5-min snabbsill i tre smaker
5-minuters snabbsill i tre smaker. Senapssill, variant på Brantevikssill med lök och kryddpeppar samt vitlökssill med ton av chili.
Tre snabba och goda inläggningar som ger smak åt den redan inlagda 5-minuterssillen.
Tillagning
- Öppna förpackningarna av 5-minutersillen och häll av lagen i en bunke bredvid. Lagen använder du sedan att smaka av sillen med.
- Skär sillen i ca 2 cm breda bitar som är lagom stora för gäster att plocka.
- Fördela sillbitarna i tre skålar eller bunkar som sedan smaksätts till de olika sillarna. Det innebär runt 280 gram i varje bunke.
- SENAPSSILL: Hacka dill och tillsätt den i en av skålarna med sillbitar. Blanda i senap, ev. äggula, dijonsenap, socker, vitvinsvinäger samt gräddfil. Rör ihop och smaka av med ev. mer senap, socker, vinäger samt lag från sillen (som är rätt salt och sötsyrlig).
- VARIANT PÅ BRANTEVIKSSILL: Skala och hacka löken så fint du kan. Den kan också skivas tunt. Blanda med sillen i en bunke.
- Krossa kryddpepparn och svartpepparn grovt och tillsätt till sillen tillsammans med ett söndersmulat lagerblad, socker och ättika samt ca 0,5 dl vatten.
- Skölj citronen och skrubba den. Riv skalet av ca halva citronen och tillsätt det.
- Finhacka gräslök och vänd i den.
- Tillsätt och smaka av sillen med ca 0,5 deciliter av lagen.
- VITLÖKSSILL MED CHILI: Skala och pressa vitlöken samt blanda med sillen, gräddfil, majonnäs samt sambal oelek. Smaka av med ev. någon msk lag.
- SERVERING: Lägg upp sillarna i lagom skålar för servering. Hit kan du förbereda och ha i kylen några dagar. Överbliven sill håller sig i kylen men bör ätas inom några dagar.
Tips
Köp totalt två förpackningar 5-min sill á 420 gram som du delar på tre delar vilka smaksätts olika.
Uppskattat näringsvärde per portion: 122 kcal