Skink och ostpaj Quiche Lorraine

Introduktion och förberedelse för tillagning

Skink och ostpaj Quiche Lorraine som är en klassisk fransk paj.

En paj är god både varm och kall.

Gott med en grönsallad och Dijondressing till som lätt lunch, middag, på buffé eller till utflykt.

1 skink och ostpaj, ca 6 portioner

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • Fyllning: 500 gram lagrad ost riven
  • 400 gram rökt skinka
  • Äggstanning: 3 ägg
  • 2,5 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Gör först pajskalet. Skär kylskåpskallt smör i kuber. Lägg allt i en bunke och arbeta snabbt ihop till en klump. Kavla eller tryck ut i en pajform (ca 24 cm diameter).
  3. Stick hål över botten med en gaffel.
  4. Grädda i 10-15 minuter. Om man penslar med lite vispat ägg sista minuterna så skyddar man degen ytterligare mot blöt fyllning.
  5. Tärna eller riv osten och skinkan. Blanda osten med äggstanning.
  6. Lägg skinkan i botten och häll över ostblandningen.
  7. Grädda skink- och ostpajen på 175 grader i 45-50 minuter.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-06

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.