Stekt potatis
Ett grundrecept på kokt stekt potatis som passar som tillbehör till det mesta.
Enkelt och gott att laga med kokt potatis - perfekt om du har kokt kall potatis över.
Detta recept är med kokt potatis men du kan också råsteka potatis enligt detta recept.
Tillagning
- Tärna potatisen i ca 1x1 cm tärningar eller den storlek du tycker passar.
- Värm en stekpanna med olivolja, smör eller matolja.
- Fördela potatistärningarna i ett jämnt lager i pannan. Rör dem ej och vänd ej runt dem förrän de fått stekyta efter ca 3-4 minuter. Annars fastnar de lätt i pannan och blir bara trasiga.
- Salta och peppra.
- Vänd potatistärningarna försiktigt och stek dem några minuter till.
- Vänd dem någon ytterligare gång och när de fått fin färg samt är genomvarma så kan du servera den stekta potatisen.
- Garnera ev. med hackad persilja
Tips på stekpanna
Du kan steka i en gjutjärnspanna eller stekpanna med teflon. De med teflonyta är bra att steka i då potatisen ej fastnar så lätt.
Ska du steka mycket potatis så använd en stor panna eller dela upp det i omgångar istället för att ha för mycket i pannan på en gång.
Ett alternativ är att steka/rosta i stora bitar i ugnen i långpanna och ta ut och vända runt några gånger då och då.
Med kokt potatis
Har du inga kokta potatisar så kan du koka egna. Räkna 2-3 potatisar eller 150-200 gram per portion. Skala dem och dela stora potatisar i halvor. Koka dem mjuka i ca 20 minuter. Låt svalna.
Råstekt potatis
Potatisen kan också råstekas - i korthet så skalar, tärnar och sköljer du potatisen.
Stek först under lock med någon dl vatten i 10 minuter; häll av vatten och tillsätt fett och stek gyllenbruna i ca 10 minuter runt om. Speciellt viktigt är att ta en fast sort potatis till råstekt potatis.
Förslag på smaksättning
- Med lök - stek med en halv hackad gul eller röd lök. Kan stekas mjuk i en separat panna på medelvärme och sedan blandas i potatisen.
- Med vitlök - stek med en halv pressad vitlök - blanda i på slutet och stek med i någon minut.
- Med svarta oliver - blanda i några msk hackade svarta oliver - gärna fina som kalamata.
- Smaksätt med kryddor som något krm paprikapulver; curry eller garam masala; dragon; persillade eller liknande.
- Hetare variant får du med chili som något krm chiliflakes.
- Tillsätt hackade örter som några msk hackad krus- eller bladpersilja, hackad färsk dill eller basilika. Du kan också ta frysta hackad örter eller torkade. Blanda i på slutet innan servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 280 kcal