Yoghurtbröd

Ett grundrecept på grovt bröd bakat med yoghurt. Snabbt bakat utan jäst i brödformar. Gott bröd till frukost, soppa, buffé eller till husmanskost.

Du behöver 2 avlånga brödformar att baka i. Yoghurtbrödet kan smaksättas som du önskar ex. med brödkryddor, torkade frukter, nötter och frön enligt nedan. Du behöver inte ha i alla smaksättningarna utan ta det du gillar. Även mjölsorterna kan varieras ex. med dinkelmjöl osv. En del av yoghurten kan också ersättas med lingonsylt ex. 1 dl.

2 yoghurtbröd

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 3 dl grahamsmjöl
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 dl rågmjöl (grovt eller vanligt)
  • 1 dl rågkross
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 dl mörk sirap
  • 1 liter naturell yoghurt
  • 1 msk mald kummin
  • 1 msk mald fånkål
  • 1 msk mald anis
  • 1 dl torkade aprikoser
  • 1 dl russin
  • 1 dl hasselnötter
  • 0,5 dl pumpafrön
  • 1 msk smör till formarna

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda mjöl i en stor bunke med bikarbonat och salt.
  3. Tillsätt ev. smaksättning som brödkryddor och/eller torkade frukter, nötter och frön.
  4. Rör i sirap och yoghurt till en jämn deg.
  5. Smöra brödformarna.
  6. Dela degen på mitten och fördela i brödformarna.
  7. Grädda yoghurtbröden i nedre delen av ugnen i ca 60 min.
  8. Ta ut och låt svalna i formen eller lägg upp på galler om du vill ha hård yta.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer