Pepparrotskött
Kokt grytkött av kalv, lamm eller grytbitar av nötkött i pepparrotssås.
Såsen gör du av den goda buljongen och smaksätter med grädde och finriven pepparrot.
Tillagning
- KOKA KÖTTET: Skär ned köttet i mindre bitar ca 2x2 cm stora. Du kan också koka köttet i en hel bit eller större bitar exempelvis om du kokar med ben. Då tar du upp köttet efter du kokat det mört och skär köttet i mindre bitar och blandar i såsen till servering.
- Lägg köttet i en kastrull och täck med vatten.
- Koka upp och skumma med en slev.
- Skala morot och skär i bitar samt tillsätt den.
- Skala löken och klyfta den grovt och tillsätt den.
- Tillsätt kryddor som lagerblad, vitpepparkorn och salt.
- Dela purjolöken och skölj den samt strimla den och tillsätt den.
- Skala palsternacka och rotselleri samt tärna grovt och tillsätt dem.
- Låt köttet koka på låg värme i 1 - 1,5 timmar tills köttet är mört.
- Häll av köttet i ett durkslag och spara buljongen i en kastrull. Har du kokt en hel bit kött exempelvis med ben så låter du det svalna något och skär sedan av från benet och i lagom bitar ca 2x2 cm i storlek.
- Koka potatis.
- PEPPARROTSSÅS: Gör en bottenredning: Smält smör i en kastrull och tillsätt vetemjöl. Rör om någon minut och häll i lite av köttbuljongen och rör runt till en jämn blandning utan klumpar.
- Tillsätt resten av köttbuljongen lite i taget under omrörning samt sedan grädden. Låt koka på svag värme i 5 minuter. Rör då och då.
- Riv pepparrot fint.
- Smaksätt pepparrotssåsen genom att tillsätta salt, vitpeppar, citronsaft samt pepparrot.
- Smaka av pepparrotssåsen med ev. mer salt och vitpeppar, samt ev. lite pepparrot.
- Blanda ner köttet i såsen. Plocka eventuellt bort vitpepparkornen samt lagerblad innan. Vänd runt och koka upp.
- Garnera gärna med hackad persilja och mer riven pepparrot.
- Nu är pepparrotsköttet klart för servering.
- Servera pepparrotsköttet med kokt eller pressad potatis samt ev. kokta gröna bönor, blomkål och kokta morötter.
Serveringsförslag
- Servera gärna med kokt potatis, potatismos eller pressad potatis; kokta grönsaker som morot, blomkål och gröna bönor.
- En skål med extra riven färsk pepparrot vid servering är gott till att strö över pepparrotsköttet för de som vill.
Varianter
- Istället för färsk pepparrot kan du ta pepparrot på tub.
- Du kan välja att koka köttet med purjolök, palsternacka och rotselleri som ger god smak men de kan uteslutas. Morot och lök räcker fint.
Val av kött
Klassiskt är att använda kalvkött eller lammkött. Men jag tycker det blir gott även med annat grytkött som nötkött (högrev), grytbitar från fläsk som skinkstek eller grytkött från vilt som älg, hjort eller rådjur.
Med hel bit kött eller grytbitar
Istället för att köpa färdiga grytbitar eller skära köttet i kuber kan du koka en hel bit kött med eller utan ben. Räkna minst 1 kg med ben till nedan recept.
Då tar du upp köttet efter du kokat det mört och skär köttet i mindre bitar och blandar i såsen vid servering.
Framförhållning
Du kan förbereda och koka köttet dagen innan och låta det ligga i buljongen att svalna. Eller ta upp köttet och spara kött och buljong i var för sig. Förvara i kylen över natten. Då kan du även ta bort fett som stelnat på ytan om du önskar det.
Vegetarisk variant
Utan kött kan du laga med grönsaksbuljong eller vatten och grönsaksbuljongtärning samt sojagrytbitar eller quorngrytbitar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 340 kcal