Pepparrotskött

Kokt grytkött av kalv eller lamm i pepparrotssås. Såsen gör du av den goda buljongen och smaksätter med grädde och finriven pepparrot.

Servera gärna med kokt potatis, potatismos eller pressad potatis; kokta grönsaker som morot, blomkål och gröna bönor.

En skål med extra riven färsk pepparrot vid servering är gott till att strö över pepparrotsköttet för de som vill.

Varianter:

Istället för färsk pepparrot kan du ta pepparrot på tub. Du kan koka pepparrotskött av vanligt grytkött som högrev med eller utan ben. Räkna minst 1 kg med ben till nedan recept.

Du kan välja att koka köttet med purjolök, palsternacka och rotselleri som ger god smak men de kan uteslutas. Morot och lök räcker fint.

6 portioner pepparrotskött

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 45 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 800 gram benfritt kött av lammstek eller kalvhögrev (eller vanliga grytbitar av nötkött som högrev)
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 1 lagerblad
  • 1 msk vitpeppar
  • 2 tsk salt per liter vatten
  • 0,5 purjolök (valfritt)
  • 1 palsternacka (valfritt)
  • 1 liten bit rotselleri (valfritt)
  • 8 dl buljong från köttkoket
  • 2 dl grädde
  • 5 msk vetemjöl
  • 3 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk citronsaft
  • 1 dl finriven färsk pepparrot eller 6 msk pepparrot från tub
  • 0,5 dl hackad persilja

Tillagning

  1. Koka köttet: Skär ned köttet i mindre bitar ca 2x2 cm stora. Du kan också koka köttet i grövre bitar ex. om du kokar med ben och sedan skära köttet i mindre bitar och blanda i såsen vid servering.
  2. Lägg köttet i en kastrull och täck med vatten.
  3. Koka upp och skumma med en slev.
  4. Skala morot och skär i bitar samt tillsätt den.
  5. Skala löken och klyfta den grovt och tillsätt den.
  6. Tillsätt kryddor som lagerblad, vitpeppar och salt.
  7. Dela purjolöken och skölj den samt strimla den och tillsätt den.
  8. Skala palsternacka och rotselleri samt tärna grovt och tillsätt dem.
  9. Låt köttet koka på låg värme i 1 - 1,5 timmar tills köttet är mört.
  10. Häll av köttet i ett durkslag och spara buljongen i en kastrull.
  11. Koka potatis.
  12. PEPPARROTSSÅS: Gör en bottenredning: Smält smör i en kastrull och tillsätt vetemjöl. Rör om någon minut och häll i lite av köttbuljongen och rör runt till en jämn blandning utan klumpar.
  13. Tillsätt resten av köttbuljongen lite i taget under omrörning samt sedan grädden. Låt koka på svag värme i 5 minuter. Rör då och då.
  14. Riv pepparrot fint.
  15. Smaksätt pepparrotssåsen genom att tillsätta salt, vitpeppar, citronsaft samt pepparrot.
  16. Smaka av pepparrotssåsen med ev. mer salt och vitpeppar, samt ev. lite pepparrot.
  17. Skär köttet i 2x2 cm bitar om du kokt det i större bitar. Blanda ner köttet i såsen (plocka ev. bort vitpepparkornen samt lagerblad innan), vänd runt och koka upp.
  18. Garnera ev. med hackad persilja och mer riven pepparrot.
  19. Nu är pepparrotsköttet klart för servering.
  20. Servera pepparrotsköttet med kokt eller pressad potatis samt ev. kokta gröna bönor, blomkål och kokta morötter.
E-mail
Medel: 3.8 (12 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept