Grillad laxsida

Introduktion och förberedelse

Grillad laxsida med förslag på smaksättningar och passande tillbehör.

Jag hade grillad zucchini, romsås, kokt potatis samt en sallad med hackad babyspenat och tomat i lite olivolja och vinäger till.

Grilla laxen med skinnet nedåt.

Du kan grilla den direkt på gallret med skinnet nedåt eller indirekt grill i en grillkorg eller panna anpassad för grill.

Serveringsförslag

Grillad lax är gott med valfria tillbehör. Förutom förslaget i receptet så passar:

Smaksättning

Jag penslade laxen med aprikosglaze - se bild.

  • Laxsida är annars gott att grilla som den är med lite olja, salt och svart- eller citronpeppar.
  • Ett annat förslag är att pensla under grillningen med ketjap manis, ljus soja eller ostronsås och/eller strö över lite sesamfrön mot slutet.
  • Eller pensla under grillningen med en tjock glaze med paprika; aprikosglaze; citronglaze, BBQ-glaze eller asiatisk glaze.
  • Eller marinera i någon av mina marinader här.
  • Eller gnida in och grilla med torr kryddblanding/rub.

Stekgrad

Laxfilé är genomstekt vid 45 - 55 °C. Kontrollera gärna med en termometer i tjockaste delen av laxen.

Att dricka till

Till laxen passar ett ekfatslagrat och fruktigt kylt vitt vin som förslagsvis Sauvignon Blanc från Nya Zeeland eller Chardonnay från Australien.

Grillad laxsida med förslag på tillbehör
Grillad laxsida - ovan med aprikosglaze och ett förslag på tillbehör av kokt färskpotatis, romsås, grillad zucchini och sallad av babyspenat och tomat.

4 portioner grillad laxsida

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 800 gram bit laxsida med skinn
  • GLAZE: 4 msk aprikosmarmelad
  • 3 msk rapsolja, majsolja eller solrosolja
  • 1 msk honung
  • 1 msk citronsaft
  • 1 pressad vitlök
  • 1 krm salt
  • 1 msk färsk plockad timjan
  • 1 msk färsk plockad timjan eller 2 krm torkad timjan
  • 1 msk färsk plockad grovt hackad rosmarin eller 2 krm torkad rosmarin
  • 5 blad färsk salvia eller 4 krm torkad salvia
  • 1 krm svartpeppar, nymalen
  • 1 krm chiliflakes
  • TILLBEHÖR: 4 portioner kokt färskpotatis
  • 4 portioner romsås
  • SALLAD: 15 gram babyspenat
  • 2 stora tomater
  • 1 tsk olivolja
  • 1 tsk vit balsamvinäger
  • 1 zucchini

Tillagning

  1. Sätt på grillen. Förbered glaze, rub eller marinad om du vill pensla laxen med det. Förbered de tillbehör du önskar servera till laxen. Jag hade kokt färskpotatis, romsås, grillad zucchini och spenatsallad med tomat till.
  2. Har laxsidan ben så dra ut dem med en laxtång.
  3. Grilla laxsidan med skinnsidan nedåt på grillgaller. Du kan även lägga den med skinnet nedåt i en grillkorg eller panna avsedd för grillen.
  4. Grilla i ca 20 minuter tills laxen är så genomstekt du vill ha den. Skär gärna i lite i laxen och se om det är genomstekt och delar sig samt har blivit opakt.
  5. Sätt gärna på ett lock eller grilla på lägre värme sista 10 minuterna. Det gör inget om du grillar med skinn och skinnet blir bränt - det skär du bort vid servering.
  6. Pensla laxen några gånger med glaze, marinad eller gnid in i rub om du önskar under grillningen.
  7. GLAZE: Blanda aprikosmarmelad med honung, olja och citronsaft i en skål.
  8. Skala och pressa i en klyfta vitlök.
  9. Plocka, rensa och hacka örter grovt samt tillsätt dem.
  10. Tillsätt salt, svartpeppar samt chiliflakes.
  11. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  12. Nu kan du använda glazen att pensla på lite då och då när du grillar laxen.
  13. ZUCCHINI: Skölj och dela zucchinin på längden samt sedan i halvor till fyra delar eller skär i skivor på ca 1 cm tjocklek. Grilla zucchinin med laxen till fin färg och pensla även med lite av glazen om du önskar. Annars räcker olivolja, salt och svartpeppar fint.
  14. SERVERING: Servera laxen genom att lägga upp på fat, tallrik eller en skärbräda och plocka loss laxköttet med en sked, kniv och/eller gaffel från skinnet.
  15. Servera med valfria tillbehör. Eller som jag gjorde med kokt färskpotatis och romsås samt en sallad av sköljd och grovt hackad babyspenat blandad med klyftade tomater och lite olivolja, vinäger samt salt.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 365 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-17