Grillad flankstek

Här marinerad, grillad och skivad till servering. Flankstek är billigt och smakrikt. Det kan dock vara lite segt varför jag valt att marinera det över natten.

Flankstek kan serveras med valfria tillbehör som passar till grillat kött. Här med hemgjord chilibearnaise, klyftpotatis och sallad. Flankstek kallas Bavette i Frankrike.

På bilden är flanksteken välstekt mot medium men många gillar att äta flankstek blodig.

Jag har mörat flanksteken i marinad med ananas som bryter ner köttet. Köp gärna en hel ananas och skär upp resten att äta kall som dessert eller använd till fruktsallad. Marinera flanksteken kvällen innan. Här är tillagningstiden lång då jag räknat med marinering över natten.

Istället för att grilla flanksteken kan man bryna den i stekpanna och eftersteka den täckt med folie med termometer i ugnen på 175 grader till innertemperatur på 58 grader för medium.

4 portioner grillad flankstek

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 12 tim 30 min

Ingredienser

  • 800 gram flankstek
  • 1 dl hackad färsk ananas
  • 2 msk matolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 krm svartpeppar
  • Chilibearnaise: 150 gram smör
  • 1 schalottenlök
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 krm chiliflakes eller 2 msk hackad färsk röd chilifrukt
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 4 msk vatten
  • 2 äggulor
  • 2 msk finhackad persilja
  • 2 msk finhackad färsk dragon eller 1 tsk torkad dragon
  • Tillbehör: 1 kg fast potatis
  • 2 msk matolja
  • 1 krm salt
  • 65 gram grönsallad
  • 1 morot
  • 0,5 zucchini
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger

Tillagning

  1. Hacka färsk ananas och lägg i en fryspåse. Lägg i flanksteken samt olja, vinäger och svartpeppar. Krama in marinaden.
  2. Marinera flanksteken över natten i kylen.
  3. Dag 2: Tänd grillen.
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Skölj och putsa potatis. Skala den ev. Skär klyftor och lägg med olja samt salt i en ugnsfast stor stekpanna eller ugnsform.
  6. Stek potatisklyftorna i ca 20 minuter tills de fått fin färg och är mjuka. Vänd runt dem efter halva tiden.
  7. Skölj sallad. Skala och riv morot samt zucchini. Blanda sallad, morot och zucchini med olivolja, vinäger samt en nypa salt. Lägg upp på fat eller salladskål.
  8. Chilibearnaise: Smält smöret i en kastrull och sätt åt sidan.
  9. Skala och finhacka löken. Lägg i en såskastrull. Tillsätt vinäger, 2 msk vatten samt vitpeppar. Koka på medelvärme tills nästan all vätska kokat bort.
  10. Hacka under tiden persilja och dragon.
  11. Separera äggulorna från äggvitorna och spara ev. äggvitorna till annat samt äggulorna i ett glas eller dl mått till bearnaisesåsen.
  12. När vätskan nästan helt kokat bort i kastrullen med löken så tillsätter du ytterligare 2 msk vatten och rör runt.
  13. Ta av från värmen och rör i ett ägg i taget.
  14. Sätt kastrullen på låg värme på plattan och vispa kraftigt i några droppar smör åt gången i äggblandningen.
  15. Fortsätt vispa i smält smör lite i taget. När allt smör är i såsen och blandningen börjar bli varmare så tjocknar den. Rör hela tiden och höj ev. värmen något om såsen ej tjocknar. Var dock försiktig så det ej blir för varmt för då blir det äggröra.
  16. Ta av från värmen och tillsätt hackad persilja och dragon samt smaka av med någon nypa salt samt ev. mer chili.
  17. Lagg upp i en skål och garnera med några flakes chili eller finstrimlad färsk chili.
  18. Grilla under tiden flanksteken. Torka först av marinaden.
  19. Grilla köttet så att det får färg på båda sidor i vardera ca 3 minuter. Grilla sedan flanksteken ca 5 minuter till på lägre värme till önskad stekgrad ex. 56-58 grader för medium. Slå in flanksteken i folie att vila 5 minuter.
  20. Lägg upp köttet på en skärbräda och skär ca 0,5 cm sneda skivor mot köttfibrerna. Strö över lite flingsalt och nymald svartpeppar.
  21. Servera flanksteken i skivor med chilibearnaisen, klyftpotatis samt salladen.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Sött vin till desserten

Sätt pricken över i till desserten. Många lägger tid på en god dessert men glömmer att ett passande sött vin till höjer den enklaste dessert till nya höjder. Så trolla med gommen och låt 1+1 bli 3. Här en introduktion till de vanligaste söta vinerna och några tips på vilka du kan handla. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips på lag men festlig och ganska lyxig grillkväll bruschetta - en förrätt från grillen - entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer