Jordgubbstårta

Tårtbottnar av sockerkaka blir en härlig jordgubbstårta eller sommartårta med jordgubbar, grädde och vaniljvisp eller vaniljkräm.

Du kan baka egen sockerkaksbotten och laga hemgjord vaniljkräm till fyllningen av tårtan. Då tar det ca 50 minuter att förbereda. Jordgubbarna kan givetvis bytas eller blandas ut med hallon till hallontårta, vinbär till vinbärstårta eller andra bär. Du kan baka egna sockerkaksbottnar eller köpa färdiga. Fyllningen kan du också variera ex. med jordgubbssylt, banan eller andra frukter och bär eller sylt. Jordgubbstårtan kan garneras med blad av citronmeliss samt genom att pudra över florsocker.

1 jordgubbstårta, 8-12 bitar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 sats sockerkaksbotten delad i tre bottnar (du kan också köpa färdig sockerkaksbotten):
  • Hembakta sockerkaksbottnar: 150 gram smör
  • 2 dl socker
  • 2 stora ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Garnering till jordgubbstårta: 1 liter jordgubbar eller andra bär
  • 0,5 dl socker
  • 1 banan (valfritt)
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 paket vaniljvisp eller vaniljkräm
  • Egen vaniljkräm: 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk (standard)
  • 2 äggulor
  • 2 msk majsstärkelse, maizena
  • 1 msk socker
  • 2 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Gör sockerkaksbottnar och vaniljkräm - se tillagning nedan - eller köp färdigt.
  2. Lägg ihop jordgubbstårtan: Vispa grädde hård med vaniljsocker.
  3. Vispa vaniljvisp till hård vaniljkräm eller gör egen vaniljkräm.
  4. Skölj och rensa en till två liter jordgubbar. Snoppa av dem och dela dem ev. i halvor eller mindre bitar så är det lättare att ta bitar av tårtan sedan.
  5. Fördela vaniljvispen på den understa tårtbottnen.
  6. Lägg på den andra tårtbottnen.
  7. Mosa en tredjedel av jordgubbarna med socker och ev. banan.
  8. Sprid ut de mosade jordgubbarna på den andra tårtbottnen.
  9. Lägg på den sista tårtbottnen.
  10. Fördela grädde på och runt hela tårtan.
  11. Toppa med jordgubbarna i en trevlig hög eller placera ut dem i runt mönster efter tycke.
  12. Hembakt sockerkaksbotten: Sätt ugnen på 175 grader.
  13. Smörj och bröa en sockerkaksform. Till tårtbottnar tar du en rund form (25 centimeter i diameter) eller en avlång form (20 x 30 centimeter).
  14. Vispa smör och socker poröst i några minuter.
  15. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
  16. Tillsätt ett ägg i taget till smör och sockerblandningen under kraftig omrörning.
  17. Vänd i mjölblandningen till en smet och häll i formen.
  18. Grädda sockerkaksbotten i cirka 40 minuter. Låt svalna.
  19. Hemgjord vaniljkräm: Blanda grädde, mjölk, äggulor, maizena, socker samt vaniljsocker i en kastrull och rör om.
  20. Värm försiktigt under omrörning tills krämen nästan börjar sjuda men inte koka. Då tjocknar vaniljkrämen. Ta den då av värmen och ställ i ett kallt vattenbad i diskhon eller häll över krämen i en skål (annars kan eftervärmen i kastrullen göra att vaniljkrämen blir för varm och spricker).
E-mail
Medel: 4.2 (13 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer