Torsksoppa

Introduktion och förberedelse

Torsksoppa med räkor, saffran, grädde, potatis, morot, fänkål, palsternacka och vitt vin.

En riktigt god fiskgryta med torsk som passar till vardags, fest; huvudrätt eller förrätt.

Välj gärna MSC-märkt torsk. Förutom fin svensk torsk så har den goda norska Skrei-torsken säsong på vinterhalvåret.

Att dricka till

Ett vitt vin ex. ekfatslagrad Chardonnay passar till torsksoppan.

Soppa med torsk och räkor samt palsternacka och morot som avrundas med lite grädde.
Soppa med torsk och räkor samt palsternacka och morot som avrundas med lite grädde.

4 portioner torsksoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram torskfilé
  • 4 tärnade potatisar, ca 300 gram
  • 1 gul lök eller 20 cm purjolök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 3 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 fänkål
  • 1 liter vatten
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 2 kvistar färsk timjan eller 0,5 tsk torkad timjan
  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl vitt vin
  • 0,5 paket saffran
  • 400 gram räkor med skal
  • salt och vitpeppar

Tillagning

  1. Skala räkor och spara räkorna i en skål samt lägg skalen i en stor kastrull. Täck över de skalade räkorna och ställ i kylen.
  2. Fräs räkskalen i olivolja några minuter.
  3. Tillsätt en liter vatten samt fiskbuljongtärningar och koka i 10 minuter.
  4. Skala och skär potatis, morötter och palsternackor i tärningar. Skölj och plocka bort ev. fult yttre skal på fänkålen och strimla den fint.
  5. Skala, dela och skär löken i fina skivor och finhacka vitlöken.
  6. Sila av räkskalen och spara fonden.
  7. Lägg i en klick smör i kastrullen och fräs lök och vitlök någon minut.
  8. Tillsätt potatis, morötter, palsternacka och fänkål samt fräs några minuter till under omrörning.
  9. Tillsätt räkfonden och timjan. Låt koka på medelvärme med lock tills potatis och rotfrukter är mjuka ca 20 minuter.
  10. Förbered torsken under tiden. Skär loss filén, skinn och plocka bort ben om du köpt hel torsk.
  11. Skär torsken i tärningar ca 2x2 cm.
  12. Tillsätt grädde, vitt vin samt saffran och koka upp.
  13. Smaka av med salt och vitpeppar.
  14. Vänd i torsken och låt sjuda någon minut tills torsken är kokt.
  15. Vänd i räkorna.
  16. Torsksoppan är klar att serveras.
E-mail
Medel: 4.1 (33 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 522 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-09-23

Tillbehör och liknande recept: