Klassisk midsommartårta
Klassisk midsommartårta toppad med svenska söta jordgubbar och vispad grädde; sockerkaksbottnar med vaniljkräm.
Blir jättegod med hembakta tårtbottnar och hemlagad vaniljkräm.
Tillagning
- Baka sockerkaksbotten: Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Smörj och bröa en sockerkaksform. Till tårtbottnar tar du en rund form (25 centimeter i diameter) eller en avlång form (20 x 30 centimeter).
- Vispa smör och socker poröst i några minuter.
- Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
- Tillsätt ett ägg i taget till smör och sockerblandningen under kraftig omrörning.
- Vänd i mjölblandningen till en smet och häll i formen.
- Grädda sockerkaksbotten i cirka 35 minuter. Låt svalna.
- Gör vaniljkräm: Blanda allt - grädde, mjölk, äggulor, maizena, socker samt vaniljsocker i en kastrull och rör om.
- Värm försiktigt under omrörning tills krämen nästan börjar sjuda men inte koka. Då tjocknar vaniljkrämen. Ta den då av värmen och ställ i ett kallt vattenbad i diskhon eller häll över krämen i en skål (annars kan eftervärmen i kastrullen göra att vaniljkrämen blir för varm och spricker). Eller vispa vaniljvisp fast till en vaniljkräm.
- Vispa grädden hård.
- Skölj och rensa en till två liter jordgubbar. Dela de största jordgubbarna.
- Gör jordgubbstårtan: Dela sockerkakan till två bottnar.
- Fördela vaniljvispen på tårtbottnarna och lägg på varandra. Lägg i sylt om du önskar ha i det. Vidare passar mosad banan.
- Toppa med den vispade grädden och jordgubbar och gärna andra färska bär. Du kan spritsa ut grädde i fint mönster eller enbart breda ut den med en slickepott eller spatel.
- Dekorera gärna med blad av citronmeliss. Man kan även pudra över florsocker. Vidare passar svenska flaggor här och där i tårtan.
Garnering
- Du kan ha andra bär på - som förslagsvis blåbär som på bilden - eller blanda bär efter tillgång - hallon är gott.
- Tårtan kan även garneras med små blad av citronmeliss eller mynta; ätliga blommor eller blomblad som ringblommor; samt grovt delade bitar av knäckflarn och riven vit choklad.
Varianter
- Som fyllning kan du även breda ut jordgubbssylt eller annan bärsylt som Drottningsylt, hallonsylt eller blåbärssylt.
- Vidare passar en mosad banan i som fyllning.
- Vaniljkrämen kan även bytas mot sötsyrlig citronkräm.
- Istället för att baka egna sockerkaksbottnar och göra egen vaniljkräm kan du köpa färdiga bottnar och pulver till vaniljkräm.
- En annan variant är att baka marängbottnar, glutenfria tårtbottnar med potatismjöl eller nötmarängbotten och varva med vaniljkräm samt vispad grädde.
- Eller prova en tårta med marängbotten och kokos.
- Riktigt enkelt men gott är att baka ett pajskal och fylla med vaniljkräm och massor med färska jordgubbar - kan även toppas med vispad grädde.
Uppskattat näringsvärde per portion: 230 kcal