Grillad flankstek

Marinera och grilla en bit flankstek. Skiva upp den till servering och servera med valfria tillbehör som passar till grillat kött. Här med hemgjord chilibearnaise, klyftpotatis och sallad. Flankstek kallas Bavette i Frankrike.

Flankstek är billigt och smakrikt. Det kan dock vara lite segt varför jag valt att marinera det över natten.

På bilden är flanksteken välstekt mot medium men många gillar att äta flankstek blodig.

Jag har mörat flanksteken i marinad med ananas som bryter ner köttet. Köp gärna en hel ananas och skär upp resten att äta kall som dessert eller använd till fruktsallad. Marinera flanksteken kvällen innan. Här är tillagningstiden lång då jag räknat med marinering över natten.

Istället för att grilla flanksteken kan man bryna den i stekpanna och eftersteka den täckt med folie med termometer i ugnen på 175 grader till innertemperatur på 58 grader för medium.

4 portioner grillad flankstek

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 12 tim 30 min

Ingredienser

  • 800 gram flankstek
  • 1 dl hackad färsk ananas
  • 2 msk matolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 krm svartpeppar
  • Chilibearnaise: 150 gram smör
  • 1 schalottenlök
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 krm chiliflakes eller 2 msk hackad färsk röd chilifrukt
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 4 msk vatten
  • 2 äggulor
  • 2 msk finhackad persilja
  • 2 msk finhackad färsk dragon eller 1 tsk torkad dragon
  • Tillbehör: 1 kg fast potatis
  • 2 msk matolja
  • 1 krm salt
  • 65 gram grönsallad
  • 1 morot
  • 0,5 zucchini
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger

Tillagning

  1. Hacka färsk ananas och lägg i en fryspåse. Lägg i flanksteken samt olja, vinäger och svartpeppar. Krama in marinaden.
  2. Marinera flanksteken över natten i kylen.
  3. Dag 2: Tänd grillen.
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Skölj och putsa potatis. Skala den ev. Skär klyftor och lägg med olja samt salt i en ugnsfast stor stekpanna eller ugnsform.
  6. Stek potatisklyftorna i ca 20 minuter tills de fått fin färg och är mjuka. Vänd runt dem efter halva tiden.
  7. Skölj sallad. Skala och riv morot samt zucchini. Blanda sallad, morot och zucchini med olivolja, vinäger samt en nypa salt. Lägg upp på fat eller salladskål.
  8. Chilibearnaise: Smält smöret i en kastrull och sätt åt sidan.
  9. Skala och finhacka löken. Lägg i en såskastrull. Tillsätt vinäger, 2 msk vatten samt vitpeppar. Koka på medelvärme tills nästan all vätska kokat bort.
  10. Hacka under tiden persilja och dragon.
  11. Separera äggulorna från äggvitorna och spara ev. äggvitorna till annat samt äggulorna i ett glas eller dl mått till bearnaisesåsen.
  12. När vätskan nästan helt kokat bort i kastrullen med löken så tillsätter du ytterligare 2 msk vatten och rör runt.
  13. Ta av från värmen och rör i ett ägg i taget.
  14. Sätt kastrullen på låg värme på plattan och vispa kraftigt i några droppar smör åt gången i äggblandningen.
  15. Fortsätt vispa i smält smör lite i taget. När allt smör är i såsen och blandningen börjar bli varmare så tjocknar den. Rör hela tiden och höj ev. värmen något om såsen ej tjocknar. Var dock försiktig så det ej blir för varmt för då blir det äggröra.
  16. Ta av från värmen och tillsätt hackad persilja och dragon samt smaka av med någon nypa salt samt ev. mer chili.
  17. Lagg upp i en skål och garnera med några flakes chili eller finstrimlad färsk chili.
  18. Grilla under tiden flanksteken. Torka först av marinaden.
  19. Grilla köttet så att det får färg på båda sidor i vardera ca 3 minuter. Grilla sedan flanksteken ca 5 minuter till på lägre värme till önskad stekgrad ex. 56-58 grader för medium. Slå in flanksteken i folie att vila 5 minuter.
  20. Lägg upp köttet på en skärbräda och skär ca 0,5 cm sneda skivor mot köttfibrerna. Strö över lite flingsalt och nymald svartpeppar.
  21. Servera flanksteken i skivor med chilibearnaisen, klyftpotatis samt salladen.
E-mail
Medel: 3.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-04-21

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer