Gubbröra

Klassisk gubbröra med ansjovis, kokt ägg och dill. Passar till alla svenska högtider som midsommar, påsk och julbord men även till smörgåsbord, snapsbord eller som förrätt eller på buffé.

Välj ekologiska ägg som är godast och fint gula. Grunden är kokt hackat ägg, ansjovis, rödlök och dill. Att ha i rå äggula, creme fraiche, majonnäs, kaviar och gräslök är valfritt men gott i. 

En god förrätt är att servera gubbröran på smörstekt kavring, tunnbröd eller mörkt danskt rågbröd eller hembakt rågbröd.

Snaps och kall öl som IPA eller en ljus lager passar till gubbröra. En god alkoholfri öl är Clausthaler. Gubbröran blir godast om den får stå några timmar i kylen innan servering. 

Koka ägg så här: om äggen läggs i kallt vatten och du börjar ta tiden när det kokat upp: hårdkokta ägg: 7-8 minuter. Om du lägger äggen i kokande vatten: picka, gör hål i ändarna på ägget. Hårdkokta ägg: 9-10 minuter

4 portioner gubbröra

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 100-150 gram avrunnen ansjovisfilé, en burk
  • 4 hårdkokta ägg, hackade
  • 3 msk dill, finhackad.
  • 0,5 rödlök
  • 2 msk gräslök, finhackad (valfritt)
  • 2 msk kaviar (valfritt)
  • 2 råa äggulor (valfritt)
  • 1/2 dl creme fraiche (valfritt)
  • 2 msk majonnäs (valfritt)

Tillagning

  1. Koka äggen hårda ca 8 minuters koktid.
  2. Häll av ansjovis - spara gärna lite av spadet om du vill späda röra sedan. Hacka och tärna ansjovis, hacka dill och finhacka rödlök. Lägg i en bunke. Spara lite dill till garnering.
  3. Kyl och skala äggen. Hacka dem eller skär i små tärningar och tillsätt till bunken. Rör också ner äggulor (valfritt) och rör ihop.
  4. Blanda ner hackad gräslök, kaviar, creme fraiche och majonnäs om du vill ha det i. Späd ev. med lite av ansjovislagen om du vill ha gubbröran lösare samt mer salt och smakrik. Kan även smakas av med lite vitpeppar om man vill.
  5. Hit kan du förbereda röran och förvara i kylen.
  6. Garnera vid servering med mer finhackad dill och ev. mer gräslök samt rödlök om du vill.
E-mail
Medel: 4 (9 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, WSET dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine de Rotisseurs, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal om du vill se hur man bakar smulpaj, bröd, bullar, lagar såser med mera. 

Och följ gärna mig på FacebookInstagram och Pinterest.

Läs mer