Stekt lax

Introduktion och förberedelse för tillagning

Grundrecept på stekt laxfilé i bit med eller utan skinn, stekgrader samt förslag på tillbehör.

Tips på lax att köpa

Det finns fina portionsförpackade frysta bitar laxfilé som är smidiga att tina och steka. Eller köp färsk lax.

Fryst lax kan du tina i kylen över natten eller lägg i kallt vatten någon timme innan.

Vidare kan man köpa en hel färsk laxsida och skära bort skinn samt skära i portioner på ca 130 gram styck samt frysa in portionsvis så är det bara att ta fram när man är sugen på lax.

Räkna en bit laxfilé vardera på runt 120-150 gram styck.

Om laxen har skinn så se till att det är fjällat (att de flesta fjällen är bortskrapade). Stek sedan med skinnsidan nedåt först.

Kontrollera också att laxen ej har några ben genom att känna på den. Ryck i så fall ut benen med en laxtång.

Köp MSC-märkt lax.

Panering

Laxen kan också vändas i lite vetemjöl, grahamsmjöl, vanligt ströbröd eller pankoströbröd innan du steker den.

Stekgrad för lax

Använd gärna en stektermometer och sätt in i mitten av laxbiten. Innertemperaturen ska vara 50-55 grader.

Grillad lax

Laxen kan såklart grillas också. Då är det en fördel att laxen har skinn så du kan grilla klart laxen på skinnsidan. Ge först laxen färg på riktigt hett galler. Vänd den försiktigt och grilla några minuter till önskad stekgrad.

Stekt lax med zucchini, vitvinssås, grönsakstimbaler, kokt potatis och citron. Stek gärna med 1-1/2 skivad zucchini med laxen. Ett förslag att ha till laxen är enkel vitvinssås, grönsakstimbaler, kokt potatis och citron.

Förslag tillbehör

Stekt lax kan serveras med de flesta tillbehör. Citronklyftor passar alltid bra till. Garnera med hackad gräslök eller dill. Fyra goda förslag är:

Stekt lax med pastapesto på tallrikStekt lax med pastapesto är ett gott och enkelt förslag att servera lax. Kokt valfri pasta blandad med köpt pesto (eller hemgjord), en sallad med goda tomater och avokado samt en enkel sås av matyoghurt eller gräddfil till.

2 portioner stekt lax

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 240-300 gram eller 2 bitar portionsförpackad laxfilé, med eller utan skinn
  • 1 msk smör och/eller olivolja, rapsolja eller matolja
  • 0,5 krm salt
  • 0,25 krm vit- eller svartpeppar (citronpeppar är gott också)

Tillagning

  1. Värm en stekpanna och lägg i smör och/eller olivolja.
  2. Salta och peppra laxen.
  3. Stek laxen gyllenbrun ca 2,5 minuter på varje sida. Skinnsidan nedåt först om laxfilén har skinn.
  4. Sätt gärna i en termometer om du är osäker på hur du vill ha din lax stekt. 50-55 grader är lagom.
  5. Stekt lax ska gå att dela i flagor men blir torr om den är för genomstekt. Jag gillar när den har en liten kärna av rå lax i mitten.
  6. Ta upp och låt laxen vila några minuter innan servering med valfria tillbehör.
E-mail
Medel: 3.7 (15 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 291 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-17

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.