Pepparrotskött

Introduktion och förberedelse

Kokt grytkött av kalv eller lamm i pepparrotssås. Såsen gör du av den goda buljongen och smaksätter med grädde och finriven pepparrot.

Servera gärna med kokt potatis, potatismos eller pressad potatis; kokta grönsaker som morot, blomkål och gröna bönor.

En skål med extra riven färsk pepparrot vid servering är gott till att strö över pepparrotsköttet för de som vill.

Varianter:

Istället för färsk pepparrot kan du ta pepparrot på tub. Du kan koka pepparrotskött av vanligt grytkött som högrev med eller utan ben. Räkna minst 1 kg med ben till nedan recept.

Du kan välja att koka köttet med purjolök, palsternacka och rotselleri som ger god smak men de kan uteslutas. Morot och lök räcker fint.

6 portioner pepparrotskött

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 45 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 800 gram benfritt kött av lammstek eller kalvhögrev (eller vanliga grytbitar av nötkött som högrev)
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 1 lagerblad
  • 1 msk vitpeppar
  • 2 tsk salt per liter vatten
  • 0,5 purjolök (valfritt)
  • 1 palsternacka (valfritt)
  • 1 liten bit rotselleri (valfritt)
  • 8 dl buljong från köttkoket
  • 2 dl grädde
  • 5 msk vetemjöl
  • 3 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk citronsaft
  • 1 dl finriven färsk pepparrot eller 6 msk pepparrot från tub
  • 0,5 dl hackad persilja

Tillagning

  1. Koka köttet: Skär ned köttet i mindre bitar ca 2x2 cm stora. Du kan också koka köttet i grövre bitar ex. om du kokar med ben och sedan skära köttet i mindre bitar och blanda i såsen vid servering.
  2. Lägg köttet i en kastrull och täck med vatten.
  3. Koka upp och skumma med en slev.
  4. Skala morot och skär i bitar samt tillsätt den.
  5. Skala löken och klyfta den grovt och tillsätt den.
  6. Tillsätt kryddor som lagerblad, vitpeppar och salt.
  7. Dela purjolöken och skölj den samt strimla den och tillsätt den.
  8. Skala palsternacka och rotselleri samt tärna grovt och tillsätt dem.
  9. Låt köttet koka på låg värme i 1 - 1,5 timmar tills köttet är mört.
  10. Häll av köttet i ett durkslag och spara buljongen i en kastrull.
  11. Koka potatis.
  12. PEPPARROTSSÅS: Gör en bottenredning: Smält smör i en kastrull och tillsätt vetemjöl. Rör om någon minut och häll i lite av köttbuljongen och rör runt till en jämn blandning utan klumpar.
  13. Tillsätt resten av köttbuljongen lite i taget under omrörning samt sedan grädden. Låt koka på svag värme i 5 minuter. Rör då och då.
  14. Riv pepparrot fint.
  15. Smaksätt pepparrotssåsen genom att tillsätta salt, vitpeppar, citronsaft samt pepparrot.
  16. Smaka av pepparrotssåsen med ev. mer salt och vitpeppar, samt ev. lite pepparrot.
  17. Skär köttet i 2x2 cm bitar om du kokt det i större bitar. Blanda ner köttet i såsen (plocka ev. bort vitpepparkornen samt lagerblad innan), vänd runt och koka upp.
  18. Garnera ev. med hackad persilja och mer riven pepparrot.
  19. Nu är pepparrotsköttet klart för servering.
  20. Servera pepparrotsköttet med kokt eller pressad potatis samt ev. kokta gröna bönor, blomkål och kokta morötter.
E-mail
Medel: 3.9 (16 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer