Smörgåstårta med matjesill, västerbottenost och kavring

Smörgåstårta med matjessill, Västerbottenost och kavring. En smörgåstårta för vuxna som gillar sill och nubbe.

Räkna ca 400 gram matjessill på burk.

8 bitar smörgåstårta med matjessill

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 200 g kavring
  • Fyllning till smörgåstårtan: 4 medelstora potatisar
  • 2 burkar matjessill
  • 1 purjolök
  • 1 knippe dill
  • 4 dl riven västerbottenost
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl kesella
  • 1 krm vitpeppar
  • Garnering: 2 kokta ägg
  • 1 rödlök
  • 12 dillkvistar

Tillagning

  1. Sätt potatis att koka.
  2. Koka äggen hårda.
  3. Mixa under tiden kavring med smör i en matberedare eller smula och blanda för hand. Tryck ut blandningen i en form, 20x30 cm.
  4. Häll av spadet från sillen och hacka matjessillen. Rensa och hacka purjolök samt dill. När potatisen svalnat kan du tärna den.
  5. Riv osten fint och blanda med crème fraiche och kesella i en skål. Krydda med peppar.
  6. Bred matjesfyllningen på kavring-botten.
  7. Skala och skiva äggen.
  8. Skala och hacka rödlöken.
  9. Hacka dillen.
  10. Garnera smörgåstårtan med hackat ägg, rödlök och dill.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.