Stekt lax
Grundrecept på stekt laxfilé i bit med eller utan skinn, stekgrader samt förslag på tillbehör.
Tillagning
- Värm en stekpanna och lägg i smör och/eller olivolja.
- Salta och peppra laxen.
- Stek laxen gyllenbrun ca 2,5 minuter på varje sida. Skinnsidan nedåt först om laxfilén har skinn.
- Sätt gärna i en termometer om du är osäker på hur du vill ha din lax stekt. 50-55 grader är lagom.
- Stekt lax ska gå att dela i flagor men blir torr om den är för genomstekt. Jag gillar när den har en liten kärna av rå lax i mitten.
- Ta upp och låt laxen vila några minuter innan servering med valfria tillbehör.
Serveringförslag
Stekt lax kan serveras med de flesta tillbehör. Citronklyftor passar alltid bra till. Garnera med hackad gräslök eller dill. Fyra goda förslag är:
- Som på bilden ovan med vitvinssås samt stek med skivad zucchini och servera med kokta sockerärtor eller grönsakstimbal och kokt potatis som delikatesspotatis eller färskpotatis, pressad potatis eller tagliatelle.
- Hollandaisesås, citronklyfta, kokt sparris och kokt potatis som delikatesspotatis eller färskpotatis;
- Bulgursallad samt en kall yoghurtsås.
- Kokt pasta som penne, tagliatelle, farfalle, fusilli, gnocchi eller rigatoni blandad med köpt eller hemgjord pesto, tomat och avokadosallad serverat med en enkel sås av matyoghurt eller gräddfil.
Val av lax
- Det finns fina portionsförpackade frysta bitar laxfilé som är smidiga att tina och steka. Eller köp färsk lax.
- Fryst lax kan du tina i kylen över natten eller lägg i kallt vatten någon timme innan.
- Vidare kan man köpa en hel färsk laxsida och skära bort skinn samt skära i portioner på ca 130 gram styck samt frysa in portionsvis så är det bara att ta fram när man är sugen på lax.
- Köp MSC-märkt lax.
Portionsberäkning
Räkna en bit laxfilé vardera på runt 120-150 gram styck.
Tips
- Om laxen har skinn så se till att det är fjällat (att de flesta fjällen är bortskrapade). Stek sedan med skinnsidan nedåt först.
- Kontrollera också att laxen ej har några ben genom att känna på den. Ryck i så fall ut benen med en laxtång.
Panering
Laxen kan också vändas i lite vetemjöl, grahamsmjöl, vanligt ströbröd eller pankoströbröd innan du steker den.
Stekgrad för lax
Använd gärna en stektermometer och sätt in i mitten av laxbiten. Innertemperaturen ska vara 50-55 grader.
Grillad lax
Laxen kan såklart grillas också. Då är det en fördel att laxen har skinn så du kan grilla klart laxen på skinnsidan. Ge först laxen färg på riktigt hett galler. Vänd den försiktigt och grilla några minuter till önskad stekgrad.
Uppskattat näringsvärde per portion: 291 kcal