Skållade tomater eller tomatconcasse

Skållade, skalade och tärnade hackade tomater i tärningar kallas för tomatconcasse. Ett grundrecept på färska tärnade tomater som är mycket användbara i all matlagning. Lyxigare och godare än krossade tomater på burk. Och supergott att koka till tomatsås, använda till fisksoppa, ha att garnera med och strö över rätter som risotto, bruschetta eller blandas i som smaksättare i ex Bearnaisesås varianten Choronsås

Välj fina stora mogna tomater. Plommontomater eller Roma-tomater är bra att skålla då de har mycket fruktkött men det går bra med stora fina helst kravmärta kvisttomater. 

Storleken på tomatconcassen är beroende på vad de ska användas till och valfritt. Ska du koka sås, gryta samt soppa på dem så är formen ej så noga. Ska du garnera med dem och ha på slutet i maten så vill du att de ska vara snygga tärningar ca 8-20 mm x 8-20 mm. Man kan också använda och skära tomaterna som strimlor eller smala klyftor. 

Ska du bara ha lite tärnade tomater så finns det ett sätt utan att skålla tomater. Skär bort skinnet direkt genom att klyfta tomaterna, ta bort kärnorna och sedan skära loss tomatskinnet mot skärbrädan med en vass kniv och därefter hacka tomatköttet. 

600 gram skållade tärnade tomater motsvarar ca 1,5 burkar krossade tomater i matlagning. 1 kg färska tomater med skal räcker till 4 portioner tomatsås exempelvis. 

En snabb tomatsås kan du laga om du fräser och kokar ihop tomaterna med 2 msk olivolja, 1 klyfta vitlök, några blad färsk basilika, salt, svartpeppar och färsk riven parmesan. Koka några minuter och blanda med kokt pasta, riven parmesan samt färsk hackad basilika. 

600 gram skållade skalade tomater

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 kg tomater som Roma, Plommontomater eller kvisttomater

Tillagning

  1. Koka upp någon liter vatten i en kastrull eller panna. Det ska vara tillräckligt med vatten så att det täcker tomaterna sedan.
  2. Skär ett kryss i tomaternas topp. Skär bort blomfästet.
  3. Lägg ner tomaterna i det kokheta vattnet och sjud dem sedan i någon minut tills skinnet börjar lossna och går att dra av.
  4. Häll av och skölj kallt samt dra av skinnet.
  5. Dela tomaterna i klyftor och ta ur kärnorna.
  6. Tärna sedan tomatköttet i ca 1x1 cm tärningar eller valfri storlek.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer