Basilikaolja

Basilikaolja kan användas att dekorera och ge extra smak åt de flesta rätter som pastarätter, tomatsallad, carpaccio, grillade grönsaker, kokta småpotatisar med basilikaolja med mera.

Örtoljan håller sig några dagar övertäckt i kylen. Välj då en olja som rapsolja, solrosolja eller majsolja som ej stelnar i kylen - om du vill kunna ta ut och använda direkt från kylen.

Vill du ha en lite mer hållbar och finare örtolja så kan du sila den genom en silduk och sedan krama ur det sista så får du en klar och ren men fint färgad olja till garnering av rätter som soppor, förrätter och huvudrätter.

Då kan du förvara oljan i kylen i en plastflaska med pip för att lättare droppa över den i fint mönster på maten. Eller skeda ur en burk eller skål.

3 dl basilikaolja, ca 15 portioner

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 5 min
 • Klart på: 15 min

Ingredienser

 • 3 dl kallpressad olivolja eller rapsolja eller solrosolja om du ska förvara den i kylen
 • 1 kruka basilika

Tillagning

 1. Koka upp en liter vatten i en kastrull.
 2. Plocka basilikan, fina stjälkar kan också användas.
 3. Lägg ner stjälkarna i det kokande vattnet först, någon minut senare bladen.
 4. Vänd runt och sleva upp i en skål med is och vatten eller kallt rinnande vatten. Då håller sig den ljusa gröna färgen.
 5. Sila av vattnet och mixa basilikan med oljan. Smaka av med lite salt och peppar.
 6. Häll och sila ev. oljan genom en silduk för en ren fin basilikaolja.
 7. Häll över på en lufttät burk med lock eller flaska med kapsyl. Använd inom kort eller förvara i kylen flera dagar. Använd då en olja som ej stelnar (som solrosolja eller rapsolja) eller ta fram olja i tid så den hinner bli flytande till servering.
E-mail
Medel: 3.4 (25 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 177 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-25