Varma mackor med baguette

En variant på varma mackor med baguette som bröd. Här toppad med lök, vitlök, Dijonsenap, skinka, riven ost och chiliflakes. Skippa skinkan och ersätt ev. med hackad soltorkad tomat för en god vegetarisk varm macka.
Du kan välja annat gott att ha på mackorna som ex bacon, salami, champinjoner, tomatpuré, ananas och oregano. Om du har på skivad tomat så akta så du ej bränner dig när du äter den då tomaten mest innehåller skållhett vatten.

4 varma mackor med baguette

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 baguette
  • 2 msk smör
  • 2 msk Dijonsenap
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 8 skivor kokt eller rökt skinka
  • 3 dl riven ost ex. lagrad ost, gratängost eller pizzaost
  • 2 krm chiliflakes

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Dela baguetten på längden och lägg på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.
  3. Bred smör och Dijonsenap på baguettehalvorna.
  4. Skala och hacka lök samt pressa vitlöken. Tärna skinka och riv ost.
  5. Fördela löken på baguettehalvorna tillsammans med skinka, ost och chiliflakes.
  6. Grädda baguettehalvorna i 10-15 minuter mitt i ugnen tills osten smält och de fått fin ljust brun färg.
  7. Ta ut och servera direkt.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer