Hembakta grissini
Hembakta grissini eller brödpinnar som är tunna, spröda italienska bröd i form som pinnar.
Tillagning
- Värm vatten fingervarmt 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och rör i lite vatten så att jästen löser sig. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop till en deg. Spara lite mjöl till utbakningen. Degen ska släppa från degbunkens kanter. Du kan göra degen i matberedare också såklart.
- Jäs övertäckt med handduk eller plast i 40 minuter på varmt och odragigt ställe.
- Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 34 delar för smala grisinis eller 16 för tjockare grisinis. Eller blanda hälften av varje. Rulla dem till avlånga och smala grissinis. Förslagsvis lika långa som plåtens kortsida. Lägg grissinisarna på bakplåtspapper med någon cm mellanrum på ugnsplåt.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Pensla pinnarna med lite mjölk och strö ev. över sesamfrön eller vallmofrön (valfritt) och grädda dem i 25 minuter tills de fått färg och är spröda. Låt svalna på galler och förvara torrt.
Serveringsförslag
- Goda som snacks eller tilltugg innan maten, till buffé, utflykt eller till soppa med mera.
- På en buffé eller som snacks innan maten kan man linda parmaskinka runt grissini-bröden.
- Med lite goda oliver, några skivor god salami, soltorkade tomater i olja och vips så har du en goda tilltugg till drinken eller innan maten.
Tips
- Grissinis år godast nybakta. Kan också frysas och värmas.
- Grissinis bakas helst och bäst på italienskt durumvetemjöl (samma som pasta och pista görs på). Det går dock bra baka egna grissinis med vanligt vetemjöl också.
- Du kan göra 34 tunna grissinis (lika smala som de köpta) eller lite tjockare och mjukare (16 st) som passar till soppa eller kuvertbröd. De tjockare kan du pensla med lite mjölk och strö över sesamfrön eller vallmofrön på.
Uppskattat näringsvärde per portion: 51 kcal