Grillad laxsida
Grillad laxsida med förslag på smaksättningar och passande tillbehör.
Jag hade grillad zucchini, romsås, kokt potatis samt en sallad med hackad babyspenat och tomat i lite olivolja och vinäger till.
Grilla laxen med skinnet nedåt.
Du kan grilla den direkt på gallret med skinnet nedåt eller indirekt grill i en grillkorg eller panna anpassad för grill.
Tillagning
- Sätt på grillen. Förbered glaze, rub eller marinad om du vill pensla laxen med det. Förbered de tillbehör du önskar servera till laxen. Jag hade kokt färskpotatis, romsås, grillad zucchini och spenatsallad med tomat till.
- Har laxsidan ben så dra ut dem med en laxtång.
- Grilla laxsidan med skinnsidan nedåt på grillgaller. Du kan även lägga den med skinnet nedåt i en grillkorg eller panna avsedd för grillen.
- Grilla i ca 20 minuter tills laxen är så genomstekt du vill ha den. Skär gärna i lite i laxen och se om det är genomstekt och delar sig samt har blivit opakt.
- Sätt gärna på ett lock eller grilla på lägre värme sista 10 minuterna. Det gör inget om du grillar med skinn och skinnet blir bränt - det skär du bort vid servering.
- Pensla laxen några gånger med glaze, marinad eller gnid in i rub om du önskar under grillningen.
- GLAZE: Blanda aprikosmarmelad med honung, olja och citronsaft i en skål.
- Skala och pressa i en klyfta vitlök.
- Plocka, rensa och hacka örter grovt samt tillsätt dem.
- Tillsätt salt, svartpeppar samt chiliflakes.
- Hit kan du förbereda och ha i kylen.
- Nu kan du använda glazen att pensla på lite då och då när du grillar laxen.
- ZUCCHINI: Skölj och dela zucchinin på längden samt sedan i halvor till fyra delar eller skär i skivor på ca 1 cm tjocklek. Grilla zucchinin med laxen till fin färg och pensla även med lite av glazen om du önskar. Annars räcker olivolja, salt och svartpeppar fint.
- SERVERING: Servera laxen genom att lägga upp på fat, tallrik eller en skärbräda och plocka loss laxköttet med en sked, kniv och/eller gaffel från skinnet.
- Servera med valfria tillbehör. Eller som jag gjorde med kokt färskpotatis och romsås samt en sallad av sköljd och grovt hackad babyspenat blandad med klyftade tomater och lite olivolja, vinäger samt salt.
Serveringsförslag
Grillad lax är gott med valfria tillbehör. Förutom förslaget i receptet så passar:
- Grillad potatis, grillade grönsaker, svampspett, grillad portabello och/eller grönsaksspett.
- Rostade rotfrukter samt coleslaw.
- Fler förslag är vitvinssås, Hollandaise, avokadosalsa, gräslökssås, svampsås som Karljohan eller en kall enkel romsås, dillcrème, gräddfilsås eller örtagårdssås.
- Om du vill kan du dubbla glazen i receptet och servera till som en sås blandad med 3-4 dl matyoghurt, crème fraiche eller gräddfil.
Smaksättning
Jag penslade laxen med aprikosglaze - se bild.
- Laxsida är annars gott att grilla som den är med lite olja, salt och svart- eller citronpeppar.
- Ett annat förslag är att pensla under grillningen med ketjap manis, ljus soja eller ostronsås och/eller strö över lite sesamfrön mot slutet.
- Eller pensla under grillningen med en tjock glaze med paprika; aprikosglaze; citronglaze, BBQ-glaze eller asiatisk glaze.
- Eller marinera i någon av mina marinader här.
- Eller gnida in och grilla med torr kryddblanding/rub.
Stekgrad
Laxfilé är genomstekt vid 45 - 55 °C. Kontrollera gärna med en termometer i tjockaste delen av laxen.
Att dricka till
Till laxen passar ett ekfatslagrat och fruktigt kylt vitt vin som förslagsvis Sauvignon Blanc från Nya Zeeland eller Chardonnay från Australien.
Uppskattat näringsvärde per portion: 365 kcal