Skållade tomater eller tomatconcasse

Skållade, skalade och tärnade hackade tomater i tärningar kallas för tomatconcasse. Ett grundrecept på färska tärnade tomater som är mycket användbara i all matlagning. Lyxigare och godare än krossade tomater på burk. Och supergott att koka till tomatsås, använda till fisksoppa, ha att garnera med och strö över rätter som risotto, bruschetta eller blandas i som smaksättare i ex Bearnaisesås varianten Choronsås

Välj fina stora mogna tomater. Plommontomater eller Roma-tomater är bra att skålla då de har mycket fruktkött men det går bra med stora fina helst kravmärta kvisttomater. 

Storleken på tomatconcassen är beroende på vad de ska användas till och valfritt. Ska du koka sås, gryta samt soppa på dem så är formen ej så noga. Ska du garnera med dem och ha på slutet i maten så vill du att de ska vara snygga tärningar ca 8-20 mm x 8-20 mm. Man kan också använda och skära tomaterna som strimlor eller smala klyftor. 

Ska du bara ha lite tärnade tomater så finns det ett sätt utan att skålla tomater. Skär bort skinnet direkt genom att klyfta tomaterna, ta bort kärnorna och sedan skära loss tomatskinnet mot skärbrädan med en vass kniv och därefter hacka tomatköttet. 

600 gram skållade tärnade tomater motsvarar ca 1,5 burkar krossade tomater i matlagning. 1 kg färska tomater med skal räcker till 4 portioner tomatsås exempelvis. 

En snabb tomatsås kan du laga om du fräser och kokar ihop tomaterna med 2 msk olivolja, 1 klyfta vitlök, några blad färsk basilika, salt, svartpeppar och färsk riven parmesan. Koka några minuter och blanda med kokt pasta, riven parmesan samt färsk hackad basilika. 

600 gram skållade skalade tomater

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 kg tomater som Roma, Plommontomater eller kvisttomater

Tillagning

  1. Koka upp någon liter vatten i en kastrull eller panna. Det ska vara tillräckligt med vatten så att det täcker tomaterna sedan.
  2. Skär ett kryss i tomaternas topp. Skär bort blomfästet.
  3. Lägg ner tomaterna i det kokheta vattnet och sjud dem sedan i någon minut tills skinnet börjar lossna och går att dra av.
  4. Häll av och skölj kallt samt dra av skinnet.
  5. Dela tomaterna i klyftor och ta ur kärnorna.
  6. Tärna sedan tomatköttet i ca 1x1 cm tärningar eller valfri storlek.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer