Torsksoppa

Torsksoppa med räkor, saffran, grädde, potatis, morot, fänkål, palsternacka och vitt vin.
En riktigt god fiskgryta med torsk som passar till vardags, fest; huvudrätt eller förrätt.
Välj gärna MSC-märkt torsk. Förutom fin svensk torsk så har den goda norska Skrei-torsken säsong på vinterhalvåret.
Ett vitt vin ex. Chardonnay passar till torsksoppan.

4 portioner torsksoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram torskfilé
  • 4 tärnade potatisar, ca 300 gram
  • 1 gul lök eller 20 cm purjolök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 3 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 fänkål
  • 1 liter vatten
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 2 kvistar färsk timjan eller 0,5 tsk torkad timjan
  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl vitt vin
  • 0,5 paket saffran
  • 400 gram räkor med skal
  • salt och vitpeppar

Tillagning

  1. Skala räkor och spara räkorna i en skål samt lägg skalen i en stor kastrull. Täck över de skalade räkorna och ställ i kylen.
  2. Fräs räkskalen i olivolja några minuter.
  3. Tillsätt en liter vatten samt fiskbuljongtärningar och koka i 10 minuter.
  4. Skala och skär potatis, morötter och palsternackor i tärningar. Skölj och plocka bort ev. fult yttre skal på fänkålen och strimla den fint.
  5. Skala, dela och skär löken i fina skivor och finhacka vitlöken.
  6. Sila av räkskalen och spara fonden.
  7. Lägg i en klick smör i kastrullen och fräs lök och vitlök någon minut.
  8. Tillsätt potatis, morötter, palsternacka och fänkål samt fräs några minuter till under omrörning.
  9. Tillsätt räkfonden och timjan. Låt koka på medelvärme med lock tills potatis och rotfrukter är mjuka ca 20 minuter.
  10. Förbered torsken under tiden. Skär loss filén, skinn och plocka bort ben om du köpt hel torsk.
  11. Skär torsken i tärningar ca 2x2 cm.
  12. Tillsätt grädde, vitt vin samt saffran och koka upp.
  13. Smaka av med salt och vitpeppar.
  14. Vänd i torsken och låt sjuda någon minut tills torsken är kokt.
  15. Vänd i räkorna.
  16. Torsksoppan är klar att serveras.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer