Jordgubbstårta

Tårtbottnar av sockerkaka blir en härlig jordgubbstårta eller sommartårta med jordgubbar, grädde och vaniljvisp eller vaniljkräm.

Du kan köpa färdiga tårtbottnar och vaniljkräm. Godast är att baka egen sockerkaksbotten och laga hemgjord vaniljkräm till fyllningen av tårtan - räkna då att det tar ca 50 minuter att förbereda.

Varianter:

  • Jordgubbarna kan givetvis bytas eller blandas ut med hallon till hallontårta, vinbär till vinbärstårta eller andra bär.
  • Fyllningen kan du också variera exempelvis med jordgubbssylt, hallonsylt, mosad banan eller andra frukter och bär eller sylt.
  • Jordgubbstårtan kan garneras med blad av citronmeliss och grovt delade knäckflarn.
  • Vill du ha en glutenfri jordgubbstårta kan du baka sockerkaksbotten med potatismjöl.

1 jordgubbstårta, 8-12 bitar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 sats sockerkaksbotten delad i tre bottnar (du kan också köpa färdig sockerkaksbotten):
  • Hembakta sockerkaksbottnar: 150 gram smör
  • 2 dl socker
  • 2 stora ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Garnering till jordgubbstårta: 1 liter jordgubbar eller andra bär
  • 0,5 dl socker
  • 1 banan (valfritt)
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 paket vaniljvisp eller vaniljkräm
  • Egen vaniljkräm: 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk (standard)
  • 2 äggulor
  • 2 msk majsstärkelse, maizena
  • 1 msk socker
  • 2 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Gör sockerkaksbottnar och vaniljkräm - se tillagning nedan - eller köp färdigt.
  2. Lägg ihop jordgubbstårtan: Vispa grädde hård med vaniljsocker.
  3. Vispa vaniljvisp till hård vaniljkräm eller gör egen vaniljkräm.
  4. Skölj och rensa en till två liter jordgubbar. Snoppa av dem och dela dem ev. i halvor eller mindre bitar så är det lättare att ta bitar av tårtan sedan.
  5. Fördela vaniljvispen på den understa tårtbottnen.
  6. Lägg på den andra tårtbottnen.
  7. Mosa en tredjedel av jordgubbarna med socker och ev. banan.
  8. Sprid ut de mosade jordgubbarna på den andra tårtbottnen.
  9. Lägg på den sista tårtbottnen.
  10. Fördela grädde på och runt hela tårtan.
  11. Toppa med jordgubbarna i en trevlig hög eller placera ut dem i runt mönster efter tycke.
  12. Hembakt sockerkaksbotten: Sätt ugnen på 175 grader.
  13. Smörj och bröa en sockerkaksform. Till tårtbottnar tar du en rund form (25 centimeter i diameter) eller en avlång form (20 x 30 centimeter).
  14. Vispa smör och socker poröst i några minuter.
  15. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
  16. Tillsätt ett ägg i taget till smör och sockerblandningen under kraftig omrörning.
  17. Vänd i mjölblandningen till en smet och häll i formen.
  18. Grädda sockerkaksbotten i cirka 40 minuter. Låt svalna.
  19. Hemgjord vaniljkräm: Blanda grädde, mjölk, äggulor, maizena, socker samt vaniljsocker i en kastrull och rör om.
  20. Värm försiktigt under omrörning tills krämen nästan börjar sjuda men inte koka. Då tjocknar vaniljkrämen. Ta den då av värmen och ställ i ett kallt vattenbad i diskhon eller häll över krämen i en skål (annars kan eftervärmen i kastrullen göra att vaniljkrämen blir för varm och spricker).
E-mail
Medel: 4.1 (20 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer