Gubbröra

Klassisk gubbröra med ansjovis, kokt ägg och dill. Passar till alla svenska högtider som midsommar, påsk och julbord men även till smörgåsbord, snapsbord eller som förrätt eller på buffé.

Välj ekologiska ägg som är godast och fint gula. Grunden är kokt hackat ägg, ansjovis, rödlök och dill. Att ha i rå äggula, creme fraiche, majonnäs, kaviar och gräslök är valfritt men gott i.

En god förrätt är att servera gubbröran på smörstekt kavring, tunnbröd eller mörkt danskt rågbröd eller hembakt rågbröd.

Snaps och kall öl som IPA eller en ljus lager passar till gubbröra. En god alkoholfri öl är Clausthaler. Gubbröran blir godast om den får stå några timmar i kylen innan servering.

Koka ägg så här: om äggen läggs i kallt vatten och du börjar ta tiden när det kokat upp: hårdkokta ägg: 7-8 minuter. Om du lägger äggen i kokande vatten: picka, gör hål i ändarna på ägget. Hårdkokta ägg: 9-10 minuter

4 portioner gubbröra

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 100-150 gram avrunnen ansjovisfilé, en burk
  • 4 hårdkokta ägg, hackade
  • 3 msk dill, finhackad.
  • 0,5 rödlök
  • 2 msk gräslök, finhackad (valfritt)
  • 2 msk kaviar (valfritt)
  • 2 råa äggulor (valfritt)
  • 1/2 dl creme fraiche (valfritt)
  • 2 msk majonnäs (valfritt)

Tillagning

  1. Koka äggen hårda ca 8 minuters koktid.
  2. Häll av ansjovis - spara gärna lite av spadet om du vill späda röra sedan. Hacka och tärna ansjovis, hacka dill och finhacka rödlök. Lägg i en bunke. Spara lite dill till garnering.
  3. Kyl och skala äggen. Hacka dem eller skär i små tärningar och tillsätt till bunken. Rör också ner äggulor (valfritt) och rör ihop.
  4. Blanda ner hackad gräslök, kaviar, creme fraiche och majonnäs om du vill ha det i. Späd ev. med lite av ansjovislagen om du vill ha gubbröran lösare samt mer salt och smakrik. Kan även smakas av med lite vitpeppar om man vill.
  5. Hit kan du förbereda röran och förvara i kylen.
  6. Garnera vid servering med mer finhackad dill och ev. mer gräslök samt rödlök om du vill.
E-mail
Medel: 4 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer