Skink och ostpaj Quiche Lorraine

Introduktion och förberedelse

Skink och ostpaj Quiche Lorraine som är en klassisk fransk paj.

En paj är god både varm och kall.

Serveringsförslag

Gott med en grönsallad och Dijondressing till som lätt lunch, middag, på buffé eller till utflykt.

Val av skinka

Istället för rökt skinka kan du ta tärnat sidfläsk som i originalet från Lorraine i Frankrike. I Sverige är rökt skinka vanligare att ha i.

Andra varianter är med stekt tärnat fläsk, varmrökt fläsk, bacon, tärnad kassler, pancetta eller annan skinka.

Varianter

  • I äggstanningen kan du ta i grädde och även blanda med hälften crème fraiche om du vill det.
  • Som ost kan du ta en valfri riven lagrad ost som svensk Präst, Svecia, Greve eller Cheddar; eller smakrik fin Gruyère, Tomme eller Emmentaler men jag tycker också att det blir gott att blanda ut med hälften riven mozzarella.

Att dricka till

Som vin till Quiche Lorraine passar ett vitt vin som Pinot Blanc från Alsace.

1 skink och ostpaj, ca 6 portioner

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör eller margarin
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • Fyllning: 500 gram lagrad ost, riven
  • 400 gram rökt skinka
  • Äggstanning: 3 ägg
  • 2,5 dl mjölk eller grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Gör först pajskalet. Skär kylskåpskallt smör i kuber. Lägg allt i en bunke och arbeta snabbt ihop till en klump. Kavla eller tryck ut i en pajform (ca 24 cm diameter).
  3. Stick hål över botten med en gaffel.
  4. Grädda i 10-15 minuter. Om man penslar med lite vispat ägg sista minuterna så skyddar man degen ytterligare mot blöt fyllning.
  5. Tärna eller riv osten och skinkan. Blanda osten med äggstanning.
  6. Lägg skinkan i botten och häll över ostblandningen.
  7. Grädda skink- och ostpajen på 175 grader i 45-50 minuter.
E-mail
Medel: 3.8 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 567 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-03-12

Liknande recept: