Yoghurtbröd

Introduktion och förberedelse

Ett grundrecept på grovt bröd bakat med yoghurt. Snabbt bakat utan jäst i brödformar. Gott bröd till frukost, soppa, buffé eller till husmanskost.

Du behöver 2 avlånga brödformar att baka i.

Yoghurtbrödet kan smaksättas som du önskar ex. med brödkryddor, torkade frukter, nötter och frön enligt nedan. Du behöver inte ha i alla smaksättningarna utan ta det du gillar.

Även mjölsorterna kan varieras ex. med dinkelmjöl osv. En del av yoghurten kan också ersättas med lingonsylt ex. 1 dl.

2 yoghurtbröd

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 3 dl grahamsmjöl
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 dl rågmjöl (grovt eller vanligt)
  • 1 dl rågkross
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 dl mörk sirap
  • 1 liter naturell yoghurt
  • 1 msk mald kummin
  • 1 msk mald fänkål
  • 1 msk mald anis
  • 1 dl torkade aprikoser
  • 1 dl russin
  • 1 dl hasselnötter
  • 0,5 dl pumpafrön
  • 1 msk smör till formarna

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda mjöl i en stor bunke med bikarbonat och salt.
  3. Tillsätt ev. smaksättning som brödkryddor och/eller torkade frukter, nötter och frön.
  4. Rör i sirap och yoghurt till en jämn deg.
  5. Smöra brödformarna.
  6. Dela degen på mitten och fördela i brödformarna.
  7. Grädda yoghurtbröden i nedre delen av ugnen i ca 60 min.
  8. Ta ut och låt svalna i formen eller lägg upp på galler om du vill ha hård yta.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.