Klassisk midsommartårta

Klassisk midsommartårta toppad med svenska söta jordgubbar och vispad grädde; sockerkaksbottnar med vaniljkräm. Blir jättegod med hembakta tårtbottnar och hemlagad vaniljkräm.

Istället för att baka egna sockerkaksbottnar och göra egen vaniljkräm kan du köpa färdiga bottnar. Likaså kan du vispa vaniljvisp eller köpa pulver-marsan till vaniljkräm om du vill. Kolla in min film på Youtube hur du lagar vaniljkräm.

Du kan ha andra bär på eller blanda bär efter tillgång exempelvis jordgubbar, hallon och blåbär. En annan variant är att baka marängbottnar, glutenfria tårtbottnar med potatismjöl eller nötmarängbotten och varva med vaniljkräm samt vispad grädde.

Eller prova en tårta med marängbotten och kokos. Riktigt enkelt men gott är att baka ett pajskal och fylla med vaniljkräm och massor med färska jordgubbar - kan även toppas med vispad grädde.

Tårtan kan även garneras med små blad av citronmeliss eller mynta; ätliga blommor eller blomblad som ringblommor; samt grovt delade bitar av knäckflarn och riven vit choklad.

1 midsommartårta, ca 8 portioner

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 2 dl socker
  • 2 stora ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Vaniljkräm: 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk (standard)
  • 2 äggulor
  • 2 msk majsstärkelse, maizena
  • 1 msk socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Garnering: 2 dl grädde
  • 1 liter jordgubbar

Tillagning

  1. Baka sockerkaksbotten: Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en sockerkaksform. Till tårtbottnar tar du en rund form (25 centimeter i diameter) eller en avlång form (20 x 30 centimeter).
  3. Vispa smör och socker poröst i några minuter.
  4. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
  5. Tillsätt ett ägg i taget till smör och sockerblandningen under kraftig omrörning.
  6. Vänd i mjölblandningen till en smet och häll i formen.
  7. Grädda sockerkaksbotten i cirka 35 minuter. Låt svalna.
  8. Gör vaniljkräm: Blanda allt - grädde, mjölk, äggulor, maizena, socker samt vaniljsocker i en kastrull och rör om.
  9. Värm försiktigt under omrörning tills krämen nästan börjar sjuda men inte koka. Då tjocknar vaniljkrämen. Ta den då av värmen och ställ i ett kallt vattenbad i diskhon eller häll över krämen i en skål (annars kan eftervärmen i kastrullen göra att vaniljkrämen blir för varm och spricker). Eller vispa vaniljvisp fast till en vaniljkräm.
  10. Vispa grädden hård.
  11. Skölj och rensa en till två liter jordgubbar. Dela de största jordgubbarna.
  12. Gör jordgubbstårtan: Dela sockerkakan till två bottnar.
  13. Fördela vaniljvispen på tårtbottnarna och lägg på varandra.
  14. Toppa med grädde och jordgubbar.
  15. Dekorera ev. jordgubbstårtan med blad av citronmeliss samt pudra över florsocker.
E-mail
Medel: 4.7 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-21

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer