Grillad flankstek
Marinera och grilla en bit flankstek samt skiva upp den till servering.
Flankstek kallas Bavette i Frankrike.
Tillagning
- Hacka färsk ananas och lägg i en fryspåse. Lägg i flanksteken samt olja, vinäger och svartpeppar. Krama in marinaden.
- Marinera flanksteken över natten i kylen.
- Dag 2: Tänd grillen.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skölj och putsa potatis. Skala den ev. Skär klyftor och lägg med olja samt salt i en ugnsfast stor stekpanna eller ugnsform.
- Stek potatisklyftorna i ca 20 minuter tills de fått fin färg och är mjuka. Vänd runt dem efter halva tiden.
- Skölj sallad. Skala och riv morot samt zucchini. Blanda sallad, morot och zucchini med olivolja, vinäger samt en nypa salt. Lägg upp på fat eller salladskål.
- Chilibearnaise: Smält smöret i en kastrull och sätt åt sidan.
- Skala och finhacka löken. Lägg i en såskastrull. Tillsätt vinäger, 2 msk vatten samt vitpeppar. Koka på medelvärme tills nästan all vätska kokat bort.
- Hacka under tiden persilja och dragon.
- Separera äggulorna från äggvitorna och spara ev. äggvitorna till annat samt äggulorna i ett glas eller dl mått till bearnaisesåsen.
- När vätskan nästan helt kokat bort i kastrullen med löken så tillsätter du ytterligare 2 msk vatten och rör runt.
- Ta av från värmen och rör i ett ägg i taget.
- Sätt kastrullen på låg värme på plattan och vispa kraftigt i några droppar smör åt gången i äggblandningen.
- Fortsätt vispa i smält smör lite i taget. När allt smör är i såsen och blandningen börjar bli varmare så tjocknar den. Rör hela tiden och höj ev. värmen något om såsen ej tjocknar. Var dock försiktig så det ej blir för varmt för då blir det äggröra.
- Ta av från värmen och tillsätt hackad persilja och dragon samt smaka av med någon nypa salt samt ev. mer chili.
- Lagg upp i en skål och garnera med några flakes chili eller finstrimlad färsk chili.
- Grilla under tiden flanksteken. Torka först av marinaden.
- Grilla köttet så att det får färg på båda sidor i vardera ca 3 minuter. Grilla sedan flanksteken ca 5 minuter till på lägre värme till önskad stekgrad ex. 56-58 grader för medium. Slå in flanksteken i folie att vila 5 minuter.
- Lägg upp köttet på en skärbräda och skär ca 0,5 cm sneda skivor mot köttfibrerna. Strö över lite flingsalt och nymald svartpeppar.
- Servera flanksteken i skivor med chilibearnaisen, klyftpotatis samt salladen.
Serveringsförslag
- Jag hade chilibearnaise, klyftpotatis och sallad till.
- Man kan ha andra valfria tillbehör som passar till grillat kött.
Stekgrad
- På bilden är flanksteken medium well done - men många gillar att äta flankstek rödare och mer blodig.
- 55 °C ger rött, rosa eller blodigt kött. 57,5 medium rare. 60 °C ger medium eller rosastekt kött. 65 °C ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone
Mört av marinering
- Flankstek är billigt och smakrikt. Det kan dock vara lite segt varför jag valt att marinera det över natten. Jag har här mörat flanksteken i marinad med ananas som bryter ner köttet.
- Köp gärna en hel ananas och skär upp resten att äta kall som dessert eller använd till fruktsallad.
- Marinera flanksteken kvällen innan. Här är tillagningstiden lång då jag räknat med marinering över natten.
Att dricka till
Vintips till blir Rioja eller ett smakrikt vin från Australien ex. Wolf Blass Eaglehawk Cabernet Sauvignon. Shiraz eller Syrah eller annat rött och fylligt samt väl lagrat vin passar också.
Grilla eller stek i panna
Istället för att grilla flanksteken kan man bryna den i stekpanna och eftersteka den täckt med folie med termometer i ugnen på 175 grader till innertemperatur på 58 grader för medium.
Uppskattat näringsvärde per portion: 710 kcal