Klassiska och nya recept till midsommarfesten

Midsommarmatens stjärnor är jordgubbar, matjessill, färskpotatis och gräddfil men några bubblare får också plats.

Midsommarmat Klassisk midsommarmat är matjessill, gräddfil och färskpotatis. Lagrad ost, smör och knäckebröd samt nubbe för de som önskar hör också till. Sen avslutas allt förslagsvis med jordgubbstårta.

Fira midsommar med svenska klassiker och komplettera kanske med lite nyheter.

Här hittar du såväl klassiska recept som tips på variation och nya rätter till midsommarbuffén.

Vi äter midsommarmaten på lite olika vis och många har sina olika familjetraditioner. Sill och nubbe till förrätt, sen grillning som avslutas med jordgubbar är kanske vanligast.

Andra dukar upp fler rätter till ett större midsommarbord, några packar en picknick eller har knytkalas.

Firar man med många andra då blir det lätt lite kaos. Då får man hjälpas åt samt hålla det enkelt. Kanske ha knytkalas.

Vanligast är färskpotatis, sill, gräddfil, jordgubbar samt den lilla nubben (för de som önskar) sedan kan man fylla upp magen med nästan vad som helst som är somrigt - förslagsvis paj, smårätter och matiga sallader. Vanligt är också att grillen åker fram vid fint väder.

Klassiskt på midsommarbordet:

Lite alternativ att äta på vid lunch, eftermiddag och kväll

 • Midsommarpicknick och midsommarknytis. Förutom sill och färskpotatis med tillbehör så kan man dela upp och ta med en till två rätter var. Smidiga rätter är pajer, potatissallad, lax, kallskuret osv.
 • Klassisk midsommarbuffé med många eller färre rätter.
 • Förrätt med midsommarklassiker som nubbe och sill med tillbehör och sen grillning. Tillsammans med den klassiska midsommarmaten så passar det att grilla. Man kan börja till lunch, eftermiddagen eller mot kvällen med lite klassisk midsommarmat. Sedan grillar man och får något mer matigt mot eftermiddag eller kväll.

Kokt färskpotatis Kanske det viktigaste och godaste på midsommarbordet är kokt färskpotatis. Potatiskokningen måste tas på allvar. Är den överkokt eller hård är det katastrof.

Kokt färskpotatis

Att koka färskpotatisen borde vara ett hedersuppdrag. Några tips för att lyckas med färskpotatiskoket är:

 • Koka upp vatten först och häll över potatisen eller tillsätt potatisen till kokande vatten. Speciellt om du kokar en stor kastrull potatis. Thekokare är smidigt. På så vis kan du lättare hålla koll på tiden.
 • Ta med dillstjälkarna. Ta vara på dillstjälkarna när du hackar dill till annat på midsommarbordet och låt de koka med potatisen.

Paj går alltid hem

Paj passar att fylla ut magen med och är smidigt att baka innan och ta med till picknick, knytis och midsommarbuffé. Baka en Västerbottenpaj eller klassisk Quiche Lorraine från Frankrike med lagrad ost och skinka. Eller prova en ostpaj med tre sorters ost - skinkan är bytt mot fetaost och lagt till lite mer smak genom parmesanost. Den är då vegetarisk (om du inte bryr dig om hur osten ystats) så den passar allas smaker.

Här finns fler pajrecept >>Paj till midsommar Ostpaj med tre sorters ost får en fyllig ostsmak som passar till svensk traditionell mat som sill och nubbe.

Smaksätt lite sill själv

Ska du göra en egen sill och gillar vitlök så ska du prova att göra egen vitlökssill. Själv älskar jag sill med rostad vitlök. Vitlökssillen blir då mycket god, mild och fyllig i smaken. Pesto kan du göra själv eller köpa färdig. Det är en sås med basilika, pinjenötter och olivolja som enkelt ger god smak även till inlagd sill - här en variant jag döpt till pestosill.

Lägg in din egen sill eller strömming

Gillar du sill och strömming så tycker jag det är värt att göra egen inläggning och/eller smaksättning. En smidig och god medelväg är att köpa sk inläggningssill och smaksätta själv. Köpt färdig inlagd och smaksatt sill kan vara utmärkt. Men konsistens och smak kan vara lite sådär på de köpta smaksatta inlagda sillarna.

Klassiker som matjessillen är såklart undantag. Vidare är det inte alla som uppskattar eller äter så mycket sill eller strömming (vilket kan bero på att de inte smakat heminlagd). Men någon sill måste det ju vara på midsommarbordet.

 • läs på och bestäm dig vilken råvara du vill utgå ifrån - rå sill; saltsill; inläggningssill; eller fem-minuterssill.
 • planera inköp och vilken eller vilka typer och smaker du vill ha - med klar ättikslag eller med krämig sås som gräddfil.

Fördelar:

 • Du sätter själv smak. Gör ex. tre varianter med olika smaker som ex. löksill, vitlökssill och currysill eller valfria varianter.
 • Du får mer tuggmotstånd och bättre konsistens - detta gäller framförallt om du lägger in rå sill samt saltsill från grunden. De färdiga inläggningssillarna och fem-minuters sill har samma konsistens som den inlagda färdiga sillen på burk.
 • Det kan bli billigare.
 • Mer status på midsommarbordet.

Nackdelar:

 • Jobbet att lägga in samt att det tar tid då sillen ska ligga inlagd så den blir klar i god tid innan. Tips är att börja några dagar eller någon vecka innan med att lägga sill.

Sillen ett måste för många

Sill eller strömming är klassisk svensk mat till alla våra högtider. Några olika sillar och strömmingar - kanske med kokta ägg eller fyllda ägghalvor samt ev. kokt potatis till - passar därför till förrätt eller på en buffé.

Midsommartallrik En midsommartallrik med färskpotatis, matjessill, hackad gräslök, gräddfil, Jansson, ost- och skinkpaj, kokta späda morötter, rädisor samt knäckebröd med smör och Västerbottenost.

Matjessill passar bra att servera som den är garnerade med hackad dill eller göra till en röra.
Sill eller strömming finns att köpa färdig eller så kan du lägga in egen.

Med färsk sill

Är sillen färsk kan du gärna frysa den ett dygn innan om du ej köper redan fryst rensad sill.

Grundinläggning för rå sill och strömming >>

En variant är att grava fisken i socker, salt, ättika och olja först, sedan i en ättikslag och vidare smaksättning.

Alternativ är att grava fisken i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten).

Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill).

Sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.

Med saltsill

Saltsill måste man vattna ur innan inläggning. Då lägger du den i rejält med vatten i minst 12 timmar (över natten). Byt gärna vatten någon gång. Köpt urvattnad saltsill tycker jag är för salt så den kan man vattna ur några timmar den med. Lägg sedan in i 1-2-3 lag i två dygn (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten).

Med inläggningssill

Färdigköpt sk inläggningssill (urvattnad saltsill) kan du gärna vattna ur lite extra några timmar i kallt vatten den också. Lägg sedan in själv i 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten) i något dygn. Ska den sedan smaksättas så ska den helst stå två dygn till med smaksättningen och få god smak.

Det finns också färdig inläggningssill från ex. Abba 5-minuterssill som är inlagd och klar för smaksättning samt klar att äta direkt. Den rekommenderar jag om du snabbt vill smaksätta lite egen sill.

5-minuters snabbsill i tre smaker
Senapssill, variant på Brantevikssill med lök och kryddpeppar samt vitlökssill med ton av chili. Tre snabba och goda inläggningar som ger smak åt den redan inlagda 5-minuterssillen.

Några goda klassiska sill- och strömmingsrecept:

Här har jag skrivit mer fakta om sill och strömming samt inläggningar >>Silltårta Nej, det är inte jordgubbstårta. Detta är en silltårta. Frusen kan den också kallas sillparfait. En tårta som passar utmärkt till snaps. En parfait är vanligtvis en efterrätt men fryser du vispad grädde med sill, lök och dill blir det en midsommartårta - serveras tinad.

Tårta med sill kan det vara något?

 • Matjestårtan har blivit en klassiker idag. Här en variant som är smidig att förbereda innan och fryses. Frusen vispad grädde blir som en slags parfait fast med vuxna smaker av matjessill, lök och dill. En festlig, kylig och god variant av matjessillen.

Passar både som bufferätt till midsommarbordet såväl som till förrätt med en nubbe och mörkt bröd.

Midsommar-röror

Gubbröra
Klassisk röra med kokt ägg, rödlök och matjesill.

Nubbesallad
En sallad med matjes som liknar gubbröra men med kokt potatis också samt salladslök istället för rödlök.

Fler förslag till midsommarbuffé eller till förrätt

Lökvåfflor med matjessill
Gott och annorlunda på midsommarbuffén. Baka våfflor med hackad lök i smeten och toppa med matjessill, kokt ägg och gräddfil. Eller prova lökvåfflor med rök lax eller rom och gräddfil. Passar även bra som förrätt om du ex. grillar som huvudrätt.

Lökvåfflor med matjessill Lökvåfflor med matjessill, kokt ägg och gräddfil passar på midsommarbuffé eller som midsommarinspirerad förrätt ex. om du sedan grillar eller bjuder på en annan huvudrätt. Blir också gott med lax eller rom.

Matjessallad
En god sallad eller röra med matjessill till sillbordet. Matjessill med purjolök, dill, paprika samt rödlök i matyoghurt och crème fraiche.

Fat med goda grejer

Ett smidigt sätt att servera en eller flera midsommarrätter är att lägga upp midsommarbetonade ingredienser på fat. Det blir vackert, gott och är smidigt för flera. Nedan med matjessill men det går utmärkt med inlagd sill, böckling (rökt sill), gravad lax, gravad sik, varmrökt lax osv.

Matjesfat med matjessill, tärnade inlagda rödbetor, hackad dill; rödlök och kokt ägg toppat med några msk brynt smör. Hacka alla ingredienser utom smör i fina delar och lägg i lager på ett serveringsfat med höga kanter (ex. Gratängform). Skeda över några msk brynt smör över hela.

Varmrökt lax med gurksallad
Varmrökt lax med crème fraiche och gurka. Kanske den enklaste rätten då du köper färdig varmrökt lax. Servera den ljummen från ugnen med crème fraiche samt ev. kokt potatis till. Passar på midsommarbuffén eller som midsommarlunch.

Janssons Frestelse
Potatis, grädde och ansjovisgratäng är alltid ett säkert kort till svenska högtider.

Gillar du sushi?

Gravad lax är typiskt Skandinaviskt. I Japan njuts lax rå med inlagd ingefära, soja och wasabi (grön pepparrot). Dessa tillbehör går också utmärkt med gravad lax tycker jag.

Färsk eller gravad lax med inlagd ingefära, soja och wasabi
Servera ett fat skivad färsk eller gravad lax med japanska tillbehör. Ställ en burk inlagd ingefära (gari), en liten flaska ljus japansk soja samt en tub eller torkad grön pepparrot (wasabi) vid sidan. Laxen äts sedan doppad i lite soja, med en bit ingefära och med en knivsudd grön pepparrot (stark). Njut. Utmärkt gott till kyld snaps.

Väljer du färsk lax så är det extra viktigt att du håller den kyld vid servering - du kan ställa fatet på ett större fat eller ugnsplåt med isbitar eller på en frysklamp.

Lite mer att tugga på

Kött som ex. grillade revbensspjäll är gott som omväxling till all fisk och fyller upp magen. Revbensspjällen försteks innan och kan sedan grillas så de får lite yta och blir varma vid servering. Passar också fint till vickning. Istället för revbenspjäll så kan du såklart grilla något annat du gillar som marinerad kycklingfile, grillspett eller ex. lax.

En klassisk Caesarsallad eller blandad sallad med salladssorter av ljust och mörkgrönt kan kombineras med vinröda blad som ger ett gott synintryck. Välj ex. isbergssallad, rossisallad, friséesallad, ruccolla, spenat osv och blanda efter tycke. Servera gärna god olivolja, vinäger, salt och peppar vid sidan av salladen (tar du på dressing direkt så tycker jag salladen slokar så fort speciellt om den står länge på en buffé).

Grilltips till midsommar >>
Här hittar du en artikel full med grilltips, grillrecept samt såser och tillbehör.

Baka ett gott bröd

Gott ny- och hembakt göd är alltid uppskattat. Förslag är ett valfritt hembakt bröd, bondbröd eller lökbröd - fyllt med ett lager lök som ger god sötaktig och aromatisk smak. Smör är valfritt till och riktigt festligt är hemgjort smör av creme fraiche till brödet.

Hembakt knäckebröd

Här är två varianter på hembakt knäckebröd som båda blir mycket goda - en med och en utan jäst. Se till att kavla ut knäckebröd med jämn tjocklek så bakas de jämnt och fint. jordgubbstarta Jordgubbstårta eller midsommartårta med grädde, sockerkaksbottnar och vaniljkräm

Till efterrätt och dessert:

Klassisk jordgubbstårta
Färska svenska jordgubbar med lösvispad grädde och socker är en klassiker på midsommarbordet.

Grillade revbensspjäll Grillade tjocka köttiga revbensspjäll blir möra om de kokas innan och får god smak av barbequemarinad.

Variera jordgubbstårtan

Jordgubbarna är ju klassiska som efterrätt på midsommar. Serverade med vispad grädde eller som jordgubbstårta.

Marängtårta är en annan klassiker.

Kokostårta med jordgubbar är en god variant med marängbottnar, vispad grädde och jordgubbar. Kokos får här stå för det nya. En mycket god kombination. Speciellt gott med sött dessertvin med tropiska inslag. Förslag är av druvan Semillon från USA eller Australien. Eller svensk punsch.

En variant är Midsommarbakelser - sockerkaka toppad med grädde och gottis serverade och upplagda portionsvis på fat.

Jordgubbsbakelser - en till variant på jordgubbstårtan fast som portionsbakelser. Med lite segare och god tårtbotten men med grädde och tårtfyllning.

Eller prova fläderpannacotta med färska jordgubbar.

Dryckestips till midsommar:

Dricka till midsommar >>
Tips på fördrinkar, somriga bål och välkomstdrinkar samt dryck till många hittar du här.

Tips på snaps
Gör det lätt för dig och prova citronsnaps eller flädersnaps som är enkla och snabba att göra.

Bittra snapsar och snapsar smaksatta med dill och kummin mm ska i helst ligga till sig några veckor. Sedan använder man den essensen och smaksätter fler flaskor med.

Men ex. citron och fläder ger snabbt smak och blandas direkt i flaskan. Välj ett neutralt brännvin eller vodka exempelvis Brännvin special eller ”skeppet”.

Vilka datum firas midsommar?

Midsommarafton firas olika datum varje år beroende på när fredagen infaller mellan 19-26 juni. Midsommardagen är dagen efter på lördagen.

 • 2019 infaller midsommarafton den fredagen den 21 juni och midsommardagen lördagen den 22 juni.
 • 2020 infaller midsommarafton den fredagen den 19 juni och midsommardagen lördagen den 20 juni.
 • 2021 infaller midsommarafton den fredagen den 25 juni och midsommardagen lördagen den 26 juni.
 • 2022 infaller midsommarafton den fredagen den 24 juni och midsommardagen lördagen den 25 juni.
 • 2023 infaller midsommarafton den fredagen den 23 juni och midsommardagen lördagen den 24 juni.

Alla Receptfavoriters midsommarrecept >>

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2020-07-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.