Revbensspjäll kokta sedan grillade

Revbensspjäll som först är kokta, marinerade och sedan grillade eller ugnsstekta. Välj tjocka köttiga revbensspjäll. Grillade revbensspjäll är gott till grillfest, julbord, buffe.

Gott till revbensspjäll är coleslaw och ugnstekta potatisklyftor; eller potatissallad; aiolipotatis, yoghurtsås mm.

Barbequemarinaden i receptet kan man även köpa färdig. Godast är att göra själv för då smakar den inte bara konstgjord rök. Dubbla ev. barbequemarinaden och servera hälften till i en skål bredvid som grillsås. Liquid smoke rökessens är valfritt. Ett alternativ är att ta 1 tsk rökt paprikapulver istället. 

1,5 kg revbensspjäll räcker till 4 personer och kan räcka till flera beroende på hur mycket kött det är på revbenen. Överblivna revben kan sparas i kylen.

Revbensspjällen kan också grillas utan marinad med bara ingefära, salt och vitpeppar för den som vill ha utan barbequesås. 

Istället för att koka revbensspjällen går det också bra att försteka dem möra i ugnen i en timme på 150 grader i en långpanna. 

Tunna revbensspläll kan du laga på samma vis men behöver bara förkokas i 30 minuter. De kan också grillas direkt om du grillar på låg värme i 45 minuter. Tips är då att slå in dem i folie och sedan ge dem grillyta och pensla på slutet. 

4 portioner revbensspjäll

  • Förberedelse: 1 tim 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 2 kg tjocka revbensspjäll
  • 6 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad (valfritt)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk torkad ingefära
  • 2 dl barbequemarinad, förslagsvis enligt nedan
  • Barbequemarinad: 2 dl tomatpuré
  • 3 msk vatten
  • 0,5 dl olja
  • 0,5 dl honung
  • 2 tsk chilipulver
  • 2 tsk ingefära eller färsk riven ingefära
  • 2 klyftor pressad vitlök
  • 2 krm salt
  • 2 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 0,5 dl ljus soja typ kikkoman
  • 3 droppar rökessens liquid smoke

Tillagning

  1. Lägg revbensspjällen i en stor kastrull. Täck med vatten och koka upp under lock.
  2. Skumma med en slev.
  3. Tillsätt salt, lagerblad och vitpeppar och låt revbensspjällen koka på låg värme i ca 1 timme.
  4. Häll av och ta upp revbensspjällen. Låt svalna något. Eller låt svalna i vattnet.
  5. Blanda ingredienserna till marinaden i en bunke. Ta undan några msk marinad att ha till pensling samt några msk att ha att ringla över som sås vid servering.
  6. Skär revbensspjällen i bitar eller skivor längs med revbenen och lägg i bunken med marinad.
  7. Blanda revbenen försiktigt (så de inte ramlar sönder) med barbequemarinaden och låt de gärna marinera några minuter - helst någon timme eller över natten. De går också bra att grilla direkt. Hit kan alltså revbenen förberedas och förvaras i kylen.
  8. Griljera revbenen innan servering så att de får fin yta runt om. Antingen på grillen 3-4 minuter på varje sida eller i ugn på max värme någon kvart.
  9. Servera revbensspjällen varma eller kyl dem och servera kalla ex. till vickning eller picknick.
E-mail
Medel: 4.7 (86 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer