Gubbröra

Klassisk gubbröra med ansjovis, kokt ägg och dill. Passar till alla svenska högtider som midsommar, påsk och julbord men även till smörgåsbord, snapsbord eller som förrätt eller på buffé.

Välj ekologiska ägg som är godast och fint gula. Grunden är kokt hackat ägg, ansjovis, rödlök och dill. Att ha i rå äggula, creme fraiche, majonnäs, kaviar och gräslök är valfritt men gott i. 

En god förrätt är att servera gubbröran på smörstekt kavring, tunnbröd eller mörkt danskt rågbröd eller hembakt rågbröd.

Snaps och kall öl som IPA eller en ljus lager passar till gubbröra. En god alkoholfri öl är Clausthaler. Gubbröran blir godast om den får stå några timmar i kylen innan servering. 

Koka ägg så här: om äggen läggs i kallt vatten och du börjar ta tiden när det kokat upp: hårdkokta ägg: 7-8 minuter. Om du lägger äggen i kokande vatten: picka, gör hål i ändarna på ägget. Hårdkokta ägg: 9-10 minuter

4 portioner gubbröra

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 100-150 gram avrunnen ansjovisfilé, en burk
  • 4 hårdkokta ägg, hackade
  • 3 msk dill, finhackad.
  • 0,5 rödlök
  • 2 msk gräslök, finhackad (valfritt)
  • 2 msk kaviar (valfritt)
  • 2 råa äggulor (valfritt)
  • 1/2 dl creme fraiche (valfritt)
  • 2 msk majonnäs (valfritt)

Tillagning

  1. Koka äggen hårda ca 8 minuters koktid.
  2. Häll av ansjovis - spara gärna lite av spadet om du vill späda röra sedan. Hacka och tärna ansjovis, hacka dill och finhacka rödlök. Lägg i en bunke. Spara lite dill till garnering.
  3. Kyl och skala äggen. Hacka dem eller skär i små tärningar och tillsätt till bunken. Rör också ner äggulor (valfritt) och rör ihop.
  4. Blanda ner hackad gräslök, kaviar, creme fraiche och majonnäs om du vill ha det i. Späd ev. med lite av ansjovislagen om du vill ha gubbröran lösare samt mer salt och smakrik. Kan även smakas av med lite vitpeppar om man vill.
  5. Hit kan du förbereda röran och förvara i kylen.
  6. Garnera vid servering med mer finhackad dill och ev. mer gräslök samt rödlök om du vill.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Fira surströmmingen på klassiskt vis

Håll för näsan den tredje torsdagen i augusti för då är det traditionsenligt surströmmingspremiär. Här hittar du tips på hur du serverar surströmming, hur du öppnar surströmmingsburken samt klassiker som surströmmingsklämma.

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål till kräftskivan. Designade av Receptfavoriters kock och skapare Henrik Mattsson för Hackman. Passar till kräftor och andra skaldjur som krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat