Stekt potatis

Ett grundrecept på kokt stekt potatis som passar som tillbehör till det mesta.
Stekt potatis är enkelt och gott att laga speciellt om man har överbliven kall kokt potatis.
Har du inga kokta potatisar så kan du koka egna. Räkna 2-3 potatisar eller 150-200 gram per portion. Skala dem och dela stora potatisar i halvor. Koka dem mjuka i ca 20 minuter. Låt svalna.
Potatisen kan också råstekas: skölj tärnad rå potatis, stek först under lock med någon dl vatten i 10 minuter; häll av vatten och tillsätt fett och stek gyllenbruna i ca 10 minuter runt om.
En panna med teflon är bra att steka då potatisen ej fastnar så lätt då. Ska du steka mycket potatis så använd en stor panna eller dela upp det i omgångar istället för att ha för mycket i pannan på en gång.
Förslag på smaksättningar av stekt potatis är: att blanda i en halv hackad gul lök; en halv pressad vitlök; några msk hackade svarta oliver; något krm paprikapulver; något krm curry eller garam masala; något krm chiliflakes; hackade örter som persilja, dill eller basilika.

2 portioner stekt potatis

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • ca 5 kokta potatisar, 300-400 gram, fast sort
  • 2 msk olivolja, smör eller matolja (eller blanda)
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 msk hackad persilja (valfritt)

Tillagning

  1. Tärna potatisen i ca 1x1 cm tärningar eller den storlek du tycker passar.
  2. Värm en stekpanna med olivolja, smör eller matolja.
  3. Fördela potatistärningarna i ett jämnt lager i pannan. Rör dem ej och vänd ej runt dem förrän de fått stekyta efter ca 3-4 minuter. Annars fastnar de lätt i pannan och blir bara trasiga.
  4. Salta och peppra.
  5. Vänd potatistärningarna försiktigt och stek dem några minuter till.
  6. Vänd dem någon ytterligare gång och när de fått fin färg samt är genomvarma så kan du servera den stekta potatisen.
  7. Garnera ev. med hackad persilja
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer