Smörgåstårta med matjesill, Västerbottenost och kavring
Smörgåstårta med matjessill samt krämig fyllning av Västerbottenost, ägg, dill varvad med kavring och toppad med färskost, kokt ägg, matjessill, rädisor, rom, gräddfil, rödlök och dill.
En smörgåstårta för vuxna som gillar sill och nubbe.
Tillagning
- Koka ägg, hårdkokta ca 9 minuter. Kyl i kallt vatten.
- Skär av kanterna på kavringen. Lägg ut sex skivor kavring i en rektangel på ett fat eller bricka.
- FYLLNING: Hacka 200 gram matjessill samt 2 kokta ägg. Hacka dill. Hacka 2 msk rödlök. Lägg i en skål. Tillsätt riven Västerbottenost, crème fraiche, majonnäs samt rör ihop.
- Bred hälften av fyllningen på kavringen.
- Lätt ett till lager av sex skivor kavring.
- Bred ut resten av fyllningen och täck med resterande skivor kavring.
- Hit kan du förbereda botten och förvara övertäckt i kylen något dygn. Sätt gärna tandpetare i toppen av tårtan och sedan gladplast överst. Ta sedan bort tandpetarna och plasten samt garnera enligt nedan.
- GARNERING: Bred kesella eller färskost på och runt om på kanterna av smörgåstårtan.
- Hacka gräslöken och tryck fast den längs kanterna och lite på toppen av tårtan.
- Skiva två ägg och lägg ut 2-3 skivor ägg på varje tänkte bit smörgåstårta. Förslagsvis på sex bitar i en rektangel. Se bild.
- Hacka resten av matjessillen och fördela den på samma vis jämte äggskivorna - förslagsvis en liten hög matjessill på sex tänkta bitar.
- Skölj och skiva rädisor och lägg på några skivor på samma vis - förslagsvis på sex tänkta bitar.
- Klicka ut en msk gräddfil och en tsk rom på varje tänkt bit.
- Strimla rödlök och avsluta med några strimlor lök samt en dillkvist på varje tänkt bit.
Serveringsförslag
- Kan serveras som huvudrätt som lunch eller till kalas. Då räcker den till 6 stora portioner.
- Serverar du den som förrätt eller till buffé med andra rätter så räcker den till 12 mindre portioner.
Varianter
- Denna tårta är ett alternativ till den klassiska matjestårtan.
- Gott i fyllningen är även att tärna ett halvt äpple och blanda i.
- Du kan garnera och toppa smörgåstårtan med annat som passar till matjessill.
- Smaker som passar med matjessill är syltlök, kapris, tärnade inlagda rödbetor, tärnad kokt potatis, saltgurka, salladslök, purjolök, rökt lax, räkor och skivad gurka.
- Vill du göra en rund smörgåstårta så kan du byta bröd till halvor av ljusa Hönökakor och lägga ihop. Lägg ihop med fyllningen dagen innan. Garnera sedan dagen efter.
Kan förberedas
- Du kan göra botten med fyllningen och färskosten runt samt förvara i kylen övertäckt med gladplast något dygn innan servering.
- Tips är att sätta i tandpetare på toppen så plasten inte klibbar fast i tårtan.
Tips
Du behöver ca 300 gram matjesill utan lag och jag tog en burk med lag på 570 gram.
Att dricka till
- Kall lageröl och kyld nubbe eller snaps passar till.
- Kall alkoholfri öl och iskall ingefärsshot istället för snaps är alternativ utan alkohol.
Uppskattat näringsvärde per portion: 722 kcal