Klassisk midsommartårta

Klassisk midsommartårta toppad med svenska söta jordgubbar och vispad grädde; sockerkaksbottnar med vaniljkräm. Blir jättegod med hembakta tårtbottnar och hemlagad vaniljkräm.

Istället för att baka egna sockerkaksbottnar och göra egen vaniljkräm kan du köpa färdiga bottnar. Likaså kan du vispa vaniljvisp eller köpa pulver-marsan till vaniljkräm om du vill. Kolla in min film på Youtube hur du lagar vaniljkräm.

Du kan ha andra bär på eller blanda bär efter tillgång exempelvis jordgubbar, hallon och blåbär. En annan variant är att baka marängbottnar, glutenfria tårtbottnar med potatismjöl eller nötmarängbotten och varva med vaniljkräm samt vispad grädde.

Eller prova en tårta med marängbotten och kokos. Riktigt enkelt men gott är att baka ett pajskal och fylla med vaniljkräm och massor med färska jordgubbar - kan även toppas med vispad grädde.

Tårtan kan även garneras med små blad av citronmeliss eller mynta; ätliga blommor eller blomblad som ringblommor; samt grovt delade bitar av knäckflarn och riven vit choklad.

1 midsommartårta, ca 8 portioner

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 2 dl socker
  • 2 stora ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Vaniljkräm: 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk (standard)
  • 2 äggulor
  • 2 msk majsstärkelse, maizena
  • 1 msk socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Garnering: 2 dl grädde
  • 1 liter jordgubbar

Tillagning

  1. Baka sockerkaksbotten: Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en sockerkaksform. Till tårtbottnar tar du en rund form (25 centimeter i diameter) eller en avlång form (20 x 30 centimeter).
  3. Vispa smör och socker poröst i några minuter.
  4. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
  5. Tillsätt ett ägg i taget till smör och sockerblandningen under kraftig omrörning.
  6. Vänd i mjölblandningen till en smet och häll i formen.
  7. Grädda sockerkaksbotten i cirka 35 minuter. Låt svalna.
  8. Gör vaniljkräm: Blanda allt - grädde, mjölk, äggulor, maizena, socker samt vaniljsocker i en kastrull och rör om.
  9. Värm försiktigt under omrörning tills krämen nästan börjar sjuda men inte koka. Då tjocknar vaniljkrämen. Ta den då av värmen och ställ i ett kallt vattenbad i diskhon eller häll över krämen i en skål (annars kan eftervärmen i kastrullen göra att vaniljkrämen blir för varm och spricker). Eller vispa vaniljvisp fast till en vaniljkräm.
  10. Vispa grädden hård.
  11. Skölj och rensa en till två liter jordgubbar. Dela de största jordgubbarna.
  12. Gör jordgubbstårtan: Dela sockerkakan till två bottnar.
  13. Fördela vaniljvispen på tårtbottnarna och lägg på varandra.
  14. Toppa med grädde och jordgubbar.
  15. Dekorera ev. jordgubbstårtan med blad av citronmeliss samt pudra över florsocker.
E-mail
Medel: 4.7 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-21

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer