalen i olivolja några minuter.
- Tillsätt en liter vatten samt fiskbuljongtärningar och koka i 10 minuter.
- Skala och skär potatis, morötter och palsternackor i tärningar. Skölj och plocka bort ev. fult yttre skal på fänkålen och strimla den fint.
- Skala, dela och skär löken i fina skivor och finhacka vitlöken.
- Sila av räkskalen och spara fonden.
- Lägg i en klick smör i kastrullen och fräs lök och vitlök någon minut.
- Tillsätt potatis, morötter, palsternacka och fänkål samt fräs några minuter till under omrörning.
- Tillsätt räkfonden och timjan. Låt koka på medelvärme med lock tills potatis och rotfrukter är mjuka ca 20 minuter.
- Förbered torsken under tiden. Skär loss filén, skinn och plocka bort ben om du köpt hel torsk.
- Skär torsken i tärningar ca 2x2 cm.
- Tillsätt grädde, vitt vin samt saffran och koka upp.
- Smaka av med salt och vitpeppar.
- Vänd i torsken och låt sjuda någon minut tills torsken är kokt.
- Vänd i räkorna.
- Torsksoppan är klar att serveras.
Att dricka till
Ett vitt vin ex. ekfatslagrad Chardonnay passar till torsksoppan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 522 kcal