Stekt inlagd strömming

Klassiska panerade inlagda strömmingsflundror som smaksätts med dillsmör, paneras i ströbröd, stekts i smör och läggs in i ättikslag med kryddpeppar och lök. Serveras kall till sillbord, påsk, julbord eller bara på knäckebröd.

En fördel att lägga in strömming och sill i ättika är att benen löses upp av syran till viss del. 

Hållbarhet: Äter du av strömmingen och har den framme på julordet då och då utan kylning några timmar i taget så räkna några dagar. Orörd: Om du ej har fingrar eller på annat sätt kontaminerar lagen, lägger in i steriliserade burkar, skålar, formar eller krus; samt att strömmingen är täckt med ättikslag och försluten lufttätt så håller strömmingen flera veckor förvarad i kylskåp under +4 grader. Har du den flera gånger och flera timmar på julbord så kan du sätta den på ett fat med is runt eller hålla den kall på annat sätt. Genom att koka upp lagen med grönsaker som löken så steriliseras lagen och sillen håller längre.

Du kan använda färsk strömming eller fryst tinad strömming. Den behöver ej frysas då den steks. Vidare kan man steka urvattnad saltsill - det är inte riktigt samma sak men är gott. Tänk då på att den ska vattnas ur så den ej smakar så mycket salt.

Variationer: Slantade morötter samt lagerblad passar också inläggningen - koka med i lagen. 

 

8 portioner stekt inlagd strömming

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 30 min

Ingredienser

  • 600 gram strömmingsfiléer
  • 2 msk smör
  • 1 dl hackad persilja
  • 1 dl hackad dill
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk salt vitpeppar
  • 4 msk smör till stekning
  • 0,5 dl matolja till stekning
  • Ättikslag: 1 dl ättiksprit 12%
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1 rödlök eller gul lök i skivor
  • 6 kryddpepparkorn
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Blanda alla ingredienser till lagen - ättika, socker, vatten, kryddpeppar, rödlök samt salt i en kastrull och låt den få ett uppkok.
  2. Låt lagen svalna.
  3. Dags att steka strömmingen: hacka persilja och dill och blanda med smöret.
  4. Blanda ströbröd, mjöl, salt och peppar på ett fat.
  5. Lägg ihop strömmingarna två och två med skinnsidorna ut och en klick grönt kryddsmör emellan.
  6. Vänd flundrorna i ströbrödsblandningen.
  7. Stek strömmingsflundrorna bruna på båda sidor några minuter i smör och olja.
  8. Lägg över strömmingen i ett djupt fat med lock, form med lock, glasburkar, keramikkruka typ Höganäs med lock och häll ättikslagen över så att det täcker strömming. Lägg gärna en tyngd så att strömmingen ligger under lagen. Använd helst ej rostfritt som reagerar med syran.
  9. Låt den inlagda strömmingen stå i kylen till nästa dag då den stekta inlagda strömmingen är redo att serveras. Hållbarhet se ovan.
  10. Servera gärna strömmingen med skivad gul lök som du blandat med några krm salt samt några msk lag från strömmingen. Låt marinera ca en kvart och servera till strömmingen.
E-mail
Medel: 3.9 (9 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer