Klassiska och nya recept till midsommarfesten

Midsommarmat med klassiska och nya recept. Midsommarmatens stjärnor är såklart jordgubbarna, matjessillen, färskpotatisen och gräddfilen.

Midsommarmat Klassisk midsommarmat är matjessill, gräddfil och färskpotatis. Lagrad ost, smör och knäckebröd samt nubbe för de som önskar hör också till. Sen avslutas allt förslagsvis med jordgubbstårta.

Fira midsommar med svenska klassiker och komplettera kanske med lite nyheter. Här hittar du såväl klassiska recept som tips på variation och nya rätter till midsommarbuffén.

Vi äter midsommarmaten på lite olika vis och många har sina olika familjetraditioner. Sill och nubbe till förrätt, sen grillning som avslutas med jordgubbar är kanske vanligast. Andra dukar upp fler rätter till ett större midsommarbord, några åker på picknick eller till vänner på knytkalas.

Firar man med många andra ex. på landet då blir det lätt lite kaos. Då får man hjälpas åt samt hålla det enkelt. Kanske ha knytkalas. Bara folk får färskpotatis, sill, gräddfil, jordgubbar samt den lilla nubben så kan man sedan fylla upp magen med nästan vad som helst som är somrigt ex. paj. Vanligt är också att grillen åker fram vid fint väder.

Måsten på midsommarbordet:
• matjessill, lagrad ost och knäckebröd (rosta gärna knäckebrödet).
• kokt färskpotatis med smör och salt
• gräddfil med hackad gräslök
• färska jordgubbar ex. med vispad grädde eller glass. Eller jordgubbstårta.

Organisera maten på midsommar - några vanliga alternativ att äta på till midsommar:
• Midsommarpicknick och midsommarknytis. Förutom sill och färskpotatis med tillbehör så kan man dela upp och ta med en till två rätter var. Smidiga rätter är pajer, potatissallad, lax, kallskuret osv. 
• Klassisk midsommarbuffé med många eller färre rätter.
• Förrätt med midsommarklassiker som nubbe och sill med tillbehör och sen grillning. Tillsammans med den klassiska midsommarmaten så passar det att grilla på midsommar. Många börjar med midsommarmaten som en slags förrättsbuffé. Sedan grillar man och får något mer matigt.

Kokt färskpotatis Kanske det viktigaste och godaste på midsommarbordet är kokt färskpotatis. Potatiskokningen måste tas på allvar. Är den överkokt eller hård är det katastrof.

Kokt färskpotatis
Att koka färskpotatisen borde vara ett hedersuppdrag. Några tips för att lyckas med färskpotatiskoket är:
• Koka upp vatten först och häll över potatisen eller tillsätt potatisen till kokande vatten. Speciellt om du kokar en stor kastrull potatis. Thekokare är smidigt. På så vis kan du lättare hålla koll på tiden.
• Ta med dillstjälkarna. Ta vara på dillstjälkarna när du hackar dill till annat på midsommarbordet och låt de koka med potatisen.

Hembakt knäckebröd
Här är två varianter på hembakt knäckebröd som båda blir mycket goda - en med och en utan jäst. Se till att kavla ut knäckebröd med jämn tjocklek så bakas de jämnt och fint. 

Lägg in din egen sill eller strömming
Gillar du sill och strömming så tycker jag det är värt att göra egen inläggning och/eller smaksättning. En smidig och god medelväg är att köpa sk inläggningssill och smaksätta själv. Fördelar är att:
• du sätter själv smak. Gör ex. tre varianter med olika smaker som ex. löksill, vitlökssill och currysill eller valfria varianter. 
• får mer tuggmotstånd och bättre konsistens. 
• det kan bli billigare.
• mer status på midsommarbordet.
Nackdelar:
• jobbet att lägga in samt att det tar tid då sillen ska ligga inlagd så den blir klar i god tid innan. Tips är att börja några dagar eller någon vecka innan med att lägga in sillen.

Köpt färdig inlagd och smaksatt sill kan vara utmärkt – dock mest vid tidsbrist.  Konsistensen och smaken kan vara lite sådär på de köpta smaksatta inlagda sillarna. Men klassiker som matjessillen är såklart undantag. Vidare är det inte alla som uppskattar eller äter så mycket sill eller strömming (vilket kan bero på att de inte smakat heminlagd). Men någon sill måste det ju vara på midsommarbordet

Sill eller strömming är klassisk svensk mat till alla våra högtider. Några olika sillar och strömmingar - kanske med kokta ägg eller fyllda ägghalvor samt ev. kokt potatis till - passar därför till förrätt eller på en buffé.

Midsommartallrik En midsommartallrik med färskpotatis, matjessill, hackad gräslök, gräddfil, Jansson, ost- och skinkpaj, kokta späda morötter, rädisor samt knäckebröd med smör och Västerbottenost.

Matjessill passar bra att servera som den är garnerade med hackad dill eller göra till en röra.
Sill eller strömming finns att köpa färdig eller så kan du lägga in egen.

Färsk eller fryst sill blir mycket god om man lägger in den själv. Poängen med inläggningen är att fisken blir hållbar, fast och smakfull samt att de små ben som är kvar blir så mjuka att de ej känns. Sill kan läggas in hel (eller i bitar) rensad med ben eller som filéer utan skinn. Är sillen färsk kan du gärna frysa den ett dygn innan om du ej köper redan fryst rensad sill. En variant på inlagd sill eller strömming är att grava fisken i socker, salt, ättika och olja först, sedan i en ättikslag och vidare smaksättning. Alternativ är att grava fisken i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill).
Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.

Saltsill måste man vattna ur innan inläggning. Då lägger du den i rejält med vatten i minst 12 timmar (över natten). Byt gärna vatten någon gång. Köpt urvattnad saltsill tycker jag är för salt så den kan man vattna ur några timmar den med. Lägg sedan in i 1-2-3 lag i två dygn (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). 

Färdigköpt sk inläggningssill (urvattnad saltsill) kan du gärna vattna ur lite extra några timmar i kallt vatten den också. Lägg sedan in själv i 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten) i något dygn. Ska den sedan smaksättas så ska den helst stå två dygn till med smaksättningen och få god smak. Det finns också färdig inläggningssill från ex. Abba 5-minuterssill som är inlagd och klar för smaksättning samt klar att äta direkt. Den rekommenderar jag om du snabbt vill smaksätta lite egen sill.

5-minuters snabbsill i tre smaker
Senapssill, variant på Brantevikssill med lök och kryddpeppar samt vitlökssill med ton av chili. Tre snabba och goda inläggningar som ger smak åt den redan inlagda 5-minuterssillen.

Grundinläggning för rå sill och strömming >>

Några goda sill- och strömmingsrecept:
Currysill
Sill eller strömming med vitlök
Senapssill
Stekt inlagd strömming

Mer fakta om sill och strömming samt inläggningar>>

Fler rätter som passar på midsommarbuffé eller som förrätt till midsommarmiddagen:

Lökvåfflor med matjessill
Gott och annorlunda på midsommarbuffén. Baka våfflor med hackad lök i smeten och toppa med matjessill, kokt ägg och gräddfil. Eller prova lökvåfflor med rök lax eller rom och gräddfil. Passar även bra som förrätt om du ex. grillar som huvudrätt.

Lökvåfflor med matjessill Lökvåfflor med matjessill, kokt ägg och gräddfil passar på midsommarbuffé eller som midsommarinspirerad förrätt ex. om du sedan grillar eller bjuder på en annan huvudrätt. Blir också gott med lax eller rom.

Matjessallad
En god sallad eller röra med matjessill till sillbordet. Matjessill med purjolök, dill, paprika samt rödlök i matyoghurt och crème fraiche.

Matjessilltårta
En modern klassiker är matjestårtan. Matjestårta är inte en söt tårta utan en tårta med kavring till botten toppad med fyllning lik en mousse smaksatt med matjessill.

Fat med goda grejer
Ett smidigt sätt att servera en eller flera midsommarrätter är att lägga upp midsommarbetonade ingredienser på fat. Det blir vackert, gott och är smidigt för flera. Nedan med matjessill men det går utmärkt med inlagd sill, böckling (rökt sill), gravad lax, gravad sik, varmrökt lax osv.
- Matjesfat med matjessill, inlagda rödbetor, dill, rödlök, kokt ägg och brynt smör. Hacka alla ingredienser utom smör i fina delar och lägg i lager på ett serveringsfat med höga kanter (ex. Gratängform). Skeda över några msk brynt smör över hela.

Varmrökt lax med gurksallad
Varmrökt lax med crème fraiche och gurka. Kanske den enklaste rätten då du köper färdig varmrökt lax. Servera den ljummen från ugnen med crème fraiche samt ev. kokt potatis till. Passar på midsommarbuffén eller som midsommarlunch.

Janssons Frestelse
Potatis, grädde och ansjovisgratäng är alltid ett säkert kort till svenska högtider. 

Ost- och skinkpaj
En god nybakt paj funkar på alla buffé-bord och kan lagas i god tid. Kan serveras varm eller kall.

Grilltips till midsommar >>
Här hittar du en artikel full med grilltips, grillrecept samt såser och tillbehör.

Till efterrätt och dessert på midsommar:
Klassisk jordgubbstårta
Färska svenska jordgubbar med lösvispad grädde och socker är en klassiker på midsommarbordet. Jordgubbstårta är en annan klassiker.

jordgubbstarta Jordgubbstårta eller midsommartårta med grädde, sockerkaksbottnar och vaniljkräm.

Dryckestips till midsommar:
Dricka till midsommar >>
Tips på fördrinkar, somriga bål och välkomstdrinkar samt dryck till många hittar du här.

Tips på snaps >>
Tips, fakta och recept om snaps och hur du gör egen. Gör det lätt för dig och prova citronsnaps eller flädersnaps som är enkla och snabba att göra. Att göra egen snaps kan liknas vid en vetenskap. Och många har sina hemligheter, knep och traditioner. Många har provat sig fram. Dock är det nog mer tidskrävande än svårt. Bittra snapsar och snapsar smaksatta med dill och kummin mm ska i helst ligga till sig några veckor. Sedan använder man den essensen och smaksätter fler flaskor med. Men ex. citron och fläder ger snabbt smak och blandas direkt i flaskan. Välj ett neutralt brännvin såklart ex. Brännvin special eller ”skeppet”.

Mer midsommarmat och alla Receptfavoriters klassiska midsommarrecept >>

Fler förslag på mat till midsommar hittar du här>>
Prova lite nya midsommarrecept Till sommarens bord och midsommarfest.

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer