Stekt potatis

Introduktion och förberedelse

Ett grundrecept på kokt stekt potatis som passar som tillbehör till det mesta.

Enkelt och gott att laga med kokt potatis - perfekt om du har kokt kall potatis över.

Detta recept är med kokt potatis men du kan också råsteka potatis enligt detta recept.

Tips på stekpanna

Du kan steka i en gjutjärnspanna eller stekpanna med teflon. De med teflonyta är bra att steka i då potatisen ej fastnar så lätt.

Ska du steka mycket potatis så använd en stor panna eller dela upp det i omgångar istället för att ha för mycket i pannan på en gång.

Ett alternativ är att steka/rosta i stora bitar i ugnen i långpanna och ta ut och vända runt några gånger då och då.

Med kokt potatis

Har du inga kokta potatisar så kan du koka egna. Räkna 2-3 potatisar eller 150-200 gram per portion. Skala dem och dela stora potatisar i halvor. Koka dem mjuka i ca 20 minuter. Låt svalna.

Råstekt potatis

Potatisen kan också råstekas - i korthet så skalar, tärnar och sköljer du potatisen.

Stek först under lock med någon dl vatten i 10 minuter; häll av vatten och tillsätt fett och stek gyllenbruna i ca 10 minuter runt om. Speciellt viktigt är att ta en fast sort potatis till råstekt potatis.

Förslag på smaksättning

  • Med lök - stek med en halv hackad gul eller röd lök. Kan stekas mjuk i en separat panna på medelvärme och sedan blandas i potatisen.
  • Med vitlök - stek med en halv pressad vitlök - blanda i på slutet och stek med i någon minut.
  • Med svarta oliver - blanda i några msk hackade svarta oliver - gärna fina som kalamata.
  • Smaksätt med kryddor som något krm paprikapulver; curry eller garam masala; dragon; persillade eller liknande.
  • Hetare variant får du med chili som något krm chiliflakes.
  • Tillsätt hackade örter som några msk hackad krus- eller bladpersilja, hackad färsk dill eller basilika. Du kan också ta frysta hackad örter eller torkade. Blanda i på slutet innan servering.

2 portioner stekt potatis

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • ca 5 kokta potatisar, 300-400 gram, fast sort
  • 2 msk olivolja, smör eller matolja (eller blanda)
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 msk hackad persilja (valfritt)

Tillagning

  1. Tärna potatisen i ca 1x1 cm tärningar eller den storlek du tycker passar.
  2. Värm en stekpanna med olivolja, smör eller matolja.
  3. Fördela potatistärningarna i ett jämnt lager i pannan. Rör dem ej och vänd ej runt dem förrän de fått stekyta efter ca 3-4 minuter. Annars fastnar de lätt i pannan och blir bara trasiga.
  4. Salta och peppra.
  5. Vänd potatistärningarna försiktigt och stek dem några minuter till.
  6. Vänd dem någon ytterligare gång och när de fått fin färg samt är genomvarma så kan du servera den stekta potatisen.
  7. Garnera ev. med hackad persilja
E-mail
Medel: 3.5 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 280 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-13