Jordgubbstårta

Introduktion och förberedelse

En enkel jordgubbstårta med tårtbottnar av sockerkaka med jordgubbar, grädde och vaniljkräm eller mosad banan.

Serveringförslag

Passar som tårta till fest, födelsedag, midsommar, sommartårta eller när som.

Hembakt eller köpt sockerkaksbotten

  • Gott är att baka egen sockerkaksbotten - då är det lättast att dela dem i två bottnar.
  • Köper du färdiga sockerkaksbottnar är de ofta delade i tre bottnar och det går såklart utmärkt - blir ett extra lager fyllning.

Varianter

  • Med finns många olika fyllningar man kan ha i tårtan. Två varianter jag gillar är med vaniljkräm eller mosad banan. Enkelt och gott.
  • Du kan använda färdigköpt vaniljkräm eller vispa vaniljvisp hårt. Överkurs är att laga egen vaniljkräm - räkna då att det tar ca 50 minuter att förbereda denna då den ska ha tid att svalna.
  • Byt vaniljkräm mot frisk och sötsyrlig citronkräm.
  • Fyllningen kan du också variera exempelvis med jordgubbssylt, hallonsylt eller andra frukter och bär eller sylt.
  • Jordgubbarna kan givetvis bytas eller blandas ut med hallon till hallontårta, vinbär till vinbärstårta eller andra bär som blåbär med mera.
  • Vill du ha en glutenfri jordgubbstårta kan du baka sockerkaksbotten med potatismjöl.

Jordgubbstårta serverad på fat
Baka en enkel jordgubbstårta med sockerkaksbotten, fyllning och garnera med vispad grädde, mogna jordgubbar och det du gillar som ovan med ätliga blommor och svenska flaggan.

Garnering

  • Jordgubbstårtan kan garneras med blad av citronmeliss, mynta, riven vit choklad och/eller grovt delade knäckflarn.
  • Vidare passar ätliga blommor som på bilden ovan - blad av ringblommor, lila lavendel och myntablad och -blommor. Den stora rosa blomman på mitten av tårtan på bilden ovan heter rosenskära - den är för garnering samt plockas bort vid servering.

1 jordgubbstårta, 12 bitar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 sats sockerkaksbotten delad i två eller tre bottnar - hembakt eller färdigköpt
  • GARNERING: 1,25 liter jordgubbar
  • 1,5 msk socker till jordgubbarna
  • 4 dl grädde
  • 2 msk socker till grädden
  • 1 tsk vaniljsocker till grädden
  • 1/2 paket vaniljvisp eller 1 dl vaniljkräm eller en mosad banan
  • SOCKERKAKSBOTTNAR: 4 ägg, medelstorlek
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk smör till formen
  • 3 msk ströbröd till formen
  • HEMGJORD VANILJKRÄM: 1 dl grädde
  • 0,5 dl socker
  • 1 dl mjölk (standard)
  • 2 äggulor
  • 2 msk majsstärkelse, maizena
  • 2 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Gör sockerkaksbottnar och vaniljkräm. Vaniljkräm kan ersättas med en mosad banan som fyllning. Se tillagning nedan eller köp färdig sockerkaksbotten och vaniljvisp eller vaniljkräm eller banan.
  2. Lägg ihop jordgubbstårtan: Vispa grädde hård med vaniljsocker.
  3. Vispa vaniljvisp till hård vaniljkräm eller gör egen vaniljkräm.
  4. Skölj och rensa en liter jordgubbar. Snoppa av dem och dela dem i halvor eller mindre bitar till garnering och det blir lättare att servera tårtan sedan.
  5. MED TRE TÅRTBOTTNAR: Fördela vaniljvispen eller mosad banan och några msk grädde på den understa tårtbottnen. Lägg på den andra tårtbottnen. Mosa en femtedel av jordgubbarna med en msk socker. Sprid ut de mosade jordgubbarna på den andra tårtbottnen. Lägg på den sista tårtbottnen.
  6. MED TVÅ TÅRTBOTTNAR: Fördela vaniljvispen eller mosad banan och några msk grädde på den understa tårtbottnen. Mosa en femtedel av jordgubbarna med en msk socker. Sprid ut de mosade jordgubbarna. Lägg på den andra tårtbottnen.
  7. Hit kan du förbereda tårtan och ha övertäckt i kylen i 1-2 dygn. Den blir bara godare om man gör botten med fyllning så den får stå en natt i kylen att dra till sig. Till servering så garnerar du med vispad grädde och jordgubbar.
  8. Fördela hårt vispad grädde på och runt hela tårtan med en spatel eller slickepott. Man kan också använda en sprits och spritsa ut grädden på kanter och överdel i valfritt mönster.
  9. Toppa med jordgubbarna i en trevlig hög eller placera ut dem i runt mönster efter tycke. Tårtan är klar att servera.
  10. SOCKERKAKSBOTTNAR: Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  11. Smörj och bröa en sockerkaksform typ springform med löstagbar botten på ca 25 centimeter i diameter.
  12. Vispa ägg och socker poröst i minst 5 minuter.
  13. Blanda vetemjöl, bakpulver och potatismjöl i en bunke.
  14. Vänd i mjölblandningen till äggsmeten och vispa hastigt ihop till en smet utan klumpar.
  15. Klä botten av formen med en bit bakplåtspapper. Smält smöret i en skål och pensla botten och kanter. Bröa med ströbröd i formen.
  16. Häll i smeten och grädda i cirka 20-25 minuter. Ta ut och låt svalna i formen. Dela sedan med en lång kniv i två (enklast) eller tre bottnar.
  17. HEMGJORD VANILJKRÄM: Blanda grädde, mjölk, äggulor, maizena, socker samt vaniljsocker i en kastrull och rör om.
  18. Värm försiktigt under omrörning tills krämen nästan börjar sjuda men inte koka. Då tjocknar vaniljkrämen. Ta den då av värmen och ställ i ett kallt vattenbad i diskhon eller häll över krämen i en skål (annars kan eftervärmen i kastrullen göra att vaniljkrämen blir för varm och spricker).
E-mail
Medel: 4 (50 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 230 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-04-03