Matjessillsallad

Introduktion och förberedelse för tillagning

Matjessillsallad - en variant på sillsallad med matjessill, äpple, rödbetor, creme fraiche, ättiksgurka eller saltgurka och lök. En slags rödbetssallad med matjessill. Garnera med hackad gräslök eller dill.

Passar till alla svenska högtider som påsk, midsommar och julbord. Det räcker till fyra stora portioner eller 8 mindre till buffé om man ex. har flera andra sillar.

Man kan ha i vispad grädde eller matyoghurt istället för creme fraiche. Vidare kan man blanda i kokt ägg och kokt potatis samt byta löken mot purjolök eller salladslök. Annat gott i är kapris och syltlök.

Här med matjessill men man kan också laga med urvattnad saltsill så kallad inläggningssill, fem-minuters inläggningssill eller ansjovis.

4-8 portioner matjessillsallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 burkar matjessillfiléer, totalt 400 gram med lag
  • 1/2 dl hackad ättiksgurka eller saltgurka
  • 1/2 äpple
  • 2 inlagda rödbetor
  • 1/2 st finhackad gul eller röd lök
  • 1 msk hackad gräslök eller dill för garnering
  • 2 dl creme fraiche

Tillagning

  1. Häll av lagen från matjessillen. Skölj äpplet. Skala det om du vill. Skär sill, gurka, rödbetor, äpple och lök i små tärningar och blanda försiktigt ihop med creme fraiche i en stor skål.
  2. Låt gärna matjessalladen stå och få smak ett par timmar i kylskåp innan servering.
  3. Garnera om du vill med hackad gräslök och dill samt ev. mer finhackade rödbetor, äpple och gurka.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.