Smörgåstårta med matjesill, Västerbottenost och kavring

Smörgåstårta med matjessill samt krämig fyllning av Västerbottenost, ägg, dill varvad med kavring och toppad med färskost, kokt ägg, matjessill, rädisor, rom, gräddfil, rödlök och dill.

En smörgåstårta för vuxna som gillar sill och nubbe.

6 portioner smörgåstårta med matjessill; 12 mindre bitar till förrätt eller buffé

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 18 skivor kavring
  • FYLLNING: 200 gram matjessill utan lag
  • 75 gram riven Västerbottenost
  • 1,5 dl crème fraiche
  • 1 dl majonnäs
  • 2 kokta ägg
  • 1 dl hackad dill
  • 2 msk hackad rödlök
  • TOPPING: 100 gram matjessill utan lag
  • 2 kokta ägg
  • 1 dl hackad gräslök
  • 4 rädisor
  • 6-12 dillkvistar
  • 0,25 strimlad rödlök
  • 10 gram röd stenbitsrom
  • 6 msk gräddfil
  • 250 gram kesella eller naturell färskost

Tillagning

  1. Koka ägg, hårdkokta ca 9 minuter. Kyl i kallt vatten.
  2. Skär av kanterna på kavringen. Lägg ut sex skivor kavring i en rektangel på ett fat eller bricka.
  3. FYLLNING: Hacka 200 gram matjessill samt 2 kokta ägg. Hacka dill. Hacka 2 msk rödlök. Lägg i en skål. Tillsätt riven Västerbottenost, crème fraiche, majonnäs samt rör ihop.
  4. Bred hälften av fyllningen på kavringen.
  5. Lätt ett till lager av sex skivor kavring.
  6. Bred ut resten av fyllningen och täck med resterande skivor kavring.
  7. Hit kan du förbereda botten och förvara övertäckt i kylen något dygn. Sätt gärna tandpetare i toppen av tårtan och sedan gladplast överst. Ta sedan bort tandpetarna och plasten samt garnera enligt nedan.
  8. GARNERING: Bred kesella eller färskost på och runt om på kanterna av smörgåstårtan.
  9. Hacka gräslöken och tryck fast den längs kanterna och lite på toppen av tårtan.
  10. Skiva två ägg och lägg ut 2-3 skivor ägg på varje tänkte bit smörgåstårta. Förslagsvis på sex bitar i en rektangel. Se bild.
  11. Hacka resten av matjessillen och fördela den på samma vis jämte äggskivorna - förslagsvis en liten hög matjessill på sex tänkta bitar.
  12. Skölj och skiva rädisor och lägg på några skivor på samma vis - förslagsvis på sex tänkta bitar.
  13. Klicka ut en msk gräddfil och en tsk rom på varje tänkt bit.
  14. Strimla rödlök och avsluta med några strimlor lök samt en dillkvist på varje tänkt bit.
Botten till smörgåstårtan förbereds med kesella på fat
Botten till smörgåstårtan kan du förbereda något dygn innan och täcka med plast samt gärna tandpetare så plasten inte klibbar fast i tårtan.
Fyllningen i en skål redo att bre på första lagret kavring
Fyllningen i en skål redo att bre på första lagret kavring
Ingredienserna till smörgåstårtan
Ingredienserna till smörgåstårtan: kavring, matjessill, dill, gräslök, ägg, majonnäs, kesella, rödlök, rädisor, röd stenbitsrom och gräddfil.
Smörgåstårtan garnerad av matjessill och massor med gott på fat
Smörgåstårtan garnerad av matjessill, kokt skivat ägg, röd stenbitsrom, strimlad rödlök, dillkvist, gräddfil och skivade rädisor.

Serveringsförslag

  • Kan serveras som huvudrätt som lunch eller till kalas. Då räcker den till 6 stora portioner.
  • Serverar du den som förrätt eller till buffé med andra rätter så räcker den till 12 mindre portioner.

Varianter

  • Denna tårta är ett alternativ till den klassiska matjestårtan.
  • Gott i fyllningen är även att tärna ett halvt äpple och blanda i.
  • Du kan garnera och toppa smörgåstårtan med annat som passar till matjessill.
  • Smaker som passar med matjessill är syltlök, kapris, tärnade inlagda rödbetor, tärnad kokt potatis, saltgurka, salladslök, purjolök, rökt lax, räkor och skivad gurka.
  • Vill du göra en rund smörgåstårta så kan du byta bröd till halvor av ljusa Hönökakor och lägga ihop. Lägg ihop med fyllningen dagen innan. Garnera sedan dagen efter.  

Kan förberedas

  • Du kan göra botten med fyllningen och färskosten runt samt förvara i kylen övertäckt med gladplast något dygn innan servering.
  • Tips är att sätta i tandpetare på toppen så plasten inte klibbar fast i tårtan.

Tips

Du behöver ca 300 gram matjesill utan lag och jag tog en burk med lag på 570 gram.

Att dricka till

  • Kall lageröl och kyld nubbe eller snaps passar till.
  • Kall alkoholfri öl och iskall ingefärsshot istället för snaps är alternativ utan alkohol.

En bit smörgåstårta med matjessill, Västerbottenost och kavring på tallrik
En stor bit smörgåstårta räcker till en portion men kan också delas till förrätt eller till buffé - räcker då till 12 mindre portioner.

E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 722 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-07-26

Tillbehör och liknande:

Blanda bästa bålen till festen

Vad ska du bjuda på att dricka till festen? Här är lite drinktips på fördrinkar och bål till många...