Smörgåstårta med matjesill, västerbottenost och kavring

Introduktion och förberedelse

Smörgåstårta med matjessill, Västerbottenost och kavring. En smörgåstårta för vuxna som gillar sill och nubbe.

Räkna ca 400 gram matjessill på burk.

8 bitar smörgåstårta med matjessill

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 200 g kavring
  • Fyllning till smörgåstårtan: 4 medelstora potatisar
  • 2 burkar matjessill
  • 1 purjolök
  • 1 knippe dill
  • 4 dl riven västerbottenost
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl kesella
  • 1 krm vitpeppar
  • Garnering: 2 kokta ägg
  • 1 rödlök
  • 12 dillkvistar

Tillagning

  1. Sätt potatis att koka.
  2. Koka äggen hårda.
  3. Mixa under tiden kavring med smör i en matberedare eller smula och blanda för hand. Tryck ut blandningen i en form, 20x30 cm.
  4. Häll av spadet från sillen och hacka matjessillen. Rensa och hacka purjolök samt dill. När potatisen svalnat kan du tärna den.
  5. Riv osten fint och blanda med crème fraiche och kesella i en skål. Krydda med peppar.
  6. Bred matjesfyllningen på kavring-botten.
  7. Skala och skiva äggen.
  8. Skala och hacka rödlöken.
  9. Hacka dillen.
  10. Garnera smörgåstårtan med hackat ägg, rödlök och dill.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 722 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-08

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.