Stekt lax

Grundrecept på stekt laxfilé i bit med eller utan skinn. Använd gärna en stektermometer. Innertemperaturen ska vara 50-55 grader. Räkna en bit laxfilé vardera på runt 120-150 gram styck.

Om laxen har skinn så se till att det är fjällat (att de flesta fjällen är bortskrapade). Stek sedan med skinnsidan nedåt först. Laxen kan också vändas i lite vetemjöl, grahamsmjöl eller ströbröd innan du steker den.

Kontrollera också att laxen ej har några ben genom att känna på den. Ryck i så fall ut benen med en laxtång.

Stekt lax kan serveras med de flesta tillbehör. Några förslag är: Hollandaisesås, citronklyfta, kokt sparris och delikatesspotatis; eller vitvinssås, kokta sockerärtor och pressad potatis; eller en bulgursallad samt en kall yoghurtsås.

Laxen kan såklart grillas också. Då är det en fördel att laxen har skinn så du kan grilla klart laxen på skinnsidan. Ge först laxen färg på riktigt hett galler. Vänd den försiktigt och grilla några minuter till önskad stekgrad. 

2 portioner stekt lax

 • Förberedelse: 2 min
 • Tillagning: 8 min
 • Klart på: 10 min

Ingredienser

 • 300 gram laxfilé
 • 1 msk smör eller olivolja
 • 0,5 krm salt
 • 0,5 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

 1. Värm en stekpanna och lägg i smör eller olivolja.
 2. Salta och peppra laxen.
 3. Stek laxen gyllenbrun ca 2,5 minuter på varje sida. Skinnsidan nedåt först om laxfilén har skinn.
 4. Sätt gärna i en termometer om du är osäker på hur du vill ha din lax stekt. 50-55 grader är lagom.
 5. Stekt lax ska gå att dela i flagor men blir torr om den är för genomstekt. Jag gillar när den har en liten kärna av rå lax i mitten.
 6. Ta upp och låt laxen vila några minuter innan servering med valfria tillbehör.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer