Pepparrotskött

Kokt grytkött av kalv eller lamm i pepparrotssås. Såsen gör du av den goda buljongen och smaksätter med grädde och finriven pepparrot.

Variationer: Istället för färsk pepparrot kan du ta pepparrot på tub. Du kan koka pepparrotskött av vanligt grytkött som högrev med eller utan ben. Räkna minst 1 kg med ben till nedan recept. Du kan välja att koka köttet med purjolök, palsternacka och rotselleri som ger god smak men de kan uteslutas. Morot och lök räcker fint.

Servera gärna med kokta grönsaker som morot, blomkål och gröna bönor. En skål med extra riven färsk pepparrot vid servering är gott till att strö över pepparrotsköttet för de som vill.

6 portioner pepparrotskött

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 45 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 800 gram benfritt kött av lammstek eller kalvhögrev (eller vanliga grytbitar av nötkött som högrev)
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 1 lagerblad
  • 1 msk vitpeppar
  • 2 tsk salt per liter vatten
  • 0,5 purjolök (valfritt)
  • 1 palsternacka (valfritt)
  • 1 liten bit rotselleri (valfritt)
  • 8 dl buljong från köttkoket
  • 2 dl grädde
  • 5 msk vetemjöl
  • 3 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk citronsaft
  • 1 dl finriven färsk pepparrot eller 6 msk pepparrot från tub
  • 0,5 dl hackad persilja

Tillagning

  1. Koka köttet: Skär ned köttet i mindre bitar ca 2x2 cm stora. Du kan också koka köttet i grövre bitar ex. om du kokar med ben och sedan skära köttet i mindre bitar och blanda i såsen vid servering.
  2. Lägg köttet i en kastrull och täck med vatten.
  3. Koka upp och skumma med en slev.
  4. Skala morot och skär i bitar samt tillsätt den.
  5. Skala löken och klyfta den grovt och tillsätt den.
  6. Tillsätt kryddor som lagerblad, vitpeppar och salt.
  7. Dela purjolöken och skölj den samt strimla den och tillsätt den.
  8. Skala palsternacka och rotselleri samt tärna grovt och tillsätt dem.
  9. Låt köttet koka på låg värme i 1 - 1,5 timmar tills köttet är mört.
  10. Häll av köttet i ett durkslag och spara buljongen i en kastrull.
  11. Koka potatis.
  12. PEPPARROTSSÅS: Gör en bottenredning: Smält smör i en kastrull och tillsätt vetemjöl. Rör om någon minut och häll i lite av köttbuljongen och rör runt till en jämn blandning utan klumpar.
  13. Tillsätt resten av köttbuljongen lite i taget under omrörning samt sedan grädden. Låt koka på svag värme i 5 minuter. Rör då och då.
  14. Riv pepparrot fint.
  15. Smaksätt pepparrotssåsen genom att tillsätta salt, vitpeppar, citronsaft samt pepparrot.
  16. Smaka av pepparrotssåsen med ev. mer salt och vitpeppar, samt ev. lite pepparrot.
  17. Skär köttet i 2x2 cm bitar om du kokt det i större bitar. Blanda ner köttet i såsen (plocka ev. bort vitpepparkornen samt lagerblad innan), vänd runt och koka upp.
  18. Garnera ev. med hackad persilja och mer riven pepparrot.
  19. Nu är pepparrotsköttet klart för servering.
  20. Servera pepparrotsköttet med kokt eller pressad potatis samt ev. kokta gröna bönor, blomkål och kokta morötter.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer