Skink och ostpaj Quiche Lorraine

Skink och ostpaj Quiche Lorraine som är en klassisk fransk paj.

En paj är god både varm och kall.

Gott med en grönsallad och Dijondressing till som lätt lunch, middag, på buffé eller till utflykt.

1 skink och ostpaj, ca 6 portioner

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • Fyllning: 500 gram lagrad ost riven
  • 400 gram rökt skinka
  • Äggstanning: 3 ägg
  • 2,5 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Gör först pajskalet. Skär kylskåpskallt smör i kuber. Lägg allt i en bunke och arbeta snabbt ihop till en klump. Kavla eller tryck ut i en pajform (ca 24 cm diameter).
  3. Stick hål över botten med en gaffel.
  4. Grädda i 10-15 minuter. Om man penslar med lite vispat ägg sista minuterna så skyddar man degen ytterligare mot blöt fyllning.
  5. Tärna eller riv osten och skinkan. Blanda osten med äggstanning.
  6. Lägg skinkan i botten och häll över ostblandningen.
  7. Grädda skink- och ostpajen på 175 grader i 45-50 minuter.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-06

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.