Skink och ostpaj Quiche Lorraine

Introduktion och förberedelse

Skink och ostpaj Quiche Lorraine som är en klassisk fransk paj.

En paj är god både varm och kall.

Serveringsförslag

Gott med en grönsallad och Dijondressing till som lätt lunch, middag, på buffé eller till utflykt.

Val av skinka

Istället för rökt skinka kan du ta tärnat sidfläsk som i originalet från Lorraine i Frankrike. I Sverige är rökt skinka vanligare att ha i.

Andra varianter är med stekt tärnat fläsk, varmrökt fläsk, bacon, tärnad kassler, pancetta eller annan skinka.

Varianter

  • I äggstanningen kan du ta i grädde och även blanda med hälften crème fraiche om du vill det.
  • Som ost kan du ta en valfri riven lagrad ost som svensk Präst, Svecia, Greve eller Cheddar; eller smakrik fin Gruyère, Tomme eller Emmentaler men jag tycker också att det blir gott att blanda ut med hälften riven mozzarella.

Att dricka till

Som vin till Quiche Lorraine passar ett vitt vin som Pinot Blanc från Alsace.

1 skink och ostpaj, ca 5 - 6 portioner

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör eller margarin
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • FYLLNING: 500 gram lagrad ost, riven
  • 400 gram rökt skinka
  • ÄGGSTANNING: 3 ägg
  • 2,5 dl mjölk eller grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. PAJDEG: Skär kylskåpskallt smör i kuber. Lägg allt i en bunke och arbeta snabbt ihop till en klump. Täck över och ställ i kylen i 20 minuter.
  3. Smörj en pajform på ca 24-28 cm med en tsk smör. Kavla eller tryck ut i en pajform (ca 24 cm diameter). Stick hål över botten med en gaffel.
  4. Grädda i 10-15 minuter. Om man penslar med lite vispat ägg sista minuterna så skyddar man degen ytterligare mot blöt fyllning.
  5. ÄGGSTANNING: Vispa ihop ägg, mjölk eller grädde, salt och vitpeppar i en skål.
  6. FYLLNING: Riv osten och tärna eller riv skinkan.
  7. Tillsätt hälften av osten och skinkan till äggstanningen och blanda runt.
  8. Lägg hälften av skinkan och osten i pajskalet i ett jämnt lager.
  9. Häll på ägg- och ostblandningen. Se till att ost och skinka fördelas jämnt.
  10. Grädda skink- och ostpajen i 45-50 minuter i mitten av ugnen.
  11. Täck ev. över mot slutet med ett galler med bakplåtspapper eller en plåt om pajen börjar brännas i toppen.
  12. Ta ut och låt svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 3.9 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 567 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-31

Tillbehör och liknande recept: