5-min snabbsill i tre smaker

5-minuters snabbsill i tre smaker. Senapssill, variant på Brantevikssill med lök och kryddpeppar samt vitlökssill med ton av chili.

Tre snabba och goda inläggningar som ger smak åt den redan inlagda 5-minuterssillen. Köp totalt två förpackningar 5-min sill á 420 gram som du delar på tre delar vilka smaksätts olika.

8 portioner 5-min snabbsill i tre smaker

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 840 gram 5-min sill
  • SENAPSSILL: 280 gram 5-min sill
  • 2 msk grov skånsk senap
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 äggula (valfritt)
  • 1 tsk socker
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 3 msk hackad dill
  • 3 msk gräddfil, creme fraiche eller matoyghurt (eller blanda)
  • VARIANT PÅ BRANTEVIKSSILL: 280 gram 5-min sill
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 gul lök
  • 1 tsk kryddpeppar, grovt nykrossad eller nymalen
  • 0,5 tsk svartpeppar, grovt nykrossad eller nymalen
  • 1 lagerblad
  • 1 msk socker
  • 1 tsk ättika
  • 1 tsk skal av riven citron (valfritt)
  • 2 msk hackad gräslök (valfritt)
  • VITLÖKSSILL MED CHILI: 280 gram 5-min sill
  • 3 msk gräddfil, creme fraiche eller matoyghurt (eller blanda)
  • 2 msk majonnäs
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk sambal oelek chili

Tillagning

  1. Öppna förpackningarna av 5-minutersillen och häll av lagen i en bunke bredvid. Den använder du sedan att smaka av sillen med då den smakar rätt salt och sötsyrligt.
  2. Skär sillen i ca 2 cm breda bitar som är lagom stora för gäster att plocka.
  3. Fördela sillbitarna i tre skålar eller bunkar som sedan smaksätts till de olika sillarna. Det innebär runt 280 gram i varje bunke.
  4. SENAPSSILL: Hacka dill och tillsätt den i en av skålarna med sillbitar. Blanda i senap, ev. äggula, dijonsenap, socker, vitvinsvinäger samt gräddfil. Rör ihop och smaka av med ev. mer senap, socker, vinäger samt lag från sillen (som är rätt salt och sötsyrlig).
  5. VARIANT PÅ BRANTEVIKSSILL: Skala och hacka löken så fint du kan. Den kan också skivas tunt. Blanda med sillen i en bunke.
  6. Krossa kryddpepparn och svartpepparn grovt och tillsätt till sillen tillsammans med ett söndersmulat lagerblad, socker och ättika samt ca 0,5 dl vatten.
  7. Skölj citronen och skrubba den. Riv skalet av ca halva citronen och tillsätt det.
  8. Finhacka gräslök och vänd i den.
  9. Tillsätt och smaka av sillen med ca 0,5 deciliter av lagen.
  10. VITLÖKSSILL MED CHILI: Skala och pressa vitlöken samt blanda med sillen, gräddfil, majonnäs samt sambal oelek. Smaka av med ev. någon msk lag.
  11. SERVERING: Lägg upp sillarna i lagom skålar för servering. Överbliven sill håller sig i kylen men bör ätas inom några dagar.
E-mail
Medel: 4.5 (13 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer