5-min snabbsill i tre smaker

Introduktion och förberedelse för inläggning

5-minuters snabbsill i tre smaker. Senapssill, variant på Brantevikssill med lök och kryddpeppar samt vitlökssill med ton av chili.

Tre snabba och goda inläggningar som ger smak åt den redan inlagda 5-minuterssillen. Köp totalt två förpackningar 5-min sill á 420 gram som du delar på tre delar vilka smaksätts olika.

8 portioner 5-min snabbsill i tre smaker

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 840 gram 5-min sill
  • SENAPSSILL: 280 gram 5-min sill
  • 2 msk grov skånsk senap
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 äggula (valfritt)
  • 1 tsk socker
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 3 msk hackad dill
  • 3 msk gräddfil, creme fraiche eller matoyghurt (eller blanda)
  • VARIANT PÅ BRANTEVIKSSILL: 280 gram 5-min sill
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 gul lök
  • 1 tsk kryddpeppar, grovt nykrossad eller nymalen
  • 0,5 tsk svartpeppar, grovt nykrossad eller nymalen
  • 1 lagerblad
  • 1 msk socker
  • 1 tsk ättika
  • 1 tsk skal av riven citron (valfritt)
  • 2 msk hackad gräslök (valfritt)
  • VITLÖKSSILL MED CHILI: 280 gram 5-min sill
  • 3 msk gräddfil, creme fraiche eller matoyghurt (eller blanda)
  • 2 msk majonnäs
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk sambal oelek chili

Tillagning

  1. Öppna förpackningarna av 5-minutersillen och häll av lagen i en bunke bredvid. Den använder du sedan att smaka av sillen med då den smakar rätt salt och sötsyrligt.
  2. Skär sillen i ca 2 cm breda bitar som är lagom stora för gäster att plocka.
  3. Fördela sillbitarna i tre skålar eller bunkar som sedan smaksätts till de olika sillarna. Det innebär runt 280 gram i varje bunke.
  4. SENAPSSILL: Hacka dill och tillsätt den i en av skålarna med sillbitar. Blanda i senap, ev. äggula, dijonsenap, socker, vitvinsvinäger samt gräddfil. Rör ihop och smaka av med ev. mer senap, socker, vinäger samt lag från sillen (som är rätt salt och sötsyrlig).
  5. VARIANT PÅ BRANTEVIKSSILL: Skala och hacka löken så fint du kan. Den kan också skivas tunt. Blanda med sillen i en bunke.
  6. Krossa kryddpepparn och svartpepparn grovt och tillsätt till sillen tillsammans med ett söndersmulat lagerblad, socker och ättika samt ca 0,5 dl vatten.
  7. Skölj citronen och skrubba den. Riv skalet av ca halva citronen och tillsätt det.
  8. Finhacka gräslök och vänd i den.
  9. Tillsätt och smaka av sillen med ca 0,5 deciliter av lagen.
  10. VITLÖKSSILL MED CHILI: Skala och pressa vitlöken samt blanda med sillen, gräddfil, majonnäs samt sambal oelek. Smaka av med ev. någon msk lag.
  11. SERVERING: Lägg upp sillarna i lagom skålar för servering. Överbliven sill håller sig i kylen men bör ätas inom några dagar.
E-mail
Medel: 4.4 (22 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-15

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer