Korvsoppa

Korvsoppa med falukorv och rotfrukter blir en värmande, prisvärd och smakrik soppa. 

I soppan hade jag - förutom falukorv - potatis, palsternacka, kålrot och purjolök samt smaksatte med kryddpeppar, lagerblad, grönsaksbuljong och persilja. 

4 portioner korvsoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 morötter, 200 gram
  • 1/2 kålrot, 300 gram
  • 1 palsternacka, 200 gram
  • 1 msk neutral olja som majs- eller rapsolja
  • 500 gram falukorv
  • 1 msk smör
  • 4 potatisar, 400 gram
  • 1/4 purjolök, 50 gram
  • 3 tärningar grönsaksbuljong
  • 1,8 liter vatten
  • 1 lagerblad
  • 10 kryddpepparkorn
  • 5 gram färsk persilja eller 1 msk fryst hackad persilja

Tillagning

  1. Förbered och skala samt tärna potatis, morot, kålrot samt palsternacka.
  2. Dela och skölj purjolök samt skär i grova bitar.
  3. Skär falukorven i tärningar.
  4. Fräs morot, kålrot samt palsternacka i olja i tre minuter i en stor soppkastrull.
  5. Tillsätt buljongtärningar och vatten samt koka upp.
  6. Tillsätt potatis, purjolök samt kryddpeppar och lagerblad.
  7. Bryn falukorven i smör runt om.
  8. Tillsätt ev. fryst persilja om du använder det istället för färsk persilja.
  9. Tillsätt falukorven till soppan, .
  10. Koka upp samt koka på låg värme tills rotfrukterna är mjuka. Det tar ca 10 minuter.
  11. Smaka av med salt.
  12. Hacka färsk persilja grovt om du använder det samt strö över soppan till servering.
Till korvsoppan behöver du olja, morot, palsternacka, kålrot, korv, salt, smör, persilja, kryddpeppar, lagerblad, grönsaksbuljong, potatis samt purjolök.
Till korvsoppan behöver du olja, morot, palsternacka, kålrot, korv, salt, smör, persilja, kryddpeppar, lagerblad, grönsaksbuljong, potatis samt purjolök.
Fräs tärnad morot, kålrot och palsternacka i oljan i några minuter i en stor kastrull.
Fräs tärnad morot, kålrot och palsternacka i oljan i några minuter i en stor kastrull.
Tillsätt grönsaksbuljongtärningar.
Tillsätt grönsaksbuljongtärningar.
Tillsätt vatten.
Tillsätt vatten.
Tillsätt lagerblad och kryddpeppar.
Tillsätt lagerblad och kryddpeppar.
Bryn tärnad korv som ex. falukorv i smör så den får lite färg i smör i en stekpanna.
Bryn tärnad korv som ex. falukorv i smör så den får lite färg i smör i en stekpanna.
Lägg i tärnad skalad potatis, purjolök samt korv i soppan. Har du fryst persilja så tillsätt även den.
Lägg i tärnad skalad potatis, purjolök samt korv i soppan. Har du fryst persilja så tillsätt även den.
Koka upp och låt koka på låg värme tills potatis och rotfrukter är mjuka.
Koka upp och låt koka på låg värme tills potatis och rotfrukter är mjuka.
Smaka av med. Garnera med färsk hackad persilja om du vill.
Smaka av med. Garnera med färsk hackad persilja om du vill.

Serveringsförslag

  • Korvsoppan passar som lunch eller middag till vardags. Gott att ha med som utflyktsmat i termosen.
  • Efter soppa passar en efterrätt som klassisk äppelpaj eller pannkakor.

Förslag på bröd till

  • Knäckebröd med smör och ost passar gillar jag. Jag brukar rosta knäckebrödet på lägsta värme i brödrosten (utan att bränna det) och låt sedan svalna så blir det som nybakt.
  • Fler förslag som passar till soppan är surdegsbröd, grissini, baguette eller brytbröd.
  • En lyxigare variant är att göra varma mackor eller ostgratinerade breadsticks till soppan.

Val av korv

  • Jag lagade soppan med falukorv. Byt gärna mot finsk liknande korv HK Sininen Lenkki. 
  • Annan korv som passar är wienerkorv, kycklingkorv, vegokorv, lunchkorv mm. 

Varianter

  • Soppan kan smaksättas med några blad libbsticka. 
  • Annat som passar i soppan är rotselleri, vitkål, grönkål, persiljerot, rättika mm. 
  • Palsternacka och kålrot kan uteslutas. Ersätt i så fall gärna med mer potatis. 
  • Persilja är valfritt i. Du kan använda färsk kruspersilja och hacka grovt samt tillsätta på slutet eller ta fryst hackad persilja och koka med i soppan. 

Framförhållning

Förbered gärna soppan i god tid - gärna dagen innan - den blir godare när den stått ett tag och fått smak. 

 
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 104 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2025-04-01

Tillbehör och liknande: