Klassisk midsommartårta

Klassisk midsommartårta med sockerkaksbottnar, vaniljkräm, grädde och färska jordgubbar.
Istället för att baka egna sockerkaksbottnar till midsommartårtan kan du köpa färdiga bottnar. Likaså kan du vispa vaniljvisp till vaniljkräm om du vill.
Du kan ha andra bär på eller blanda bär efter tillgång. Ex. jordgubbar, hallon och blåbär.

1 midsommartårta, ca 8 portioner

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 2 dl socker
  • 2 stora ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Vaniljkräm: 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk (standard)
  • 2 äggulor
  • 2 msk majsstärkelse, maizena
  • 1 msk socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Garnering: 2 dl grädde
  • 1 liter jordgubbar

Tillagning

  1. Baka sockerkaksbotten: Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en sockerkaksform. Till tårtbottnar tar du en rund form (25 centimeter i diameter) eller en avlång form (20 x 30 centimeter).
  3. Vispa smör och socker poröst i några minuter.
  4. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
  5. Tillsätt ett ägg i taget till smör och sockerblandningen under kraftig omrörning.
  6. Vänd i mjölblandningen till en smet och häll i formen.
  7. Grädda sockerkaksbotten i cirka 35 minuter. Låt svalna.
  8. Gör vaniljkräm: Blanda allt - grädde, mjölk, äggulor, maizena, socker samt vaniljsocker i en kastrull och rör om.
  9. Värm försiktigt under omrörning tills krämen nästan börjar sjuda men inte koka. Då tjocknar vaniljkrämen. Ta den då av värmen och ställ i ett kallt vattenbad i diskhon eller häll över krämen i en skål (annars kan eftervärmen i kastrullen göra att vaniljkrämen blir för varm och spricker). Eller vispa vaniljvisp fast till en vaniljkräm.
  10. Vispa grädden hård.
  11. Skölj och rensa en till två liter jordgubbar. Dela de största jordgubbarna.
  12. Gör jordgubbstårtan: Dela sockerkakan till två bottnar.
  13. Fördela vaniljvispen på tårtbottnarna och lägg på varandra.
  14. Toppa med grädde och jordgubbar.
  15. Dekorera ev. jordgubbstårtan med blad av citronmeliss samt pudra över florsocker.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer