Skållade tomater eller tomatconcasse

Skållade, skalade och tärnade hackade tomater i tärningar kallas för tomatconcasse. Ett grundrecept på färska tärnade tomater som är mycket användbara i all matlagning.

Lyxigare och godare än krossade tomater på burk. Och supergott att koka till tomatsås, använda till fisksoppa, ha att garnera med och strö över rätter som risotto, bruschetta eller blandas i som smaksättare i ex Bearnaisesås varianten Choronsås.

Välj fina stora mogna tomater. Plommontomater eller Roma-tomater är bra att skålla då de har mycket fruktkött men det går bra med stora fina helst kravmärta kvisttomater.

600 gram skållade tärnade tomater motsvarar ca 1,5 burkar krossade tomater i matlagning. 1 kg färska tomater med skal räcker till 4 portioner tomatsås exempelvis.

Storleken på tomatconcassen är beroende på vad de ska användas till och valfritt. Ska du koka sås, gryta samt soppa på dem så är formen ej så noga.

600 gram skållade skalade tomater

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 kg tomater som Roma, Plommontomater eller kvisttomater

Tillagning

  1. Koka upp någon liter vatten i en kastrull eller panna. Det ska vara tillräckligt med vatten så att det täcker tomaterna sedan.
  2. Skär ett kryss i tomaternas topp. Skär bort blomfästet.
  3. Lägg ner tomaterna i det kokheta vattnet och sjud dem sedan i någon minut tills skinnet börjar lossna och går att dra av.
  4. Häll av och skölj kallt samt dra av skinnet.
  5. Dela tomaterna i klyftor och ta ur kärnorna.
  6. Tärna sedan tomatköttet i ca 1x1 cm tärningar eller valfri storlek.
Skållade, skalade samt tärnade tomater kallas tomatconcasse
Skållade, skalade samt tärnade tomater kallas tomatconcasse
Skär ett kryss i tomaterna och skålla dem i hett vatten sedan kan man lätta skala av skinnet i kallt vatten.
Skär ett kryss i tomaterna och skålla dem i hett vatten sedan kan man lätta skala av skinnet i kallt vatten.
Snabb tomatsås på skållade färska tomater
Snabb tomatsås på skållade färska tomater

Snabbvariant:

Ska du bara ha lite tärnade tomater så finns det ett sätt utan att skålla tomater. Skär bort skinnet direkt genom att klyfta tomaterna, ta bort kärnorna och sedan skära loss tomatskinnet mot skärbrädan med en vass kniv och därefter hacka tomatköttet.

Till garnering:

Ska du garnera med dem och ha på slutet i maten så vill du att de ska vara snygga tärningar ca 8-20 mm x 8-20 mm. Man kan också använda och skära tomaterna som strimlor eller smala klyftor.

Snabb tomatsås:

En snabb tomatsås kan du laga om du fräser och kokar ihop tomaterna med 2 msk olivolja, 1 klyfta vitlök, några blad färsk basilika, salt, svartpeppar och färsk riven parmesan. Koka några minuter och blanda med kokt pasta, riven parmesan samt färsk hackad basilika.

E-mail
Medel: 3.7 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 18 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-12-13