Inlagd sill eller strömming

Hur du gör egen inlagd sill eller strömming helt från grunden. Ett grundrecept. Du kan använda färsk eller fryst tinad sill eller strömmingsfilé. Här gravar eller saltar jag sillen först och sedan lägger jag in den i ättikslag.

Sillen eller strömmingen kan sedan serveras naturell med ex. lite skivad lök, morot och lagerblad eller smaksättas som du vill. Speciellt gott till vitlökssill, senapssill, löksill, currysill, tomatsill med flera.

1,2 kg rensad färsk sill motsvarar runt 2 kg orensad hel sill.

Alternativ med inläggningssill

Alternativ till nedan recept är att vattna ur saltsill eller använda färdig urvattnad inläggningssill eller fem-minuters sill för inläggning som finns att köpa färdig i sillhyllan. Följ anvisningarna på burken men vanlig är att man lägger in i 1-2-3 lag - ättikslag till klar sill med lök, morot och kryddpeppar osv. Eller till krämig sill med crème fraiche, majonnäs och exempelvis senap för senapssill.

Alternativ med salt lag istället för att grava

Ett alternativ till att grava/salta sillen som i detta recept är att köpa färska sill- eller strömmingsfiléer som du fryser i ett dygn och lägg dem direkt från frysen i en salt ättikslag - till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt. Låt stå i ett dygn i kyl. Efter det byter du lag till en ättikslag av en del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten du tillsätter lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Låt stå i kyl i tre dygn. Efter det kan sillen eller strömmingen serveras eller läggas in i de såser med smaksättning man önskar.

Sill eller strömming?

Sill och strömming är samma art. Grovt förenklat kan man säga att de skiljer sig i storlek samt ursprung. Strömming är ofta är något mindre fet och fiskas norr om kalmarsund och sill något fetare i söder.

Tänk på

Jag tycker du ska frysa färsk sill eller strömming innan du lägger in den för säkerhetskull. Då dör eventuella parasiter som kan finnas i färsk sill.

Viktigt vad gäller hållbarhet på inlagd sill och strömming är Clostridium botulinum. Det är en baktiere som kan finnas på rå fisk och därefter bilda gift genom sporer. Sporerna tål att kokas samt kan bilda giftet utan syre men inte i salt, söt och sur miljö.

Därför måste sillen saltas och sedan läggas i tillräckligt salt, söt och sur lag - under 4,5 ph - av ättika, socker och salt. Sterilisera burkar samt lock så håller oöppnad inlagd sill i klar lag - alltså ej med majonnäs och liknande- flera månader mörkt och svalt.

8 portioner inlagd sill eller strömming

 • Förberedelse: 2 dagar
 • Tillagning: 1 dag
 • Klart på: 3 dagar

Ingredienser

 • 1,2 kg rensade medelstora färska sillfiléer utan fenor
 • 3 msk salt
 • 3 msk socker
 • 1 tsk stött vitpeppar
 • 3 dl hackad dill (valfritt)
 • 0,5 dl matolja
 • 3 msk ättika 12 %
 • Nästa lag: 6% ättikslag: 5 dl vatten
 • 5 dl ättiksprit 12 %
 • Senapssill: 3 dl gräddfil
 • 1 dl senap av valfri sort
 • Vitlökssill: 3 dl crème fraiche
 • 2 klyftor pressad vitlök
 • Löksill: 1 dl ättika 12 %
 • 2 dl socker
 • 3 dl vatten
 • 1 rödlök

Tillagning

 1. Frys sillen eller strömmingen över natten om den inte redan varit fryst och sedan tinats.
 2. Klipp bort fenorna från sillen. Du behöver inte flå den ännu.
 3. Blanda salt, socker, peppar och dill i en bunke. Blanda i olja och ättika.
 4. Blanda med sillen i ett fat med höga kanter ex. en stor gratängform, rostfri bunke eller keramikskål. Täck över med plast.
 5. Ställ sillen att stå svalt ex. i kylen. Sätt gärna en tallrik och något tungt på så att sillen hamnar i press. Låt sillen gravas i två dygn.
 6. Ta upp och skölj samt flå gärna sillen. Lägg i en bunke. Gärna rostfri eller av keramik. Plast tar åt sig smaken från sillen så det är ej att rekommendera.
 7. Blanda ättikslagen och häll över sillen. Låt stå i 8 timmar svalt eller i kylen.
 8. Nu kan sillen smaksättas som du vill i de såser du önskar - se några förslag ovan. Speciellt god till citron och vitlökssill, senapssill, vitlökssill, currysill, tomatsill med flera. Alternativ kan du lägga in den i klassisk söt ättikslag sk 1-2-3 lag (en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten) till ex. glasmästarsill eller löksill.
 9. Senapssill: Skär sillen i bitar och blanda i en bunke med gräddfil och god senap. Lägg upp i en glasburk med lock och låt stå ett dygn innan servering.
 10. Vitlökssill: Skär sillen i bitar och blanda i en bunke med créme fraiche och pressad vitlök. Lägg upp i en glasburk med lock och låt stå ett dygn innan servering.
 11. Löksill: Blanda 1-2-3 lagen i en kastrull och koka upp tills sockret löst sig. Låt svalna helt.
 12. Skär sill i bitar och skala samt hacka löken. Varva sill och lök i en glasburk och häll över lagen. Låt stå minst ett dygn svalt innan servering.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-12

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer