Korvsoppa
Korvsoppa med falukorv och rotfrukter blir en värmande, prisvärd och smakrik soppa.
I soppan hade jag - förutom falukorv - potatis, palsternacka, kålrot och purjolök samt smaksatte med kryddpeppar, lagerblad, grönsaksbuljong och persilja.
Tillagning
- Förbered och skala samt tärna potatis, morot, kålrot samt palsternacka.
- Dela och skölj purjolök samt skär i grova bitar.
- Skär falukorven i tärningar.
- Fräs morot, kålrot samt palsternacka i olja i tre minuter i en stor soppkastrull.
- Tillsätt buljongtärningar och vatten samt koka upp.
- Tillsätt potatis, purjolök samt kryddpeppar och lagerblad.
- Bryn falukorven i smör runt om.
- Tillsätt ev. fryst persilja om du använder det istället för färsk persilja.
- Tillsätt falukorven till soppan, .
- Koka upp samt koka på låg värme tills rotfrukterna är mjuka. Det tar ca 10 minuter.
- Smaka av med salt.
- Hacka färsk persilja grovt om du använder det samt strö över soppan till servering.
Serveringsförslag
- Korvsoppan passar som lunch eller middag till vardags. Gott att ha med som utflyktsmat i termosen.
- Efter soppa passar en efterrätt som klassisk äppelpaj eller pannkakor.
Förslag på bröd till
- Knäckebröd med smör och ost passar gillar jag. Jag brukar rosta knäckebrödet på lägsta värme i brödrosten (utan att bränna det) och låt sedan svalna så blir det som nybakt.
- Fler förslag som passar till soppan är surdegsbröd, grissini, baguette eller brytbröd.
- En lyxigare variant är att göra varma mackor eller ostgratinerade breadsticks till soppan.
Val av korv
- Jag lagade soppan med falukorv. Byt gärna mot finsk liknande korv HK Sininen Lenkki.
- Annan korv som passar är wienerkorv, kycklingkorv, vegokorv, lunchkorv mm.
Varianter
- Soppan kan smaksättas med några blad libbsticka.
- Annat som passar i soppan är rotselleri, vitkål, grönkål, persiljerot, rättika mm.
- Palsternacka och kålrot kan uteslutas. Ersätt i så fall gärna med mer potatis.
- Persilja är valfritt i. Du kan använda färsk kruspersilja och hacka grovt samt tillsätta på slutet eller ta fryst hackad persilja och koka med i soppan.
Framförhållning
Förbered gärna soppan i god tid - gärna dagen innan - den blir godare när den stått ett tag och fått smak.
Uppskattat näringsvärde per portion: 104 kcal