Klassiska och nya recept till midsommarfesten

Midsommarmatens stjärnor är jordgubbar, matjessill, färskpotatis och gräddfil men några nykomlingar kan också få plats. 

Midsommarmat Klassisk midsommarmat är matjessill, gräddfil och färskpotatis. Lagrad ost, smör och knäckebröd samt nubbe för de som önskar hör också till. Sen avslutas allt förslagsvis med jordgubbstårta.

Fira midsommar med svenska klassiker och komplettera kanske med lite nyheter. Här hittar du såväl klassiska recept som tips på variation och nya rätter till midsommarbuffén.

Vi äter midsommarmaten på lite olika vis och många har sina olika familjetraditioner. Sill och nubbe till förrätt, sen grillning som avslutas med jordgubbar är kanske vanligast. Andra dukar upp fler rätter till ett större midsommarbord, några åker på picknick eller till vänner på knytkalas.

Firar man med många andra då blir det lätt lite kaos. Då får man hjälpas åt samt hålla det enkelt. Kanske ha knytkalas. Bara folk får färskpotatis, sill, gräddfil, jordgubbar samt den lilla nubben så kan man sedan fylla upp magen med nästan vad som helst som är somrigt ex. paj. Vanligt är också att grillen åker fram vid fint väder.

Klassiskt på midsommarbordet:

 • Matjessill, lagrad ost och knäckebröd (rosta gärna knäckebrödet).
 • Kokt färskpotatis med smör och salt
 • Färska jordgubbar ex. med vispad grädde eller glass. Eller jordgubbstårta.

Lite alternativ att äta på vid lunch, eftermiddag och kväll 

 • Midsommarpicknick och midsommarknytis. Förutom sill och färskpotatis med tillbehör så kan man dela upp och ta med en till två rätter var. Smidiga rätter är pajer, potatissallad, lax, kallskuret osv. 
 • Klassisk midsommarbuffé med många eller färre rätter. 
 • Förrätt med midsommarklassiker som nubbe och sill med tillbehör och sen grillning. Tillsammans med den klassiska midsommarmaten så passar det att grilla. Man kan börja till lunch, eftermiddagen eller mot kvällen med lite klassisk midsommarmat. Sedan grillar man och får något mer matigt mot eftermiddag eller kväll.

Kokt färskpotatis Kanske det viktigaste och godaste på midsommarbordet är kokt färskpotatis. Potatiskokningen måste tas på allvar. Är den överkokt eller hård är det katastrof.

Kokt färskpotatis

Att koka färskpotatisen borde vara ett hedersuppdrag. Några tips för att lyckas med färskpotatiskoket är:

 • Koka upp vatten först och häll över potatisen eller tillsätt potatisen till kokande vatten. Speciellt om du kokar en stor kastrull potatis. Thekokare är smidigt. På så vis kan du lättare hålla koll på tiden.
 • Ta med dillstjälkarna. Ta vara på dillstjälkarna när du hackar dill till annat på midsommarbordet och låt de koka med potatisen.

Hembakt knäckebröd

Här är två varianter på hembakt knäckebröd som båda blir mycket goda - en med och en utan jäst. Se till att kavla ut knäckebröd med jämn tjocklek så bakas de jämnt och fint. 

Lägg in din egen sill eller strömming

Gillar du sill och strömming så tycker jag det är värt att göra egen inläggning och/eller smaksättning. En smidig och god medelväg är att köpa sk inläggningssill och smaksätta själv. Köpt färdig inlagd och smaksatt sill kan vara utmärkt. Men konsistens och smak kan vara lite sådär på de köpta smaksatta inlagda sillarna. Klassiker som matjessillen är såklart undantag. Vidare är det inte alla som uppskattar eller äter så mycket sill eller strömming (vilket kan bero på att de inte smakat heminlagd). Men någon sill måste det ju vara på midsommarbordet. 

 • läs på och bestäm dig vilken råvara du vill utgå ifrån - rå sill; saltsill; inläggningssill; eller fem-minuterssill.
 • planera inköp och vilken eller vilka typer och smaker du vill ha - med klar ättikslag eller med krämig sås som gräddfil. 

Fördelar:

 • du sätter själv smak. Gör ex. tre varianter med olika smaker som ex. löksill, vitlökssill och currysill eller valfria varianter. 
 • får mer tuggmotstånd och bättre konsistens - detta gäller framförallt om du lägger in rå sill samt saltsill från grunden. De färdiga inläggningssillarna och fem-minuters sill har samma konsistens som den inlagda färdiga sillen på burk. 
 • det kan bli billigare.
 • mer status på midsommarbordet.

Nackdelar:

 • jobbet att lägga in samt att det tar tid då sillen ska ligga inlagd så den blir klar i god tid innan. Tips är att börja några dagar eller någon vecka innan med att lägga sill.

Hemgjord eller köpt - sill är obligatoriskt

Sill eller strömming är klassisk svensk mat till alla våra högtider. Några olika sillar och strömmingar - kanske med kokta ägg eller fyllda ägghalvor samt ev. kokt potatis till - passar därför till förrätt eller på en buffé.

Midsommartallrik En midsommartallrik med färskpotatis, matjessill, hackad gräslök, gräddfil, Jansson, ost- och skinkpaj, kokta späda morötter, rädisor samt knäckebröd med smör och Västerbottenost.

Matjessill passar bra att servera som den är garnerade med hackad dill eller göra till en röra.
Sill eller strömming finns att köpa färdig eller så kan du lägga in egen.

Färsk eller fryst sill blir mycket god om man lägger in den själv. Poängen med inläggningen är att fisken blir hållbar, fast och smakfull samt att de små ben som är kvar blir så mjuka att de ej känns. Sill kan läggas in hel (eller i bitar) rensad med ben eller som filéer utan skinn.

Är sillen färsk kan du gärna frysa den ett dygn innan om du ej köper redan fryst rensad sill. En variant på inlagd sill eller strömming är att grava fisken i socker, salt, ättika och olja först, sedan i en ättikslag och vidare smaksättning. Alternativ är att grava fisken i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill).

Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.

Saltsill måste man vattna ur innan inläggning. Då lägger du den i rejält med vatten i minst 12 timmar (över natten). Byt gärna vatten någon gång. Köpt urvattnad saltsill tycker jag är för salt så den kan man vattna ur några timmar den med. Lägg sedan in i 1-2-3 lag i två dygn (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). 

Färdigköpt sk inläggningssill (urvattnad saltsill) kan du gärna vattna ur lite extra några timmar i kallt vatten den också. Lägg sedan in själv i 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten) i något dygn. Ska den sedan smaksättas så ska den helst stå två dygn till med smaksättningen och få god smak. Det finns också färdig inläggningssill från ex. Abba 5-minuterssill som är inlagd och klar för smaksättning samt klar att äta direkt. Den rekommenderar jag om du snabbt vill smaksätta lite egen sill.

5-minuters snabbsill i tre smaker
Senapssill, variant på Brantevikssill med lök och kryddpeppar samt vitlökssill med ton av chili. Tre snabba och goda inläggningar som ger smak åt den redan inlagda 5-minuterssillen.Grundinläggning för rå sill och strömming >>

Några goda klassiska sill- och strömmingsrecept:

Här har jag skrivit mer fakta om sill och strömming samt inläggningar >>

Fler tips till midsommarbuffé eller till midsommar-förrätt:

Gubbröra 
Klassisk röra med kokt ägg, rödlök och matjesill. 

Nubbesallad
En sallad med matjes som liknar gubbröra men med kokt potatis också samt salladslök istället för rödlök. 

Lökvåfflor med matjessill
Gott och annorlunda på midsommarbuffén. Baka våfflor med hackad lök i smeten och toppa med matjessill, kokt ägg och gräddfil. Eller prova lökvåfflor med rök lax eller rom och gräddfil. Passar även bra som förrätt om du ex. grillar som huvudrätt.

Lökvåfflor med matjessill Lökvåfflor med matjessill, kokt ägg och gräddfil passar på midsommarbuffé eller som midsommarinspirerad förrätt ex. om du sedan grillar eller bjuder på en annan huvudrätt. Blir också gott med lax eller rom.

Matjessallad
En god sallad eller röra med matjessill till sillbordet. Matjessill med purjolök, dill, paprika samt rödlök i matyoghurt och crème fraiche.

Matjessilltårta
En modern klassiker är matjestårtan. Matjestårta är inte en söt tårta utan en tårta med kavring till botten toppad med fyllning lik en mousse smaksatt med matjessill.

Fat med goda grejer

Ett smidigt sätt att servera en eller flera midsommarrätter är att lägga upp midsommarbetonade ingredienser på fat. Det blir vackert, gott och är smidigt för flera. Nedan med matjessill men det går utmärkt med inlagd sill, böckling (rökt sill), gravad lax, gravad sik, varmrökt lax osv.

 • Matjesfat med matjessill, tärnade inlagda rödbetor, hackad dill; rödlök och kokt ägg toppat med några msk brynt smör. Hacka alla ingredienser utom smör i fina delar och lägg i lager på ett serveringsfat med höga kanter (ex. Gratängform). Skeda över några msk brynt smör över hela.

Varmrökt lax med gurksallad
Varmrökt lax med crème fraiche och gurka. Kanske den enklaste rätten då du köper färdig varmrökt lax. Servera den ljummen från ugnen med crème fraiche samt ev. kokt potatis till. Passar på midsommarbuffén eller som midsommarlunch.

Janssons Frestelse
Potatis, grädde och ansjovisgratäng är alltid ett säkert kort till svenska högtider. 

Ost- och skinkpaj
En god nybakt paj funkar på alla buffé-bord och kan lagas i god tid. Kan serveras varm eller kall.

Grilltips till midsommar >>
Här hittar du en artikel full med grilltips, grillrecept samt såser och tillbehör.

Till efterrätt och dessert:

Klassisk jordgubbstårta
Färska svenska jordgubbar med lösvispad grädde och socker är en klassiker på midsommarbordet. Jordgubbstårta är en annan klassiker.

jordgubbstarta Jordgubbstårta eller midsommartårta med grädde, sockerkaksbottnar och vaniljkräm.

Dryckestips till midsommar:

Dricka till midsommar >>
Tips på fördrinkar, somriga bål och välkomstdrinkar samt dryck till många hittar du här.

Tips på snaps >>
Tips, fakta och recept om snaps och hur du gör egen. Gör det lätt för dig och prova citronsnaps eller flädersnaps som är enkla och snabba att göra. Att göra egen snaps kan liknas vid en vetenskap. Och många har sina hemligheter, knep och traditioner. Många har provat sig fram. Dock är det nog mer tidskrävande än svårt. Bittra snapsar och snapsar smaksatta med dill och kummin mm ska i helst ligga till sig några veckor. Sedan använder man den essensen och smaksätter fler flaskor med. Men ex. citron och fläder ger snabbt smak och blandas direkt i flaskan. Välj ett neutralt brännvin såklart ex. Brännvin special eller ”skeppet”.

Fler recept ur kategorin midsommarmat >>

En till artikel jag skrivit med förslag på mat till midsommar >>
Här har jag skrivit lite mer tips på nya recept och rätter som passar till midsommarfesten.

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer