Matjessillsallad
Matjessillsallad - en variant på sillsallad med matjessill, äpple, rödbetor, creme fraiche, ättiksgurka eller saltgurka och lök.
En slags rödbetssallad med matjessill.
Tillagning
- Häll av lagen från matjessillen. Skölj äpplet. Skala det om du vill. Skär sill, gurka, rödbetor, äpple och lök i små tärningar och blanda försiktigt ihop med creme fraiche i en stor skål.
- Låt gärna matjessalladen stå och få smak ett par timmar i kylskåp innan servering.
- Garnera om du vill med hackad gräslök och dill samt ev. mer finhackade rödbetor, äpple och gurka.
Garnering
Garnera med hackad gräslök eller dill.
Serveringsförslag
Passar till alla svenska högtider som påsk, midsommar och julbord.
Portionsberäkning
Det räcker till fyra stora portioner eller 8 mindre till buffé om man ex. har flera andra sillar.
Varianter
- Man kan ha i vispad grädde eller matyoghurt istället för creme fraiche.
- Vidare kan man blanda i kokt ägg och kokt potatis samt byta löken mot purjolök eller salladslök.
- Annat gott i är kapris och syltlök.
Val av matjessill
Här med matjessill men man kan också laga med urvattnad saltsill så kallad inläggningssill, fem-minuters inläggningssill eller ansjovis.
Uppskattat näringsvärde per portion: 73 kcal