Pepparrotskött

Kokt grytkött av kalv eller lamm i pepparrotssås. Såsen gör du av den goda buljongen och smaksätter med grädde och finriven pepparrot.

Variationer: Istället för färsk pepparrot kan du ta pepparrot på tub. Du kan koka pepparrotskött av vanligt grytkött som högrev med eller utan ben. Räkna minst 1 kg med ben till nedan recept. Du kan välja att koka köttet med purjolök, palsternacka och rotselleri som ger god smak men de kan uteslutas. Morot och lök räcker fint.

Servera gärna med kokta grönsaker som morot, blomkål och gröna bönor. En skål med extra riven färsk pepparrot vid servering är gott till att strö över pepparrotsköttet för de som vill.

6 portioner pepparrotskött

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 45 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 800 gram benfritt kött av lammstek eller kalvhögrev (eller vanliga grytbitar av nötkött som högrev)
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 1 lagerblad
  • 1 msk vitpeppar
  • 2 tsk salt per liter vatten
  • 0,5 purjolök (valfritt)
  • 1 palsternacka (valfritt)
  • 1 liten bit rotselleri (valfritt)
  • 8 dl buljong från köttkoket
  • 2 dl grädde
  • 5 msk vetemjöl
  • 3 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk citronsaft
  • 1 dl finriven färsk pepparrot eller 6 msk pepparrot från tub
  • 0,5 dl hackad persilja

Tillagning

  1. Koka köttet: Skär ned köttet i mindre bitar ca 2x2 cm stora. Du kan också koka köttet i grövre bitar ex. om du kokar med ben och sedan skära köttet i mindre bitar och blanda i såsen vid servering.
  2. Lägg köttet i en kastrull och täck med vatten.
  3. Koka upp och skumma med en slev.
  4. Skala morot och skär i bitar samt tillsätt den.
  5. Skala löken och klyfta den grovt och tillsätt den.
  6. Tillsätt kryddor som lagerblad, vitpeppar och salt.
  7. Dela purjolöken och skölj den samt strimla den och tillsätt den.
  8. Skala palsternacka och rotselleri samt tärna grovt och tillsätt dem.
  9. Låt köttet koka på låg värme i 1 - 1,5 timmar tills köttet är mört.
  10. Häll av köttet i ett durkslag och spara buljongen i en kastrull.
  11. Koka potatis.
  12. PEPPARROTSSÅS: Gör en bottenredning: Smält smör i en kastrull och tillsätt vetemjöl. Rör om någon minut och häll i lite av köttbuljongen och rör runt till en jämn blandning utan klumpar.
  13. Tillsätt resten av köttbuljongen lite i taget under omrörning samt sedan grädden. Låt koka på svag värme i 5 minuter. Rör då och då.
  14. Riv pepparrot fint.
  15. Smaksätt pepparrotssåsen genom att tillsätta salt, vitpeppar, citronsaft samt pepparrot.
  16. Smaka av pepparrotssåsen med ev. mer salt och vitpeppar, samt ev. lite pepparrot.
  17. Skär köttet i 2x2 cm bitar om du kokt det i större bitar. Blanda ner köttet i såsen (plocka ev. bort vitpepparkornen samt lagerblad innan), vänd runt och koka upp.
  18. Garnera ev. med hackad persilja och mer riven pepparrot.
  19. Nu är pepparrotsköttet klart för servering.
  20. Servera pepparrotsköttet med kokt eller pressad potatis samt ev. kokta gröna bönor, blomkål och kokta morötter.
E-mail
Medel: 4.1 (10 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2016-11-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Fira surströmmingen på klassiskt vis

Håll för näsan den tredje torsdagen i augusti för då är det traditionsenligt surströmmingspremiär. Här hittar du tips på hur du serverar surströmming, hur du öppnar surströmmingsburken samt klassiker som surströmmingsklämma.

Läs mer