Gubbröra
Klassisk gubbröra med ansjovis, kokt ägg och dill.
Passar till alla svenska högtider som midsommar, påsk och julbord men även till smörgåsbord, snapsbord eller som förrätt eller på buffé.
En god förrätt är att servera gubbröran på smörstekt kavring, tunnbröd eller mörkt danskt rågbröd eller hembakt rågbröd.
Välj ekologiska ägg som är godast och fint gula.
Tillagning
- Koka äggen hårda ca 8 minuters koktid.
- Häll av ansjovis - spara gärna lite av spadet om du vill späda röra sedan. Hacka och tärna ansjovis, hacka dill och finhacka rödlök. Lägg i en bunke. Spara lite dill till garnering.
- Kyl och skala äggen. Hacka dem eller skär i små tärningar och tillsätt till bunken. Rör också ner äggulor (valfritt) och rör ihop.
- Blanda ner hackad gräslök, kaviar, creme fraiche och majonnäs om du vill ha det i. Späd ev. med lite av ansjovislagen om du vill ha gubbröran lösare samt mer salt och smakrik. Kan även smakas av med lite vitpeppar om man vill.
- Hit kan du förbereda röran och förvara i kylen.
- Garnera vid servering med mer finhackad dill och ev. mer gräslök samt rödlök om du vill.
Varianter
Grunden är kokt hackat ägg, ansjovis, rödlök och dill. Att ha i rå äggula, crème fraiche, majonnäs, kaviar och gräslök är valfritt men gott i röran.
Dryckestips
Snaps och kall öl som IPA eller en ljus lager passar till gubbröra. En god alkoholfri öl är Clausthaler. Gubbröran blir godast om den får stå några timmar i kylen innan servering.
Kokta ägg
Här hittar du koktider för ägg. I korthet så kokar du hårdkokta ägg så här: om äggen läggs i kallt vatten och du börjar ta tiden när vattnet kokat upp tar det 7-8 minuter. Om du lägger äggen i kokande vatten så picka och gör hål i ändarna på ägget först och koka i 9-10 minuter.
Uppskattat näringsvärde per portion: 195 kcal