Torsksoppa

Torsksoppa med räkor, saffran, grädde, potatis, morot, fänkål, palsternacka och vitt vin.
En riktigt god fiskgryta med torsk som passar till vardags, fest; huvudrätt eller förrätt.
Välj gärna MSC-märkt torsk. Förutom fin svensk torsk så har den goda norska Skrei-torsken säsong på vinterhalvåret.
Ett vitt vin ex. Chardonnay passar till torsksoppan.

4 portioner torsksoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram torskfilé
  • 4 tärnade potatisar, ca 300 gram
  • 1 gul lök eller 20 cm purjolök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 3 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 fänkål
  • 1 liter vatten
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 2 kvistar färsk timjan eller 0,5 tsk torkad timjan
  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl vitt vin
  • 0,5 paket saffran
  • 400 gram räkor med skal
  • salt och vitpeppar

Tillagning

  1. Skala räkor och spara räkorna i en skål samt lägg skalen i en stor kastrull. Täck över de skalade räkorna och ställ i kylen.
  2. Fräs räkskalen i olivolja några minuter.
  3. Tillsätt en liter vatten samt fiskbuljongtärningar och koka i 10 minuter.
  4. Skala och skär potatis, morötter och palsternackor i tärningar. Skölj och plocka bort ev. fult yttre skal på fänkålen och strimla den fint.
  5. Skala, dela och skär löken i fina skivor och finhacka vitlöken.
  6. Sila av räkskalen och spara fonden.
  7. Lägg i en klick smör i kastrullen och fräs lök och vitlök någon minut.
  8. Tillsätt potatis, morötter, palsternacka och fänkål samt fräs några minuter till under omrörning.
  9. Tillsätt räkfonden och timjan. Låt koka på medelvärme med lock tills potatis och rotfrukter är mjuka ca 20 minuter.
  10. Förbered torsken under tiden. Skär loss filén, skinn och plocka bort ben om du köpt hel torsk.
  11. Skär torsken i tärningar ca 2x2 cm.
  12. Tillsätt grädde, vitt vin samt saffran och koka upp.
  13. Smaka av med salt och vitpeppar.
  14. Vänd i torsken och låt sjuda någon minut tills torsken är kokt.
  15. Vänd i räkorna.
  16. Torsksoppan är klar att serveras.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer